Вівторок, 16.04.2024, 08:59:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 28 » Станиславівські бігуни
09:06:55
Станиславівські бігуни
Кажуть, легка атлетика – то королева спорту. У довоєнному Станиславові спершу вона мала небагато прихильників, змагання відбувалися рідко. Та згодом місцеві спортсмени перемагали навіть на міжнародних турнірах.

З Прикарпаття до Берліна
Усе почалося зі шкіл. Перші забіги у Станиславові відбувалися на міжшкільних змаганнях, коли закінчувався навчальний рік. Саме тоді у школярів з’являлася можливість вийти на старт чи просто прийти та підтримати друзів та знайомих. Вже тоді, на початках, серед лідерів прикарпатського бігу звучали українські прізвища: Михайло Копаницький, Володимир Ярмолюк, Володимир Павловський, Денис Караван.
Першу бігову доріжку в Станиславові влаштували у 1935 році, а до того дистанції забігів пролягали просто вулицями. Відомо, що у 1933 році в місті відбувся забіг на 3000 метрів. Тоді перемогу здобув Володимир Соколовський. Згодом цей спортсмен став центральною постаттю в легкій атлетиці міста. У 1935 році він був першим у забігу на 400 метрів, а ще за рік переміг у трикілометровому кросі.
У 1936-1937 роках Соколовський вже представляв львівський Український студентський спортивний клуб і кілька разів здобув перемоги на 400 та 800 м, також брав участь у практично всіх естафетах.
У вересні 1938 року Соколовський встановив рекорд воєводства на дистанції 400 м. За кілька тижнів він переміг у бігу через весь Львів на 5000 м. Свої перемоги він увінчав тріумфом у студентському п’ятиборстві. А вже за два роки переміг на змаганнях у Берліні (400, 800, 1500 м).

Окупація не зашкодила
Спортивні турніри у Станиславові відбувались і під час німецької окупації. Такі були реалії того часу. Ледь не третину міста нова влада відгородила стіною та влаштувала там єврейське гетто, а поза ним життя йшло звичним плином.
Як згадують сучасники, вже влітку 1941-го у Ямниці влаштували відпочинковий табір для місцевої шкільної молоді. Вранці учні працювали на городах, а решту дня присвячували легкій атлетиці та плаванню.
У 1942 році в місті відбулися великі спортивні змагання між двома українськими спортклубами – «Черником» та «Загравою». Того ж року станиславівські спортсмени брали участь у змаганнях у Львові.

Жіноче обличчя атлетики
Була у Станиславові й видатна легкоатлетка. Свої перші кроки у спорті тут зробила Ірина Барнич-Дубас, а вгору її кар’єра пішла вже в післявоєнній Німеччині. Можливо, так і мало бути, бо в рідному місті вона не мала серйозних конкуренток. До слова, Барнич-Дубас – донька Ярослава Барнича, композитора, диригента й педагога, автора славнозвісної «Гуцулки Ксені».
В еміграції Барнич-Дубас захищала кольори українського спортклубу «Чорногора», який базувався в місті Аусбург. У пресі тих часів збереглися згадки про кращі перемоги нашої спортсменки: біг на 60 м – 8,1 секунди, 800 м – 2:50,5 хв., стрибки в довжину («в далечінь», як тоді це називали) – 4,78 м.
Ірина Барнич-Дубас була також лідером жіночої волейбольної команди «Чорногора». Вона очолювала українські волейбольну та легкоатлетичну команди на масштабних міжнародних змаганнях серед представників таборів для «переміщених осіб» (displaced persons) 1948 року в Німеччині.
Згодом вона переїхала до США. Там довгий час виступала капітаном спортивного клубу «Львів», який діяв у Клівленді, тренувала легкоатлеток цього клубу.
МИКОЛА ВОЛКОВ, "Репортер"

Переглядів: 582 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024