П`ятниця, 19.04.2024, 22:12:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 23 » Світлана Флис: дослідниця минувшини гуцульського краю
20:16:58
Світлана Флис: дослідниця минувшини гуцульського краю

У відділі краєзнавчої літератури розгорнуто ювілейну книжкову виставку з циклу «Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах», присвячену відомій на Прикарпатті краєзнавиці Світлані Флис. Вона – старша наукова співробітниця Музею етнографії та екології Карпатського краю м. Яремче, авторка та співавторка багатьох путівників по Гуцульщині та книг з історії і культури Яремчанщини.

Народилася 23 листопада 1960 р. в с. Виноград Коломийського району Івано-Франківської області в родині службовців. У 1979 р. з відзнакою закінчила Коломийське медичне училище, а у 1993 р. - Київський інститут (нині університет) культури.

Світлана Флис - членкиня Національної спілки журналістів України (з 2004 р.) та Національної спілки краєзнавців України (з 2006 р.), членкиня редколегії регіонального журналу «ґражда», голова Клубу творчої інтелігенції «Відродження» м. Яремче (з 1992 р.) та заступниця голови літературно-мистецького об'єднання «Згарда» в м. Яремчі (з 2016 р.). Світлана Флис є авторкою численних книг, путівників, учасницею наукових конференцій у Львові, Івано-Франківську, Коломиї, Яремчі. Бережанах (Тернопільська область). Краєзнавчі дослідження друкує на сторінках часописів «Яремчанський вісник», «Народна воля», «Нова Зоря», «Галицька Просвіта», «Ґражда», «Ґрегіт», «Гуцульський калєндар», «Жаб'є», «Гуцульщина».

За свою наукову та культурно-просвітницьку діяльність відзначена багатьма нагородами, зокрема почесним Знаком на честь 2000-ліття Різдва Христового (2000 р.), медалями «За відродження України» (2013 р.), «За заслуги перед Гуцульщиною» (2017 р.) та «За збереження історії» (2020). Лавреатка премії ім. В. Полєка від Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України (2016 р.) та премії ім. М. Домашевського від Яремчанського міського голови (2019 р.).

На виставці представлені книги краєзнавиці та її публікації у краєзнавчих часописах. Такі книги: «На перевалі духу», «Гуцульський дивосвіт», «Церква Введення в храм Пресвятої Богородиці в Поляниці», «Музей імені Митрополита Андрея Шептицького», «Духовна твердиня Микуличина», «Оберіг для поколінь ворохтянців». Також є чимало книг, де Світлана Флис є упорядницею.

Творчий доробок Світлани Флис слугує утвердженню української національної ідеї, духовного та патріотичного виховання, повернення нашої історичної пам'яті. Тож запрошуємо всіх охочих до перегляду виставки «Світлана Флис: дослідниця минувшини гуцульського краю» до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, яка радо відкрила свої двері для читачів.


Переглядів: 162 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024