Четвер, 25.04.2024, 10:37:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 20 » Святий Антоній та інші, врятовані зі смітника
18:22:19
Святий Антоній та інші, врятовані зі смітника
У фондах Івано-Франківського краєзнавчого музею сьогодні "зберігаються", але насправді повільно умирають сотні унікальних галицьких ікон та сакральних скульптур. Подарувати їм нове життя може кожен із нас, долучившись до проекту "Врятуймо скарби разом".
В іншому місті Європи до такого абсурду ніколи би не дійшло. На збереження національних культурних шедеврів європейці виділяють кошти у першу чергу. Збереженням понищених часом і цвіллю шедеврів галицького іконопису, який є феноменом в Україні, в Івано-Франківську переймається усього кілька людей. До реставратора Краєзнавчого музею Валерія Твердохліба, який у 2009 році ініціював проект "Врятуймо скарби разом", приєдналося ще кілька франківських фотографів та художників. Фонди музею - це державна власність, але саме цих кілька приватних осіб, а не державні мужі, роблять усе можливе, щоб зібрати кошти на порятунок ікон і не дозволити їм остаточно знищитись. "Реставрація - це моє життя. Я зрозумів, що якщо ми не винесемо проблему наших ікон на найвищий рівень, не будемо популяризувати цю справу, ми їх дуже швидко втратимо. Ми робимо це не для себе, а для міста, своїх дітей та онуків", - розповідає Валерій про те, як виникла ідея започаткувати проект.
До 26 квітня у Краєзнавчому музеї триває виставка фотографій Юрія Бакая "Образи світлих", що відтворює процес реставрації дванадцяти галицьких ікон та скульптур у рамках проекту "Врятуймо скарби разом". Юрій знимкував кожен етап реставрації, яку проводив Твердохліб, відтак на світлинах чітко видно плачевний стан ікон та скульптур "до" і відновлений "після". Усі фото з ликами святих розвішені на велетенських полотнах чорного поліетилену, який підкреслює драматизм ситуації. "Люди питають, чому ікони висять ледь не на сміттєвих пакетах. Але в глобальному сенсі, ці шедеври й справді врятовані наче зі смітника, бо до них нікому не було діла, вони могли просто втратитись", - зауважив фотограф та дизайнер Едуард Скрипник, який допомагав Юрію Бакаю в роботі над виставкою.
Як розповів Валерій Твердохліб, реставрація тривала два роки за кошти місцевих меценатів. Відреставровані шедеври можна оглянути у постійній експозиції Краєзнавчого музею (другий поверх). Серед врятованих, зокрема, унікальна ікона Святого Антонія Падевського 18-го століття у сріблених ризах. Святий Антоній відомий своїми численними чудами, до нього моляться, щоб знайшлася загублена річ. Ікона потрапила в музей з вірменського костелу (тепер "голуба церква") сильно забрудненою і задимленою. Дослідники припускають, що вона могла постраждати внаслідок Мармулядової пожежі 1868 року, коли горів костел.
Ще один унікальний експонат - різьблений гуцульський свічник з ликами святих початку 19-го століття. Це були типові свічники для Гуцульщини, але сьогодні в Україні їх має лише Коломийський музей Гуцульщини та Покуття та Національний музей імені Андрея Шептицького у Львові. Врятовані скарби щедро віддячують. Зайдіть хоча б на кілька хвилин у зал музею на другому поверсі і побродіть серед ікон, подивіться на ці лики. Огортає дивовижний спокій. Аж трохи лячно. "Ці ікони писалися два століття тому. В той час людина передавала той внутрішній спокій і любов, в якій вона жила, цю благодать, яка сходила під час писання. Ми живемо в дуже швидкісному, сучасному світі. Якби того монаха, який 200 років тому писав у келії цю ікону, перенести в наш час, він би вже так не написав, бо час змінився", - пояснює Валерій Твердохліб.
З початку проекту врятовано 24 експонати. "Всі знають про сакральні шедеври, які є у Європі, але мало хто знає, що наш музей має чудесну колекцію світового рівня", - каже Валерій Твердохліб. Для наступного етапу проекту він відібрав ще 12 ікон та скульптур. Щоб зібрати кошти на початок реставрації, Юрій Бакай спільно з Едуардом Скрипником підготували серію листівок із зображенням 12 порятованих цього року шедеврів. "Андрій та Лариса Дацюк дали кошти на друк 1000 листівок, які можна придбати у Краєзнавчому музеї, книгарнях "Назарет" та незабаром у книгарні "Є", - розповів Юрій Бакай. Придбавши таку листівку, кожен може зробити свій внесок у порятунок галицьких скарбів сакрального мистецтва. На червень цього року заплановано аукціон світлин з виставки Юрія Бакая за участі міс Чикаго-2011, нашої землячки Мар'яни Попович. Для початку реставрації потрібно кількадесят тисяч гривень. Кого зацікавив проект- звертайтеся до Валерія Твердохліба (096 74 291 777) або завітайте на сторінку "Врятуймо скарби разом" у Фейсбуці.
Наталка ГОЛОМІДОВА

Переглядів: 588 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024