Четвер, 28.03.2024, 19:56:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 28 » Постатям галицької історії присвячена нова книга краєзнавця Івана Драбчука
21:25:22
Постатям галицької історії присвячена нова книга краєзнавця Івана Драбчука
Особа в світовій історії завжди посідає центральне місце. Саме завдяки діяльності окремих персоналій зміцнюються або руйнуються держави, постають нові міста, розвивається економіка. Життєвий чин осіб, які змагалися за майбутнє свого народу і держави завжди привертає увагу дослідників впродовж багатьох десятиліть. Незважаючи на наявність значної кількості праць присвячених державним мужам, кожен новий дослідник може віднайти нові цікаві сторінки їхніх біографій, відмінні від стереотипних поглядів.
Прикарпатський краєзнавець Іван Драбчук, який одночасно поєднує наукову та освітянську працю, впродовж останнього десятиліття активно досліджує життєдіяльність наших славних земляків – представників княжих родів, боярства, духовенства, просвітян. Результатом його пошуків стало видання праці «Постаті галицької історії». Присвячено її 20-річчю Незалежності України.
26 жовтня 2011 р. у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» презентовано це чудове видання. Праця складається з 5 розділів: «Галицькі князі», «Галицькі бояри», «Жінки в галицькій історії», «Духовні світочі Галичини», «Галицькі митрополити». Загалом, в книзі простежується життєвий шлях майже двох десятків осіб, які залишили свій слід в історії Русі – України. Хронологічно видання проходить через кілька століть: ХІІІ та ХVI – ХІХ. Праця 175-сторінкова, ілюстрована світлинами та малюнками. Дослідження рекомендоване до друку вченою радою Національного заповідники «Давній Галич». Кошти на видання книги надані Тисменицькою районною державною адміністрацією та Національним заповідником.
Презентація нового краєзнавчого дослідження стала чудовим святом для усіх присутніх на заході. Багато хто відкрив для себе п. Івана Драбчука не тільки, як краєзнавця, а як поета і пісняра з багатим духовним світом. Прозвучали вітальні промови від представників органів влади та найближчих співробітників краєзнавця.
Від імені керівництва Тисменицької РДА з появою нової книги присутніх привітав керівник апарату РДА Ярослав Татарин: «..Іван Васильович Драбчук багато працює – як для Галицького, так і для Тисменицького районів. Він досліджує історію населених пунктів, народні традиції. Голова Тисменицької РДА Ігор Овчар та голова Тисменицької районної ради Володимир Семенів передають найщиріші вітання досліднику і запевнюють у підтримці в майбутньому…».
Своїми думками з учасниками дійства поділився автор книги Іван Драбчук «…Я радий і щасливий, що книга побачила світ; що галичани мають таке маленьке свято. Книга творилася 5-6 років, йшла довго до читача. Було багато матеріалу, вибирався найцікавіший. Кожна книга, як дитина для автора. Вірю, що вона знайде свого читача. Я маю нові задуми, які буду старатися реалізувати в наступному році. Щиро дякую Господу Богу за підтримку, друзям з Заповідника – за наполегливу працю у практичному виданні книги…».
Цікавим був виступ заступника генерального директора з питань розвитку та охорони пам'яток Володимира Дідуха. Він розповів про книговидання, яке здійснюється Заповідником впродовж останніх 17 років та співпрацю з п. Іваном Драбчуком за останнє десятиліття – як в науковій сфері, так і журналістській – у газеті «Дністрова хвиля». Спільні зусилля є успішними – Національним заповідником видано 60 книг; самостійно Іваном Драбчуком підготовано до друку 15 праць. На думку п. Володимира, Іван Драбчук є не тільки добрим істориком, а й публіцистом: «…Він є добрим істориком, який знає, як досліджувати, і вміє результати викласти на папір. Це стосується і його систематичної праці із засобами масової інформації…». 
Про «творчу кухню» автора книги розповіла завідувач інформаційно-видавничого відділу п. Люба Бойко: «…Іван є істориком, літератором, поетом, публіцистом, освітянином. Він є дуже багатогранною і працьовитою особою. Він зробив дуже багато для вивчення історії Галича – інші дослідники можуть йому по-доброму позаздрити. Він має талант до белетристики, його цікаво читати – як дорослим, так і дітям. Вірю, що будемо читати ще багато книг авторства п. Івана…».
Генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський підсумував: «…Я дякую п. Івану за працю, за презентацію книги у нашому заповіднику… Колись і про нього писатимуть книжки. Щасливі ті, хто можуть реалізувати свої мрії. Іван Драбчук один з них. Він досліджує нашу історію, ту історію, на якій слід виховувати. Нація, яка виховується на історії написаній загарбниками, не може мати майбутнього…».

Почесними подяками Національного заповідника «Давній Галич» за вклад у видання книги «Постаті галицької історії» відзначено голову Тисменицької районної державної адміністрації Ігора Овчара, голову Тисменицької районної ради Володимира Семеніва, директора видавництва «Сімик» Слубського Івана.
Впродовж свята книги «Постаті галицької історії» звучали поезії І.Драбчука, пісні на його слова. Несподіванкою стала цікава вістка про іншу сторінку творчості п. Івана – на музику покладено 15 пісень його авторства, 4 з них упродовж останнього часу стало виконуються рядом мистецьких колективів нашої області, звучать в ефірі радіостанцій. Ймовірно, що в наступному році побачить світ збірник пісень на слова І.Драбчука.
Колектив Національного заповідника «Давній Галич» щиро вітає п. Івана Драбчука з виданням чергової праці і бажає йому подальших творчих успіхів!
Андрій Чемеринський

Переглядів: 741 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024