П`ятниця, 29.03.2024, 03:09:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 15 » Мандруємо Калушем: Домбровський кар'єр, музей, костел і криївка "Черемоша"
18:38:46
Мандруємо Калушем: Домбровський кар'єр, музей, костел і криївка "Черемоша"

В час пандемії коронавірусу не вдається мандрувати світом, як раніше. Проте любителям подорожей не варто засмучуватися, адже Прикарпатський регіон багатий надзвичайно цікавими та захоплюючими місцями, які обов’язково варто відвідати.

ПІК розпочинає знайомити своїх прихильників із різноманітними куточками Івано-Франківщини, містами та районами, які, на перший погляд, здаються непримітними, проте, в будь-якому містечку Прикарпаття є куди піти.

Розпочинаємо знайомство із міста Калуша.

Калуш  розташований у північно-східній частині Івано-Франківської області, на лівому березі річки Лімниця. Назва міста походить від слова “калюша” — природне сольове джерело, з якого у давнину добували сіль. Від обласного центру – Івано-Франківська до міста Калуша всього 30 кілометрів. Також Калуш – найбільше за чисельністю населення місто після центру регіону. Тут проживає 66 120 мешканців.

Куди слід піти, будучи, в Калуші?

Домбровський кар’єр

У минулому – це потужне родовище калійно-магнієвих солей. Зараз – це величезне водосховище солончаку, затоплена система шахт із затопленим кратером, які  проходять глибоко під територією всього міста Калуша.  Сюди за екзотикою весільних фото приїжджають навіть зі Львова. Вигляд – як на морі: літають чайки, виблискує на сонці водне полотно, а в повітрі – присмак солі і аромат шашлику, який тут так часто смажать.  

Історико-краєзнавчий музей Калущини (вулиця Т.Шевченка, 9)

Музей розпочав роботу в грудні 1997 року в будівлі, яка є пам’яткою архітектури і до 1939-го належала єврейській громаді міста. Основа експозиції — більше тисячі експонатів, з яких декілька сотень — оригінали. Окремий розділ музею становлять експонати-подарунки.

Палац культури “Мінерал” (вулиця Чорновола 20)

Однією з найкрасивіших будівель Калуша є Палац культури “Мінерал”. Його відкрили ще в 1953 році на День шахтаря. На сьогодні це один з творчих центрів культурного життя Калуша. Щорічно у ньому проводиться понад 100 заходів. На другому поверсі ПК “Мінерал” розташований кінозал “Час кіно”, що розрахований на 104 глядачі. Поки карантин, то хоча б “ретро” фото можна тут зробити.

Римо-католицький костел Святого Валентина (вулиця Шевченка, 10)

Парафіяльний костел святого Валентина є першою мурованою будівлею в місті, яка збереглася до наших днів. Костел тут з 1464 року. Сюди приїжджають навіть з далеку, щоб взяти шлюб.

Цікаво, що в Україні таких костелів тільки два  “під патронатом” усіх закоханих: у Калуші і в містечку Глинна Наварія, що на Львівщині.  Костел знаходиться на висоті 315 м над рівнем моря. Тож якщо піднятися сходами наверх, досить зручно оглядати панораму міста.

Льодовий палац “Нафтохімік – Арена” (вулиця Відоняка, 11а)

Арена розташована практично в центрі міста, в парковій зоні. Відвідувачам пропонують катання і різні заходи: “льодові дискотеки”, тематичні шоу, турніри.

Пивзавод “Калуський Бровар”(вулиця Михайла Грушевського, 89А)

Одне із найстаріших пивоварних підприємств України. Пиво на Калуському пивзаводі варять у власній солодовні з власного солоду. Нині тут випускають кілька сортів пива. Серед найновіших – “Бандерівське”.

Криївка “Черемоша” (вулиця Медична)

На цьому місці 6 вересня 1945 року Калуський РВ НКВС провів спецоперацію на знищення підпільної групи ОУН у лісовому масиві Підгірок Калуської міської ради. Зараз у криївці можна побачити стару друкарську машинку, набої, побутові речі тих часів.  Також там є стіл і чотири ліжка, буржуйка — на зиму. Можна завітати.

За словами керівника інформаційно-туристичного центру “Калуш Туристичний” Віктора Павліва, до карантину туристи найчастіше відвідували “Калуський бровар”, криївку “Черемоша” і Домбровський кар’єр.

Самі ж мешканці міста поділилися своїми думками з приводу місць, які варті уваги туриста і точно залишать тільки приємні враження. Жителі Калуша – позитивні люди, тож деякі відповіді трохи іронічні.


Переглядів: 164 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024