П`ятниця, 26.04.2024, 12:19:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 29 » Ювілейне двокнижжя Любомира Михайлів. Автор із Рожнятова подарував читачам краєзнавче і поетичне видання
14:32:47
Ювілейне двокнижжя Любомира Михайлів. Автор із Рожнятова подарував читачам краєзнавче і поетичне видання

Нещодавно відомий письменник і краєзнавець із селища Рожнятова – член НСПУ, НСКУ та НСЖУ – Любомир Михайлів зустрів свій поважний книжковий ювілей виходом у світ його краєзнавчих студій «Рожнятівщина під грифом «Цілком таємно» та збірки поезій «Цариця-Арніка». Набуток автора – три десятки окремих видань.

Повстанська Рожнятівщина

У передмові «У пам’ять минулій звитязі» до книжки «Рожнятівщина під грифом «Цілком таємно» професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Сергій Адамович зазначає: «Позитив книги у тому, що читач зможе без посередників опинитися в буремних 40–50-х рр. ХХ століття і через мову документів сформувати власне уявлення про тогочасні події без накладення штампів інших авторів...». Праця Л. Михайліва ґрунтується головно на матеріалах і документах з довоєнного та післявоєнного періоду 1939–1951 рр., які тривалий час зберігалися в архівах НКВC, МДБ, КДБ, СБУ, у таємних відділах обкому, райкомів партії під грифом «Таємно» чи «Цілком таємно», а завдяки доступу автора до фондів Державного архіву Івано-Франківської області їх вдалось оприлюднити.

У книжці – п’ять розділів, назви яких свідчать самі про себе: «Повстанський калейдоскоп», «Сторінками документів і постанов», «Про виселення», «Виписки із документів засідання райкомів партії та інші матеріали» і «Документи, матеріали, звіти». Автор пропонує читачам різні документальні матеріали – доповідні записки, інформації, виписки із протоколів засідань райкому партії, постанови, спецдонесення і т. ін., які об’єктивно відображають реалії часу і їх творців.

Наприклад, у повідомленні в райком партії начальника Перегінського РВ МДБ капітана Огорєлишева читаємо: «В лютому 1949 року в селі Ясень оперативна група під керівництвом старшого лейтенанта Чупина і сержанта Літягина недалеко від будинку громадянина села Ясень Юрчишина Олексія знайшла бункер, в якому перебували 4 бандити. Солдати запропонували їм здатися. Але вони пропозицію не прийняли і відкрили вогонь зі зброї. Солдати дали вогонь у відповідь. В результаті бандити були вбиті. Серед убитих виявилися: 1. Василинюк Леон Остапович, 1923 року народження, уродженець села Ясень, станичний ОУН, кличка «Вітер», нелегал з 1944 року. 2. Рараговський Леон Данилович, 1926 року народження, кличка «Олег», нелегал з 1944 року. 3. Сенич Анастасія Леонівна, 1929 року народження, жінка кущового провідника ОУН «Стефка», нелегал з 1946 року, кличка «Одарка», сім’я її вислана у віддалені області СРСР. 4. Василинюк Анастасія Микитівна, 1921 року народження, уродженка села Ясень, жінка станичного ОУН «Вітра», нелегал з 1945 року, кличка «Мар’яна». У вбитих взято трофеї: автомат – 1, гвинтівка – 1, пістолет – 1, гранат – 2 і документи ОУН».

А в іншому документі, представленому у виданні, – спецдонесенні йдеться про те, що секретар з кадрових питань Рожнятівського РК КП(б)У Кравчук у Станіславський ОК КП(б)У повідомляв таке: «За час від 15 жовтня по 19 жовтня 1944 року бандерівські банди провели такі диверсії по Рожнятівському району. А саме: В ніч на 17.Х.1944 року бандерівські банди обстріляли охорону моста с. Цінева з автоматичної зброї. Жертв нема. В ніч на 18.Х.1944 року бандерівськими бандами спалено і підірвано 11 мостів вузькоколійної залізниці і шосейних доріг. Мости такі: в одному кілометрі від райцентру спалили міст дерев’яний через ріку Чечву по шосейній дорозі Рожнятів – ст. Креховичі – Брошнів довжиною 150 м, висотою 5 м. На 8 кілометрі від райцентру спалили міст дерев’яний на шосейній дорозі Рожнятів – Долина, міст довжиною 100 м, висотою 5 м. На 10 км від райцентру спалили міст дерев’яний на шосейній дорозі на ріці Чечва, Рожнятів – с. Спас – с. Грабів – с. Лоп’янка, довжиною 110 м, висотою 5 м. На 10 км від райцентру зірваний металевий міст на вузькоколійній залізниці довжиною 70 м, висотою 5 м... Таким чином, бандерівською бандою знищено мостів на дорогах Рожнятівського району 11. З них по вузькоколійній залізниці знищено мостів загальною довжиною 783 м, середньою висотою 10 м... За неточними даними бандерівська банда нараховує до 7000 чоловік...».

Документи – річ вперта. А їх у виданні чимало. На наш погляд, книжка Л. Михайліва «Рожнятівщина під грифом «Цілком таємно» поряд з дослідженнями І. Андрухіва, А. Француза, М. Паньківа, С. Лесіва, П. Ганцюка та інших краєзнавців і науковців стала не лише ще одним потужним свідченням героїчного чину борців за волю Україну, а й підручником з патріотизму для сучасників.

Квітка сонця

Любомир Михайлів народився і живе у тих краях, де важко не бути романтиком у душі. Бо і його рідний вітцівський Кропивник на Долинщині, і полюблений серцем Рожнятів – небесна дивовижа краси. До його поетичної збірки «Цариця-Арніка», яка побачила світ з передмовою відомої поетеси і членкині НСПУ Лесі Шмигельської «Цілюща сила «Цариці-Арніки», увійшли суто поезії 2020 року. А назву книжці дав поетичний диптих «Цариця-Арніка», присвячений унікальній і цілющій квітці арніці, яка зростає тільки в горах. До речі, гуцули її ще називають «арніткою». Арніка у перекладі з грецької мови означає «сонячна квітка». Тож і поетичний образ цариці-Арніки у поезії Л. Михайліва – передовсім сонячний, ніжний і теплий:

Царицю-Арніку зустрів я на поляні,

О, як вона всміхалася мені!

Мов сонце, яке вийшло із туману,

Нам дарувало промені ясні…

Вершини підступали ближче й ближче,

Даруючи і ласку, і тепло,

Нас піднімали на долонях вище,

І сонце з гір струмочками текло... («Цариця-Арніка»)

Але тематична палітра поезій у збірці «Цариця-Арніка» осяжна – від духовної, філософської, інтимної, пейзажної лірики і до патріотичних образів та громадянських мотивів. Та й, зрештою, де можна означити те помежів’я тем, якщо серце поета напоєне весною, сонцем і надією.

Калина мужньо пережила зиму,

Поморщилися ягоди, та все ж

Іще горять намистами рясними

На грудях березня іскринками пожеж…

Коралі ще осінньої калини

Морози пережили і сніги.

Неначе крові скапують краплини

На первоцвіт, що серцю дорогий («Калина в березні»).

Традиційно просто, без модних формальних викрутасів, образних головоломок та напускних мотивів, але завжди щиро, з серцем і любов’ю – у цьому, на моє переконання, потужність творчості Михайліва-поета.

Ігор ЛАЗОРИШИН


Переглядів: 154 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024