Середа, 08.05.2024, 21:41:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 10 » Історія про жидівську дівчинку, яка зустріла Людей з великої букви
16:23:52
Історія про жидівську дівчинку, яка зустріла Людей з великої букви
Драматичну історію життя жидівської дівчинки, коломиянки за походженням, а нині громадянки Польщі Рути Вермут минулого тижня почули у Музеї історії міста Коломиї («жидівської», бо в Галичині представники цієї нації так називали себе аж до середини минулого століття).
На зустрічі пані Рута репрезентувала книгу під назвою «Зустріла Людей». У назві немає помилки, саме таких Людей з великої букви зустріла пані Рута у своєму житті.
У цій книзі авторка описує реальні історії свого життя, яке могло б обірватися однієї миті під час Другої світової війни, коли навколо було систематичне переслідування і знищення євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами, голокост. Тоді маленьку дівчинку разом з її сім’єю та іншими євреями везли на «смерть». Та вона хотіла жити і стрибнула з того злощасного потяга і – вижила.
Після того стрибка у «нове життя» пані Вермут пережила багато нелегких моментів, адже все треба було починати спочатку. До Коломиї вона повернулася, аби подивитися на рідний будинок, який знаходився на теперішній вул.Чорновола, 2. Колись її сім’я у цьому будинку навіть мала магазин делікатесів, життя йшло начебто добре, але…
Пані Рута розповідала про свої юні роки, як працювала в Німеччині на заводі BMW, потім служницею, як одружилася в 16 років з хлопцем зі Львова.
Найбільш неймовірною історією є зустріч Рути Вермут зі своїм братом Ізраелем Вермут, якому теж пощастило вижити. Неймовірно, але вони зустрілися через 53 роки. Колись брат пані Вермут навчався у Коломийській гімназії, а вже коли вони зустрілися, був відомим англійським журналістом на ім’я Віктор Зорза. Для рідних брата і сестри після довгих років ця зустріч була надзвичайною. Незважаючи на багаторічну розлуку, вони стали близькими, ніби й ніколи не розлучалися.
Рута Вермут завжди любила Коломию і, мабуть, приїхала тому, що ніколи думками не розлучалася з містом свого дитинства.
На зустрічі були присутні працівники Коломийської центральної районної бібліотеки, яким авторка подарувала на згадку свою книгу з підписом.
Олександра Щербакова

Переглядів: 617 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024