Субота, 20.04.2024, 13:51:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 14 » У Івано-Франківську відтворять трагічні події 75-річної давності, коли розстріляли українських націоналістів
12:20:48
У Івано-Франківську відтворять трагічні події 75-річної давності, коли розстріляли українських націоналістів

В Івано-Франківську вшанують пам'ять українських націоналістів, які були розстріляні гестапівцями 17 листопада 1943 року.

Про це на прес-конференції розповіли організатори заходу. "Ми останнім часом пробуємо проводити такі події у сучасних форматах. Залучаємо реконструкторів, акторів нашого театру. Хлопці загинули від німецького режиму. Нам часто закидають, що ми колоборанти, співпрацювали з німцями. А тут наші хлопці загинули від рук Третього Рейху. Цього року ми це відзначення хочемо зробити цікавим. У майбутньому, можливо, за цими подіями знімуть і фільм", – анонсував подію міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

14 листопада 1943 року в Івано-Франківському драматичному театрі (нині обласній філармонії) під час прем'єри вистави "Шаріка" місцевого автора Ярослава Бернича німці оточили театр та почали арештовувати українських патріотів. А через три дні, 17 листопада, гестапівці влаштували фарс-судилище: засуджених виводили під приміщення синагоги та розстрілювали. Там із піснею "Ще не вмерла Україна", з вигуками "Слава Україні!" загинули 27 українських патріотів – членів ОУН, а три дівчини були розстріляні в іншому місці.

У суботу, 17 листопада, актори Івано-Франківського драмтеатру відтворять виставу "Шаріка". Виставу зупинять на тому місці, де вона зупинилася тоді. Під час другої дії перерветься вистава, зайдуть "гестапівці" і виведуть глядачів. О 13:30 буде відправлена панахида за убієнними. "На жаль, 75 років тому сталася дуже сумна подія. Переконаний, що такі речі не треба замовчувати. Вважаю, що болючі моменти нашої історії треба переживати, пропускати через себе і залишати в історії", – переконаний директор драмтеатру Ростислав Держипільський. Вхід на виставу вільний.


Переглядів: 281 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024