Четвер, 25.04.2024, 07:53:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Листопад » 7 » У Верховній Раді відкрито виставку про письменника, який досліджував Гуцульщину
20:24:14
У Верховній Раді відкрито виставку про письменника, який досліджував Гуцульщину

В Києві презентували виставку «Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)».

Виставка присвячена Станіславу Вінцензу - видатному письменнику, філософу польського походження, Праведнику світу, автору книги «На високій полонині» - єдиного українського епосу про гуцулів. Експозиція має розкрити українській аудиторії постать видатного польського письменника та філософа.

«У цьому творі вперше зібрані усі легенди, міфи і перекази історії Гуцульщини. Ніхто так не описав Гуцульщину як Вінценз. І коли він тікав у 1940 році через гори від радянської окупації – єдине, що він взяв з собою - це рукопис про життя гуцулів, який він продовжив писати вже в еміграції. І нам дуже приємно відкривати цю виставку сьогодні спільно з представниками польського Сейму, членами групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща», - сказав Голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України, Микола Княжицький.

Захід відвідали Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, віце-маршалок Сейму Республіки Польща, Голова польсько-української групи Сенату та Сейму Республіки Польща Беата Мазурек, а також інші члени польсько-української групи Сенату та Сейму Республіки Польща, а також літературознавець, викладач Інституту польської філологїі Вроцлавського університету, доктор наук Ян Анджей Хороший.

Ян Анджей Хороший розповів, що в Польщі виставку було презентовано в 2014 році. Експозиція являє собою біографічну розповідь про Станіслава Вінценза на тлі краєвидів Гуцульщини.

Виставку «Діалог про долю і душу» створено на основі документів та фотографій з сімейних архівів родин Вінценза та італійського фотографа Лідіо Чіпріані, фондів Національної бібліотеки імені Оссолінських, Етнографічного музею в Кракові, Державного етнографічного музею у Варшаві, польського музею у Рапперсвілі (Швейцарія), Асоціації «Літературний інститут Культура в Ле-Меній-ле-Руа» (Франція) та Польської бібліотеки в Лондоні.

«Вінценз був закоханий у Гуцульщину і вважав людей, які мешкають тут, людьми приреченими на свободу. В незалежності від їхньої національності, він всіх називав побратимами», - сказав пан Ян.

Після презентації у Верховній Раді України, виставка подорожуватиме Україною від Києва до села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області, адже саме Гуцульщині присвячено твір «На високій полонині». В Криворівні вона експонуватиметься на постійній основі.

Виставка про Станіслава Вінценза стане першою «цеглинкою» у створенні Центру міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза – культурної інституції ХХІ сторіччя, яка відкриє двері першим відвідувачам у Криворівні у 2020 році.

З українського боку захід організований ГО «Всеукраїнський демократичний форум» за сприяння Комітету з питань культури і духовності. З польського - Інститутом польської філологїі Вроцлавського університету.


Переглядів: 315 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024