Четвер, 28.03.2024, 23:34:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 10 » Міські легенди. Таємнича вулиця Станиславова
21:07:53
Міські легенди. Таємнича вулиця Станиславова

Перший міський літописець Грибович підкинув краєзнавцям задачку. У книзі «Історія окружного міста Станиславова в Галичині в 1847 р.» він описує досягнення окружного старости Казимира Мільбахера. За період його урядування (1832-1838) Станиславів прикрасився двома новими вулицями – «імені Фердинанда, а також вулицею Лангенау, названою на честь колишнього генерал-губернатора Галичини».

З вулицею Фердинанда усе зрозуміло – це теперішня Низова, що сполучає майдан Шептицького з Новгородською, віднедавна – Любомира Гузара. Під Фердинандом мався на увазі австрійський цісар.

А от вулиця Лангенау викликала багато питань. До речі, Грибович трохи помилився з посадою: фельдмаршал-лейтенант Фрідріх Лангенау був не генерал-губернатором Галичини, а командував військами, що розташовувались у провінції.

В історичній літературі вулиця більше жодного разу не згадується, на мапах її нема. Правда, більшість міських планів намалювали пізніше, коли вулицю могли вже перейменувати.

Спершу ми з Михайлом Головатим прийшли до висновку, що це може бути Новгородська. Раніше там пролягав фортечний рів, який засипали після ліквідації фортеці. Але повної впевненості у нас не було.

Згодом стали відомі документи, що підтвердили правильність нашої здогадки. Є протокол магістрату від 10 червня 1876 року, де йдеться про ремонт мосту і каналу на вулиці Лангенау. Але де у центрі є канал, та ще й з мостом? Виявляється, був такий!

На кадастральній мапі 1848 року вулиця Новгородська ще ніяк не підписана. Уздовж її непарного боку протікає потічок, що починається в районі теперішньої автостоянки перед бастіоном. На повороті, біля пивзаводу, канал перетинає дорогу й на мапі чітко видно дерев’яний міст. Поруч розташовані землі власника бровара Франца Седельмайєра.

Лангенау помер у 1840-му, його швидко забули, а династія пивних магнатів Седельмайєрів була у місті популярна. Навіть вулицю, де стояв пивзавод, прозвали Седельмайєрівською – спершу не­офіційно, а у 1880-х цю назву узаконив магістрат.


Переглядів: 316 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024