Четвер, 28.03.2024, 18:16:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 15 » У Галичі говорили про два ювілеї
20:26:17
У Галичі говорили про два ювілеї

15 листопада 2018 р. в конференц – залі Національного заповідника «Давній Галич» відбувся захід присвячений двом ювілеям: 100 – річчю з часу завершення Першої світової війни та 100 - річчю з часу проголошення ЗУНР.

Організатором заходу був науково – освітній відділ Заповідника; також, до його проведення долучилися працівники відділу охорони культурної спадщини та наукової бібліотеки установи. Учасниками заходу стали старшокласники та педагоги Галицького ліцею імені Ярослава Осмомисла.

Для кращої візуалізації та сприйняття інформації для старшокласників було розгорнуто дві виставки: військової атрибутики Першої світової війни (А.Чемеринський) та виставка наукових та науково – популярних видань присвячених історії України та ЗУНР, біографіям визначних державних діячів (Л.Ониськів).

Старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини А.Чемеринський розповів присутнім про ПСВ та участь в ній українців у складі армій двох імперій; продемонстрував військовий однострій піхотинця армії Австро – Угорської монархії та елементи однострою легіонера УСС; відзнаки та особисту зброю.

Провідний науковий співробітник науково – освітнього відділу А.Петраш розповів гостям про фільм «Легіон. Хроніки УГА» - акцентувавши увагу на тому, що фільм знятий у документальному стилі є дуже цікавим і динамічним, і що сценарій фільму дає змогу зберегти увагу впродовж всього сеансу різним поколінням. Також, науковець акцентував увагу на українсько – польських стосунках, провівши паралелі сучасного з подіями початку ХХ ст.

Після виступів науковців присутні мали змогу переглянути фільм «Легіон».

Проведення даного заходу було даниною історичній пам’яті – оскільки багато мешканців міста та району були військовиками австрійської армії під час ПСВ; ряд жителів населених пунктів сучасного Галицького району боролися в складі Легіону УСС; а в листопаді 1918 р. в Галичі, як і у всіх містах тогочасної Галичини було перебрано владу від австрійських урядовців і проголошено ЗУНР.


Переглядів: 328 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024