П`ятниця, 29.03.2024, 00:11:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 27 » У стилі ретро
09:13:39
У стилі ретро
Два роки тому «Репортер» писав, що видавництво «Лілея-НВ» почало випуск репродукцій старих поштівок з видами нашого міста. Нещодавно побачив світ останній випуск серії «Станиславів». Загалом вийшло 25 поштівок, які утворюють змістовний портрет міста початку ХХ століття.
Замикає (чи відкриває) серію обкладинка із вступною статтею Івана Монолатія. Треба сказати, що доктори політичних наук не часто пишуть анотації до наборів поштівок. Що ж його спонукало долучитися до проекту?
«Поштівками я цікавлюся давно, — говорить Монолатій. — Вони є цінним джерелом національної культури, історії етнічних груп. Кожна листівка — це німий фіксатор подій, які вже не відбудуться, а в першу чергу — елемент міської культури. Оскільки я живу в Івано-Франківську, є членом Національної спілки краєзнавців та історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто», то із задоволенням приєднався до роботи над серією».
За Австрії ера поштових відправлень переживала розквіт. Найцікавіші види походять саме з тих часів. Пересічний мешканець Станиславова міг надіслати поштівку до Відня, Праги чи Кракова, й вона обов’язково доходила, позаяк то була одна імперія. Влада доволі толерантно ставилася до різних культур, підтримувала інтеграцію народів у єдину імперію. І поштівки тоді були одним із елементів цієї інтеграції. А от навіщо вони сьогодні?
«Однією з причин видання серії було бажання збити нездоровий ажіотаж навколо старих поштівок, — розповідає директор видавництва «Лілея-НВ» Василь Іваночко. — «Завдяки» спекулянтам ціни на них — від 20 доларів і вище. А от, наприклад, у Кракові їх можна купити втричі дешевше — і не суттєво, що там зображено, — Краків, Варшава чи Станиславів. Випуск якісних копій дає можливість зібрати колекцію з невеликими затратами. Погодьтеся, три гривні і 20 доларів — є різниця!».
За словами Іваночка, він спочатку навіть сумнівався, що серія користуватиметься попитом. Але нині поштівки з видами Станиславова розходяться значно краще, ніж сучасні картки. Безперечним лідером продажів є випуск №4 із зображенням старої ратуші. Загалом їх є 25, серед яких 16 — кольорових. Аби підвести риску під серією, «Лілея-НВ» зробила обкладинку, яка також містить два рідкісних краєвиди міста. У продажі вона з’явиться дещо пізніше.
Наклад кожної листівки — 500 примірників, і перевидаватися вони не будуть. Єдиний виняток зробили для ратуші. Її швидко розкупили. Тому, щоб наповнити комплект, довелося додруковувати.
На звороті кожної поштівки є її порядковий номер, адресна сітка та емблема об’єднання «Моє місто», під патронатом якого виходить серія. Підпис лаконічний, але інформативний: назва об’єкта, рік побудови, прізвище архітектора та сучасна адреса. Наприклад: «Міський театр», 1891 р. Архітектор Ю. Лапіцький (вулиця Леся Курбаса, 3).
За основу серії взяли оригінальні поштівки з колекції Зеновія Жеребецького. Дизайнери видалили плями, тріщини, відбитки штемпелів, тож поштівки виглядають так, ніби щойно вийшли у станиславівській друкарні десь у 1907 році.
«Раніше була добра традиція з подорожей надсилати додому поштівки з видами тих місць, які відвідували, — говорить Зеновій Жеребецький. — На жаль, сьогодні інтернет і мобільний зв’язок дуже зменшили кількість поштових відправлень. Тому я хотів видати поштівки для відкритого пересилання — щоб гість нашого міста міг написати на звороті адресу, наклеїти марку та відправити у будь-який куточок земної кулі».
Спочатку планувалося випустити аж 99 видів міста, каже Жеребецький. Але після виходу першої десятки подумали, що це втомить покупця, та й ціна повної серії буде дорожчою за подарунковий альбом. Тому вирішили обмежитися 25 листівками. Вони презентують найбільш характерні об’єкти Станиславова імперських часів. Ще однією особливістю стали тримовні польсько-українсько-німецькі підписи, адже місто було поліетнічним, і всі нації мирно уживались між собою. Крім того, в серії є багато поштівок, які до цього не були «засвічені» навіть в інтернеті.
Чи буде продовження? Напевно. Серія «Станиславів», у першу чергу, ілюструє центр міста. Поза кадром залишилися периферійні вулички — Пелеша, Коперника, Шевченка (сучасна Лермонтова). Вони менш відомі, тим і цікаві. Нова серія, можливо, буде називатися «Вулиці старого Станиславова».
До речі, з нагоди 350 років Івано-Франківська об’єднання «Моє місто» влаштовує розпродаж своїх книжок за видавничими цінами. Також протягом двох днів — 5 і 6 травня — на стометрівці можна буде придбати повний комплект поштівок. Не проґавте.
 ІВАН БОНДАРЕВ 

Переглядів: 676 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024