П`ятниця, 26.04.2024, 21:40:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 8 » У Калуші презентували рідкісні родинні світлини адвоката Івана Сохацького
15:05:48
У Калуші презентували рідкісні родинні світлини адвоката Івана Сохацького

У краєзнавчому музеї Калущини комунального закладу "Музейно-виставковий центр Калуської міської ради" відбулося засідання круглого столу «Правники Калущини», присвяченого 135-річчю від дня народження калуського адвоката Івана Сохацького.

Кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання ПНУ імені Василя СтефаникаІсторик Степан Кобута розповів про особливості професійної діяльності адвокатів, роз’яснив специфіку роботи так званих «панських» і «хлопських» адвокатських канцелярій, особливості провадження  політичних процесів, уточнив біографічні відомості про адвокатів Тараса Коритовського та Івана Аронця. Уточнив процес ведення радянськими каральними органами кримінальних справ у 1939–1941 роках, інформують "Вікна" з посиланням на "Музейно-виставковий центр Калуської міської ради".

Модератор зустрічі, провідний науковий співробітник краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів охарактеризував історичні джерела з яких можна довідатися про українських правників, повідомив про життєвий і професійний шлях доктора Івана Сохацького   зауважив про недостатнє вивчення цієї постаті у вітчизняній науці, вказав на значну громадсько-політичну активність І. Сохацького. Він також звернув увагу учасників круглого столу на тих правників-вихідців із Калущини, які працювали за її межами.

Внучка Івана Сохацького, художниця Зоряна Онищенко-Сохацька розповіла про львівський період навчання Івана Сохацького, його книгозбірню, прокоментувала рідкісні родинні світлини, повідомила про долю дідуся та доньки Івана Сохацького — Надії.

Учениця калуського ліцею імені Дмитра Бахматюка Ілона Шелешко інформувала присутніх про адвокатську діяльність Андрія Коса й Тараса Коритовського. Анатоль Кос був першим українським депутатом-правником до австрійського-парламенту (1900 – 1907), а його син Андрій підтримував тісні політичні стосунки з Іваном Франком і Миколою Павликом. Адвокат Тарас Коритовський, калушанин, поручник УГА, був делегатом від Калущини на загальних зборах «Просвіти» у Львові в 1931 році.

Правознавець, працівник апарату Калуського міськрайонного суду Олег Ониськів зауважив, що в адокатській канцелярії Івана Сохацького розпочинав свою трудову діяльність Іван Аронець, голова Калуського повітового комітеті УНДО. Дослідник, вивчаючи матеріали архівно-кримінальну справи цього правника, вказав точну дату затримання органами НКВС адвоката Аронця, — 1 жовтня 1939 року. На зустрічі йшлося також про останній судовий процес над Аронцем, якого звинуватили в приналежності до УНДО, агітації супроти радянської влади. Як з’ясувалося пізніше, Аронця незаконно засудили на 6 років, адже в період від 1928 до 1939 рік він не був громадянином СРСР. 3 серпня 1991 року його було реабілітовано.

Учасники круглого столу вирішили звернутися до Комісії з підтримки книговидання місцевих авторів з пропозицією виділити кошти на друк довідкового видання про калуських правників.


Переглядів: 128 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024