П`ятниця, 19.04.2024, 21:07:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 21 » Обговорюють пам'ятник "Руській трійці"
13:01:17
Обговорюють пам'ятник "Руській трійці"
Восени минулого року громадськість України відзначила 200-річчя Івана Вагилевича та Маркіяна Шашкевича — засновників «Руської трійці».
В столиці Прикарпаття, звідки походить Іван Вагилевич, до ювілею планували встановити пам’ятник «Руській трійці». Думка визріла ще 2008-го, однак ідея і сьогодні витає в повітрі через банальну нестачу коштів.
Тим часом в Івано-Франківську ще в червні 2011-го провели громадські слухання та обрали з-поміж шести проектів два найвдаліші — авторства Володимира Довбенюка та Степана Федорина. Визначилися також із місцем встановлення пам’ятника — у невеличкому сквері («праве крило» якого славиться тим, що там є пам’ятник Адамові Міцкевичу) в історичній частині міста, позаду медичного університету.
Як пише "День", думки небайдужих івано-франківців одразу розділилися, бо проекти пам’ятників цих двох переможців виконано в цілком відмінній стилістиці: Володимир Довбенюк запропонував класичну манеру, а Степан Федорин — модерну. Проект Федорина розкритикували, назвавши його «трійцю» «марсіанами на каналізаційному люку». Але, за словами автора, характер монумента запозичено із західноукраїнських ікон. «Рухи й жести «Руської трійці» обѓрунтовані, — пояснює скульптор Федорин. — Іван Вагилевич і Яків Головацький більше подорожували, збираючи різні приказки, оповіді, вислови. Маркіян Шашкевич займався літературною творчістю. Тому Вагилевич і Головацький зображені в русі, а Шашкевич стоїть. За задумом, Іван Вагилевич триматиме найбільшу заслугу «Руської трійці» — альманах «Русалка Дністровая».
На постаменті буде викарбовано девіз трійці: «Світи, зоре, на все поле, поки місяць зійде». Як каже співавтор проекту Володимир Гайдай, у нічний час пам’ятник буде підсвічуватися. «Це підкреслення оцієї зорі, якою були в добу романтизму представники «Руської трійці», — пояснює художник.
Доки городяни дискутували, у міськвиконкомі зібрали авторитетну комісію, котра все ж таки вибрала переможця: 76 проти 20 голосів отримав проект Володимира Довбенюка. Пам’ятник трьом зачинателям нової української літератури в Галичині, за версією Володимира Довбенюка, коштує 100 тисяч. Якщо не ставити ліхтарі. Вартість кованих ліхтарів — ще 100 тисяч. Істотно здешевити проект дозволить виготовлення пам’ятника з гранітної крихти і покриття бронзою, розповів нам головний історик Івано-Франківська на громадських засадах і автор самої ідеї встановлення пам’ятника «Руській трійці» Богдан Гаврилів.
«Ще задовго до оголошення результатів і навіть до засідання комісії я провів соціологічне опитування — цікавився думкою і фахівців, і звичайних людей, показуючи їм кожен із шести ескізів. Більшість обрали проект Володимира Довбенюка», — ділиться своїми думками пан Гаврилів. До 200-річчя Шашкевича та Вагилевича пам’ятник «Руській трійці» в Івано-Франківську так і не з’явився. Наступний «датський» привід — у жовтні 2014-го — 200-річчя Якова Головацького.
Нещодавно відомий поет і громадський діяч, лауреат Шевченківської премії Роман ЛУБКІВСЬКИЙ надіслав листа до керівників Івано-Франківської області, в якому висловив незгоду із спорудженням пам’ятника «Руській трійці». Що саме спричинило такий крок, Роман Мар’янович розповів нашому виданню.
Нещодавно я дізнався, що в Івано-Франківську хочуть установити пам’ятник «Руській трійці», — розповідає Роман Лубківський. — Безумовно, це дуже важливо, але що пропонує авторська група? Зображено троє людей: двоє сидять, а третій (очевидно, Маркіян Шашкевич) підходить до них із книжечкою в руках. Як на мене — це виглядає надто театрально, штучно у самому підході до цього важливого образу. Таке враження, що вторглося в ту велику групу щось побутове.

Переглядів: 716 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024