Середа, 24.04.2024, 01:14:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 19 » "Краєзнавча книга 2011 - 2012"
19:53:46
"Краєзнавча книга 2011 - 2012"
Щорічна книжкова виставка-рекламний проспект, присвячена Всесвітньому дню книги і авторського права, розгорнута у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка.
На сучасному етапі розвитку цивілізації книга залишається одним із найбільш ефективних інструментів передачі інформації з усіх сфер людської діяльності. Вона відкриває нам небачені обрії, допомагає зрозуміти історію народу, розкриває таємниці природи і життя. 
Першочергово це стосується краєзнавчої книги як одного з основних джерел для вивчення місцевої історії. Вона завжди користувалася і користується надзвичайно великою популярністю серед наших краян: і науковців, і краєзнавців, і студентської та учнівської молоді.
Виставка „Краєзнавча книга 2011-2012" представляє нові надходження з  фондів нашої бібліотеки.
Відкриває експозицію розділ „Історія", який містить видання, присвячені минувшині нашого краю від найдавніших часів і до сьогодення. В царині вітчизняної історії вагоме місце займають постаті справжніх патріотів, громадсько-політичних та культурно-просвітницьких діячів нашого народу: Я. Осмомисла, Д. Галицького, П. Беринди, М. Левицького, М. Шашкевича, І. Вагилевича, Я. Головацького, братів Лепких, О. Дучимінської, К. Малицької, Ю. Кміта, Є. Олесницького та ін., книги про яких пропонуються до уваги відвідувачів виставки (В. Качкан „Пастори слова", Б. Гаврилів, І. Миронюк, Ю. Угорчак „Вшанування пам'яті Руської трійці", І. Драбчук „Постаті галицької історії", Є. Олесницький „Сторінки з мого життя" тощо). Зацікавлять читачів видання академіка В. Грабовецького: монографія „350 років крокує в історії місто Івана Франка" та трьохтомник з історії Покутської землі ХV-ХVІІІ ст. в літописі та ілюстраціях. Без сумніву, викликають захоплення каталог пам'яток історії та культури у двох томах „Старожитності Гуцульщини", збірники документів і матеріалів „Західно-Українська Народна Республіка", „Український національно-визвольний рух на Прикарпатті в ХХ столітті", книги „Україна: 20 років незалежності", „Двадцять років незалежності. Галицький район: факти, хроніка подій, спогади", „Літопис краєзнавців Прикарпаття" та ін. А ще привертають увагу нові надходження, присвячені історії населених пунктів Івано-Франківщини: П. Сіреджук „Космач над Пістинькою", О. Цимбалюк „Уторопи: історія в іменах", „Моє село Старий Лисець (1416-2011)" та ін. 
У розділі „Економіка, наука, політика" експонуються краєзнавчі видання про сучасний соціально-економічний стан Івано-Франківщини, праці прикарпатських науковців різних галузей знань: І. Климишина, Б. Остафійчука, М. Габорака, І. Монолатія, Б. Савчука, Т. Завгородньої, Л. Калуської, Б. Кіндратюка, Н. Мафтин, В. Турчина, І. Баланюка, О. Волинської, С. Дерев'янка та багатьох інших. Особливо цінними для користувачів є книга В. Качкана і О. Качкана „Нев'януча галузка калини" про українських літераторів, вчених, громадських діячів у діаспорі, збірники літературно-критичних статей та есеїв Є. Барана „Тиша запитань. Люди. Книги. Життя" і „Дев'яності навиворіт", монографії „Національний природний парк „Гуцульщина", В. Клапчука та О. Проціва „Лісове та мисливське господарство Галичини", посібник-хрестоматія зі сценічної мови „Свічадо зореслова" М. Ігнатюк та М. Сулятицького.
Туристичну привабливість регіону та окремих населених пунктів області розкривають книги  розділу „Туризм", зокрема  багатоілюстровані альбоми „Івано-Франківщина - писанковий край", „Барви Коломийщини", А. Третяк „Мандрівки Івано-Франківськом", путівники „Тлумаччина - перлина Покуття", „Середньовічні замки та оборонні споруди Надвірнянщини", „Подорожі по Гуцульщині", „Сім незабутніх вражень Бойківського краю" та навчально-методичне видання „Івано-Франківщина туристична". 
Знавці і справжні шанувальники мистецтва зможуть отримати інтелектуальну насолоду від альбому „Івано-Франківськ на давній поштівці" з колекції З. Жеребецького, ілюстрацій до творів Лесі Українки, виконаних Т. Павлик, книги „Пісні Прикарпаття" тощо. Вражає глибинністю та прекрасними ілюстраціями монографія Б. Тимківа „Мистецтво України та діаспори: дереворізьба сакральна й ужиткова". 
У розділі „Художня література" зачаровують розмаїттям поетичних та прозових творів прикарпатські письменники: В. Качкан,  Я. Ткачівський, С. Процюк, Н. Стефурак, В. Бабій, Н. Чир, І. Андрусяк, М. Вайно, М. Батіг, Д. Арсенич та багато інших. 
Особливої уваги заслуговують видання, підготовлені працівниками обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка: енциклопедичний довідник „Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка. 1940-2011", каталог книжкових видань авторів Івано-Франківщини за 2006-2010 рр. „Друковане слово Прикарпаття", „Франкознавство Івано-Франківщини: фрагменти статей 2006-2011 рр.", рекомендаційний бібліографічний покажчик „Василь Стефаник і Прикарпаття",  Б. Середюк, Л. Шляхтич, Л. Бабій, Н. Пасяка „Інтелект-клуб: роки діяльності", пам'ятка користувачу „Гості літературно-мистецької вітальні", інформ-реліз „У бібліотеках Івано-Франківщини" тощо.
Тож усіх краян запрошуємо завітати до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для ближчого знайомства з новими краєзнавчими надходженнями до фондів нашої книгозбірні.

Переглядів: 721 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024