Субота, 20.04.2024, 01:41:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 5 » На місці масових поховань євреїв у Пійлі хочуть встановити меморіал
18:14:41
На місці масових поховань євреїв у Пійлі хочуть встановити меморіал

Днями на місці масових поховань євреїв у селі Пійло Калуського району побували представники єврейської громади з Ізраїлю, США та України

Масові поховання євреїв розташовані в лісі за межами села Пійло, поблизу головної дороги від Стрия до Калуша, інформують "Вікна".

На місці поховань побували відомий кінорежисер та нащадок єврейського родини з Калуша Бернард Дічек, волонтер Корпусу Миру США Патрісія Дейгнен та представники громадської організації "Єврейська спадщина Рогатина". Гостей супроводжував краєзнавець Богдан Яневич.

За словами учасниці групи Марли Осборн, євреї хотіли б побачити тут меморіал жертвам Другої світової війни.

З приходом угорців після відступу Червоної армії у 1941 році стало зрозуміло, що очікує євреїв. У липні 1941 року влада опинилася у руках німців, які в серпні зібрали більше 300 євреїв міста, катували їх у школі, а потім голих замордували у лісі «Березина» біля села Пійло.

Як відомо, з приходом нацистів у Калуші було організовано гетто, сформовано юденрат. Станом на 1941 рік чисельність єврейської громади становила 4000 осіб. А разом з євреями Войнилова, Брошнева, Рожнятова, Перегінська й довколишніх сіл чисельність гетто складала до 7 тисяч.

Гетто розміщувалося на території сучасної вулиці Сівецька. У березні-квітні 1942 року перші групи євреїв відправили у Белжецький табір смерті, де вони всі загинули. Одночасно євреїв продовжували знищувати і в Калуші.

Влітку 1942 року гестапівці дали розпорядження ліквідувати всі гетто в районах, хворих і виснажених євреїв застрелити, решту зігнати в Станиславів для знищення. Упродовж літа 1942 року і на початку осені у двір кріпо зганяли партії євреїв і розстрілювали.

Уже 15-17 вересня 1942 року гетто було зруйноване, до Белжеця депортували 4 тис. євреїв, а місто оголосили «вільним від євреїв».


Переглядів: 313 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024