Четвер, 25.04.2024, 16:34:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 6 » Євреї встановили в краєзнавчому музеї Калущини мезузу
16:57:09
Євреї встановили в краєзнавчому музеї Калущини мезузу

Численна грпа євреїв з Ізраїлю, США та України днями побувала на тих місцях Калущини, які пов'язані з історією єврейської громади.

Зокрема, гості відвідали місця, де колись були розташовані синагоги, та єврейське кладовище в Калуші, де збереглося 1200 надгробків, інформують "Вікна". Цей випадок називають унікальним, адже в інших містах надгробки з єврейських цвинтарів розграбовували і вимощували ними дороги.

Гостей супроводжувала волонтер Корпусу Миру США Патрісія Дейгнен та подружжя Олександра та Віталія Обревків,які нещодавно організували в краєзнавчому музеї Калущини виставку про довоєнну єврейську громаду міста.

Нагадаємо, що з ініціативи волонтера Корпусу миру США в Калуші нещодавно впорядкували єврейське кладовище, яке виникло в XVII столітті.

Учасники єврейської делегації відвідали краєзнавчий музей Калущини, де відомий кінорежисер та нащадок єврейського родини з Калуша Бернард Дічек та директор музейно-виставкового центру Артур Єфремов встановили на одвірку мезузу. Як відомо, приміщення музею раніше належало довоєнній єврейській громаді Калуша.

Раніше йшлося, що на місці масових поховань євреїв у Пійлі хочуть встановити меморіал.

Довідка. Мезуза — в єврейській культурі сувій пергаменту з фрагментом тексту молитви «Шма Ісраель» («Слухай Ізраїлю»), що вкладений у спеціальний футляр та закріплений з зовнішнього боку дверей біля чи на одвірку. Мезуза є частиною Галаха — сукупності юдейських законів. Навіть євреї, які не є набожними, зазвичай прикріпляють її на стінах власних осель.

Сама мезуза — це молитва, яка містить два уривки з Тори (П'ятикнижжя Мойсея) — заповіт, де Бог звертається до Ізраїлю та закликає шанувати, не забувати його, як свого Господа, натомість обіцяє благословіння народу, інформує Вікіпедія.


Переглядів: 315 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024