Четвер, 18.04.2024, 02:08:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 11 » Гуцульське двовір'я представлено на виставці в Києві
11:19:49
Гуцульське двовір'я представлено на виставці в Києві
В арт-холі «Кайрос» лікаря, мецената та громадського діяча Ольги Богомолець 5 квітня відкрилась виставки майстра з Гуцульщини Василя Бовича «Дідизна» за участі мистецтвознавців, представників рідновірства, діячів культури, фольклористів. Виставка триватиме до 17 квітня. 
На ній представлено понад 80 робіт сучасного декоративно-прикладного мистецтва Гуцульщини, вирізьблених з дерева та присвячених прадавній язичницькій та християнській духовності українців.
Косівський митець Василь Бович відзначається унікальним стилем і використовує особливу техніку різьблення по дереву – графіку в дереві. Крім, власне, різьби, застосовується тонування, аплікація писанковою шкарлупою, декорування штучними кораликами та перлами. Багато з них зберігаються в українських музеях та приватних колекціях.
«Дідизна» – це особливе тематичне зібрання робіт автора, які представляють поєднання християнської символіки з народними віруваннями і відображають явище двовір’я, поширене віддавна серед народу. Василь Бович багато років присвятив вивченню особливостей вірувань давніх українців, язичницькій і християнській символіці та втілив це у дереві. За словами митця, через свої роботи він прагне повернути співвітчизників до витоків духовного джерела та донести краплини української обрядовості, звичаєвої культури майбутньому поколінню. Він протиставляється поняттю «християнської цивілізації», наголошуючи на значенні природи для життя людини. На презентації митець навіть відмовився говорити у мікрофон, відокремлюючи таким чином себе від цивілізації. Він заперечує термін «язичницькі» символи, наголошуючи на визначенні «рідна віра».
Д-р філос. наук Галина Лозко, волхвиня Об’єднання рідновірів України, відзначила творчість В.Бовича у дусі рідновірства, але також наголосила на наявність у ній християнських символів, зокрема, хреста. За її словами, накладання декількох символів – язичницьких і християнських – характерне для творчості Бовича. А дерево є традиційним матеріалом давньоруського мистецтва. Представлена збірка власне відображає давню боротьбу християнства з язичництвом.
На думку жерця Володимира Шаяна, Гуцульщина становить особливий регіон, в якому найкраще збереглась давня язичницька традиція. Саме з цієї землі рідновіри прагнуть відродити свій світогляд та позбутися стереотипів про культурну меншовартісність «рідної віри» у порівнянні з християнською.

Переглядів: 601 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024