Середа, 01.05.2024, 23:18:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 11 » У місті Коломия відбувся ІV обласний відкритий покутський фестиваль «Покутські джерела»
14:47:59
У місті Коломия відбувся ІV обласний відкритий покутський фестиваль «Покутські джерела»
Покуття – це мальовнича частина Прикарпаття, яке поряд з Гуцульщиною, Бойківщиною, Опіллям є частиною багатого своєю матеріальною і духовною культурою краю. Тут легендами оповиті старовинні замки й будівлі, колоритна говірка, дзвінкоголоса народна пісня. Неповторний квітучий край, характерний своїми врожайними ланами, чепурними селами, зеленими садами. Площа Покуття в межах Івано-Франківської області дорівнює 3083 кв.км. Межі Покуття відзначають швидкоплинна гірська річка Прут і лагідний Дністер. На території майже кожного теперішнього населеного пункту археологи знаходять стародавні поселення, що свідчить про те, що ці землі здавна облюбувала людина. Та й недарма, адже землі Покуття найродючіші в Івано-Франківській області.
Славиться Покуття своєю звитягою, своїм нескореним духом. У 1490-1492 роках тут спалахнуло антифеодальне повстання селян під проводом Мухи, в якому взяли участь 10 тисяч осіб. Широкого розголосу набула національно-визвольна війна 1648 року, зокрема селянський рух на Покутті під проводом Семена Височана (пам’ятник йому встановлено в селищі Отинія). Саме на Покутті, в селі Завалля на Снятинщині, у 1900 році з ініціативи Кирила Трильовського засновано першу «Січ», яка стала вагомим чинником у створенні національних військових формувань – Українського січового стрілецтва. 
Не стояли осторонь покутяни: були активними членами і вояками ОУН-УПА. Варто згадати легендарного сотенного «Спартана» - Михайла Москалюка з села Іванівці. Гордістю краю є славний покутянин, літописець УПА, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Михайло Андрусяк, академік Василь Лизанчук. Коломийщина дала Україні такі відомі імена: Героя України Василя Ткачука, народного артиста України Петра Терпелюка, заслуженого артиста України Михайла Попелюка, відомого живописця і графіка Ярослава Пстрака, поета-пісняра Миколу Бакая, заслуженого майстра спорту Петра Слободяна. Пишається Коломийщина й тим, що голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк є нашим земляком, уродженцем села Іванівці. 
9 жовтня 2011 року у місті Коломия відбувся ІV обласний відкритий покутський фестиваль аматорського мистецтва «Покутські джерела», присвячений 20-й річниці незалежності України.
Фестиваль "Покутські джерела" став не просто святковим дійством, а реальним збереженням, відродженням, популяризацією кращих зразків покутської автентичної народної творчості. Три попередні фестивалі відбулися у Снятині, Городенці й Тлумачі. Коломийщина передала символічний вогонь естафети Тисменицькому району. 
О 9.00 годині в церквах міста відправили святкові богослужіння за покутський український рід. На площі біля музею писанкового розпису розгорнулася виставка виробів народних умільців покутського краю та Івано-Франківщини. 
Від Вічевого майдану обласне, районне керівництво, представники міської влади, учасники та гості вирушили фестивальною ходою до площі Відродження, де о 12.00 годині відбулося урочисте відкриття фестивалю «Покутські джерела». Після привітань та благословення духовних отців розпочалася мистецька програма за участю аматорських колективів Городенківського, Снятинського, Тисменицького, Тлумацького, Коломийського районів та міста Коломия, а також виступили дитячі колективи та солісти Коломийського району і міста Коломия. Святкування продовжилося молодіжною вечіркою за участю народних, заслужених артистів України, солістів та вокально-інструментальних гуртів Коломийського району та міста Коломия. 
У рамках фестивалю на Коломийщину завітав ансамбль старовинної пісні «Криниченька» міста Шостка Сумської області. Приїхали сумчани 8 жовтня і поселилися в готельно-ресторанному комплексі «Вербіж» села Верхній Вербіж. Наступного дня екскурсували містом Коломия: оглянули експозиції музею писанкового розпису, Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, відвідали Центр сміху «Весела оселя» Миколи Савчука. З концертною програмою виступили у клубі села Верхній Вербіж. 9 жовтня взяли участь у фестивальних заходах. 
Коломийська РДА

Переглядів: 649 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024