Середа, 24.04.2024, 22:59:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 26 » Караїми Галича. Яніна Єшвович – зберігач пам’яті про громаду
19:48:17
Караїми Галича. Яніна Єшвович – зберігач пам’яті про громаду

Сьогодні, 26 листопада 2020 р., в рамках тематичної виставки «Яніна Львівна Єшвович (15.09.1930-24.10.2003). Поєднання минулого, сучасного, майбутнього у культурологічних аспектах караїмів галицького краю», наукові співробітники обговорювали відданість традиціям предків через призму прагнення до збереження і в кінцевому результаті укладення ціннісних надбань зникаючого народу в музейній експозиції – а зокрема, ролі та вкладу в цю проблематику представників караїмської громади.
Яніна Львівна Єшвович (15.09.1930-24.10.2003) - представниця знатного караїмського роду, відомого в Галичі з XVIII ст., голова галицької караїмської громади, працівниця банківської сфери, фундаторка Музею караїмської історії та культури, знавець галицько-луцького діалекту караїмської мови.
Народилася 15 вересня 1930р. в сім’ї Леона (21.01.1875–3.03.1953) – та Гелени (Рахелі) (6.09.1894–22.12.1970) Єшвовичів в Галичі.
Навчалася Яніна Єшвович в Галицькій середній школі. Вищу освіту здобула в Московському фінансово-економічному інституті. До 1989 р. працювала у Галицькому відділенні аграрно-промислового банку. В останні роки була заступницею керуючого банком. Також працювала в регіональному управлінні Національного банку України в м. Івано-Франківську.
Підтримувати жевріючий вогник пращурів – справа честі багатьох поколінь. Не оминула ця місія і Яніну Львівну. Вона приділяла активну увагу збереженню і розвитку культури караїмського народу. Очолювала галицьку караїмську громаду.


З метою дослідження, вивчення галицько-луцького діалекту караїмської мови до м. Галича приїжджали науковці: Ілля Якович Нейман, Кенесбай Мусаєв, Єва Агнес Чато Йогансон, Ярослав Дашкевич, Стефан Гонсьоровський, Анна Сулімович, Маріола Абкович, Михайло Кізілов, Авраам Кефелі та ін. Яніна Єшвович радо зустрічала дослідників і ділилась з ними отриманими знаннями з рідної караїмської мови, адже була чи не єдиною, яка нею володіла.
У 1959 р. кенасу (храм, дім зборів) в Галичі закрили. Речі культового вжитку, пергаментні сувої Тори, молитовники таємно дозволили караїмам забрати. Частина культурних цінностей зберігалась у домі Яніни Львівни. Не загасили світло караїмам владні структури, закривши, а згодом, і взагалі зруйнувавши кенасу.
Люди, шануючі Тору, збиралися в будинку Яніни Львівни на Шабат і в інші релігійні свята, слухали богослужіння, записані на магнітофонну плівку, читали караїмські часописи, окреслювали план розвитку культури громади. В березні 1995 р. громада ввійшла до Всеукраїнської асоціації кримських караїмів «Кримкарайлар».
В 1996 р. галицькі караїми, за активної участі Яніни Львівни, відзначили 750-ліття громади. У 2000 році Галицька територіальна караїмська громада офіційно зареєстрована в державних органах.
У 2002 році Яніна Єшвович брала участь у Міжнародній науковій конференції «Караїми Галича: історія та культура», де висвітлювала тему «Галицька караїмська громада в ХХст.», вітала присутніх рідною караїмською мовою і знайомила із національною кухнею, пригощаючи присутніх кубете.
Зважаючи на реальність існуючих подій, тобто на неминуче зменшення, а згодом і цілковите зникнення галицької караїмської громади, Яніна Львівна прагнула попри будь-які труднощі перевести культурні надбання галицьких караїмів у музейну колекцію. І задумане здійснилося, проте тільки після смерті (музей караїмської історії та культури відкрито 4 листопада 2004 р.). Померла хранителька караїмської культури 24 жовтня 2003 р.
Завдяки сильному бажанню, клопітким старанням і зусиллям Яніни Львівни збережена давня культура й історія галицьких караїмів: сьогодні кожен охочий може із задоволенням і допитливістю в Музеї караїмської історії та культури поглянути на культові речі караїмів, рукописні молитовники, календарі, архівні матеріали, речі домашнього вжитку та ін. А нещодавно, в жовтні 2020 р., встановлено пам’ятний знак на місці зруйнованої кенаси - духовного осередку галицької караїмської громади...
Співробітники Музею караїмської історії та культури свято бережуть пам'ять про Яніну Львівну Єшвович, адже вона є однією з фундаторів Музею.


Надія Васильчук
молодший науковий співробітник
Музею караїмської історії та культури
Національного заповідника «Давній Галич»


Відеопрезентацію про Яніну Львівну Єшвович (15.09.1930-24.10.2003), можна переглянути за посиланням


Переглядів: 181 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024