Вівторок, 23.04.2024, 15:33:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 8 » Оманливі килими
12:01:55
Оманливі килими

У східних казках нерідко фігурують таємничі джини, які володіють незвичайними килимами. В 1904 р. подібні «джини» діяли і в Станиславові, щоправда, їхня діяльність мала виражений кримінальний характер.

Невідомі торговці обходили помешкання містян і пропонували їм «справжні перські килими» за низькими цінами. Насправді ці килими були звичайними підробками, ще й неякісними, і не мали нічого спільного зі східними шедеврами килимарства. Однак здається, що торговці й справді володіли якимось гіпнозом, бо люди їм вірили й охоче купували їхній товар. Кількість ошуканих кримінальними «джинами» росла у місті як на дріжджах, але недаремно кажуть, що немає лиха без добра. Діяльність нечесних торговців наштовхнула місцевих ділових людей на думку розпочати в Станиславові виробництво килимів за перською технологією. В тому ж році місцевий купець Кароль Литвинович відкрив цех на вул. Бельведерській, 75, де виробляли килими. Як стверджувала реклама, для їхнього виробництва використовували справжню перську вовну, а технологія ткання була максимально наближеною до оригінальної. В цеху працювали трохи більше десятка майстринь, які ткали килими, а всі охочі пані могли пройти ткацькі курси, щоб навчитися виготовляти східні шедеври. Візерунок і колір замовник міг вибрати за каталогом. І хоч ціни станиславівських «перських килимів» трохи «кусалися», на їхню якість ніхто не нарікав. Чого не можна було сказати про дешеві підробки.



Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 323 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024