Субота, 20.04.2024, 16:25:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 28 » Національний заповідник «Давній Галич» знайомить з славними земляками - сучасниками
12:10:55
Національний заповідник «Давній Галич» знайомить з славними земляками - сучасниками
Від давніх часів і до сьогодення у суспільстві триває пошук компромісу між матеріальними і духовними прагненнями його одиниць. Особливо це притаманно сучасному століттю – коли всі заклопотані і їхній життєвий шлях пролягає між працею та домом. Проте, з бігом часом людина починає пошуки прекрасного – мистецтва. Пізнавши його, починає по-іншому дивитися на світ, пробує позитивно змінювати свій світогляд.
У Галичі - давній столиці князівства, уже витворилося середовище, яке щомісячно знайомиться з чудовими творами мистецтва, творцями яких є наші сучасники – як наші земляки, так і митці з інших регіонів. Згуртовує усіх Картинна галерея Національного заповідника «Давній Галич».  
Ось і тепер, у третій декаді жовтня, зусиллями нашої провідної установи, галичан та гостей міста, знайомлять з творчістю художника Кузіва Богдана. Не біда, якщо Ви не були на відкритті його виставки – щоб познайомитися з його творчістю та зрозуміти духовний світ художника потрібно відвідати Картинну галерею заповідника. Вже сьогодні кожен може побачити краєвиди сонячної Італії, переміститися у найвіддаленіші куточки Українських Карпат.
Про себе автор робіт, - Богдан Кузів говорить небагатослівно: «…Приємно вражений, що моя виставка на рідній землі – у Галичі, зібрала таку велику громаду. Сам я родом з Озерян, поблизу Бурштина. Згодом моя родина переїхала до обласного центру… Їдучи до бабусі в село, я все милувався старим мостом, хвилями Дністра, шукав поглядом на горі старостинський замок… В живописі я ціную реалізм, тут немає права на помилку і фальш. Я люблю кольори, ними можна відобразити все, що бачиш. У природі я шукаю її первозданні місця, природа мене вабить з дитинства...».  

Зі своїм баченням творчості Богдана Кузіва присутню громаду ознайомили його найближчі друзі. З вітальним словом виступив товариш «по цеху» художник Володимир Сірко, який певний час був викладачем п. Богдана: «…Я мав приємність вчити і вчитися у Богдана. Він сьогодні представив чудесні роботи. Він творить так, що інші можуть позаздрити. Богдан у творчому пошуку рухається вперед. У тонкощах його робіт простежується справжнє мистецтво. Творчість такого художника, нашого земляка є явищем у мистецтві. Його акварелі виконані в найскладніших техніках, завжди привертають увагу. Богдан легко справляється з найскладнішими завданнями у живописі…».
Професор, д-р Богдан Тимків кількома словами сказав багато: «…Перед нами талановита особистість. Я, як професор, що свого часу вчив Богдана, можу пишатися, що учні перевершують вчителів. Мало людей так можуть відтворити у живописі краєвиди природи. Він талант Галицької землі…».
Відкриття виставки у Картинній галереї вже неможливо уявити без фахового коментаря мистецтвознавця Христини Береговської. Вона, як завжди, влучно використавши академічні знання мистецтва, з властивою їй емоційністю відмітила: «…твори п. Богдана відображають впливи найкращих європейських шкіл живопису. Живопис Кузіва відображає добру академічну освіту. Кожен другий європейський художник може позаздрити йому – як знавцю теорії і практики живопису. Ваші Карпати – неймовірні, ми їх бачимо нетиповими, вони постають перед нами незвіданими і дуже романтичними. У роботах наявний високий рівень естетики, вона засіюється в серцях глядачів. Повітряні перспективи, захід сонця, - це все не може не захоплювати. Ви маєте свою мапу творчості. Нехай вона відкриває перед Вами і шанувальниками Вашої творчості нові далі. Найпрацьовуйте те, що Вам є рідніше, у Вас  попереду багато можливостей…».
Гарного настрою та відчуття єдиної родини всім додав пісенний виступ племінниці художника Кузіва – юнки Настусі. У її виконанні прозвучала давній твір «Вербовая дощечка». Справді, родина Кузівих є багатою на таланти! Це було підкреслено у виступі заступника голови Галицької РДА з гуманітарних питань Іриною Чернегою: «…З кожною виставкою у галереї зростає кількість шанувальників мистецтва у Галичі. Сьогоднішня зустріч з нашим земляком є важливою. Він – з талановитої родини, його твори виконуються серцем…».
Завдяки праці Національного заповідника «Давній Галич» галичани мають змогу познайомитися з творчістю свого обдарованого земляка – Богдана Кузіва. Митця, який активно творить на своїй Батьківщині; художника, що любить рідний край. Завітайте у Картинну галерею – ці полотна додадуть вам оптимізму і позбавлять осінньої депресії!
Попереду ще багато виставок і знайомств. З кожною з них переконуєшся, що слова генерального директора Національного заповідника Олександра Береговського поступово втілюються у життя: «…Найміцнішими в народі є традиції. Для Галича вже стало традицією щомісячно згуртовуватися в Картинній галереї. Зрозуміло, що назва «Картинна галерея» є мотивацією для подальшого розвитку виставкової діяльності у Галичі. Ще трохи, і у 2025 році, все, що є цінним у Галичі, все що зберігається у різних закутках буде доступне для загального огляду у великому музеї Заповідника. Колектив Національного заповідника зможе реалізувати цей амбітний план. Кожна виставка, яка тут відбувається робить нас кращими і добрішими…». 
Андрій Чемеринський

Переглядів: 774 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024