П`ятниця, 19.04.2024, 01:57:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 18 » На Косівщині проходять заходи на відзначення 115-ї річниці з дня народження лікаря-сподвижника Остапа Селянського
16:57:08
На Косівщині проходять заходи на відзначення 115-ї річниці з дня народження лікаря-сподвижника Остапа Селянського
Зараз на Косівщині проходять заходи на відзначення 115-ї річниці з дня народження визначної особистості в історії України — лікаря-сподвижника Остапа Селянського.
Ім’я Остапа Селянського повернулось із забуття не так давно. Про нього гуцули складали співанки, а між місцевими жителями ходили легенди-оповіді про «невідмовного лікаря», який не раз і часто безкоштовно рятував від усіляких недуг простих людей з різних куточків Косівщини, "витягав з того світу".
Ще на початку кар’єри Остап Селянський став особистим лікарем митрополита Андрея Шептицького. Він був свого часу єдиним на Покутті доктором, який мав пересувний рентгенапарат. Це давало змогу ставити безпомилкові діагнози. Окрім того, він був лікарем широкого профілю.
А народився Остап Григорович у с. Рожнові в багатодітній сім’ї греко-католицького священика. Навчався у гімназіях Коломиї, Станіслава, Відня. Шістнадцятирічним хлопцем утік з дому, записався в Січові стрільці, де дослужився до хорунжого. Був поранений. Пережив російський і польський полони. Після Першої світової війни вивчав медицину у Познані, в Карловім університеті в Празі, здобув звання доктора наук.
У Празі одружився, у шлюбі народилася єдина донька Віра, у майбутньому всесвітньо відома поетеса, прозаїк, драматург, науковець, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, нині — мешканка Бразилії, яка ревно підтримує зв’язки з отчим краєм.
Після закордонних студій Остап Селянський повернувся до Галичини, де якийсь час був приватним лікарем митрополита Шептицького. У передвісті Другої світової війни Остап Селянський з родиною змушений був виїхати. А загинув Остап Селянський під час бомбардування Дрездена, не полишаючи свого робочого місця, в операційній.
Впродовж двох днів — сьогодні і завтра у Косівській центральній і Кутській міській лікарнях проходять заходи на вшанування цієї непересічної особистості. В програмі святкування - урочистості біля меморіальної дошки Остапу Селянському в Кутах, зустріч з представниками родини лікаря, науково-практична конференція із роботою у трьох секціях, а також Святкове Богослужіння у Церкві Василія Великого УГКЦ і концерт.

Переглядів: 551 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024