Четвер, 25.04.2024, 07:50:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 17 » Валерій Ковтун: «Сучасна молодь недостатньо обізнана в історичних питаннях»
21:26:47
Валерій Ковтун: «Сучасна молодь недостатньо обізнана в історичних питаннях»
Листівка віддавна служить символом ввічливості та щирості, сприяє дружньому спілкуванню та обміну інформацією. Вона може бути різного вигляду, проте кожна несе у своїй основі посилання від автора картки, що й робить її доволі таємничою й унікальною, утворюючи своєрідний місток між творцем паперової краси та людиною, яка придбає таку роботу.
Листівку, без заперечень, можна віднести до окремого виду мистецтва і дуже часто головним у ній є далеко не зовнішній вигляд та оформлення, а зміст, який вона несе в собі. Інколи текст листівки є безцінним для одержувача. Так найчастіше трапляється з картками із серії «Вивчаємо нашу історію», які отримали життя у ПАТ «Коломийська друкарня ім. Шухевича». Носієм ідеї та автором історичного і вартісного для нашого краю проекту є активний громадський діяч і директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун, з яким цього разу ми й повели розмову за філіжанкою кави.
Пане Валерію, як виникла ідея створення проекту «Вивчаємо нашу історію»?
– Проблема вивчення історії нашого краю та історії України загалом – це далеко не нова проблема, вона повертається до нас із забуття. Є чимало призабутих громадських діячів, художників, освітян, письменників. На жаль, з’ясовується, що сучасна молодь недостатньо обізнана навіть у найважливіших історичних питаннях минулих років та сьогодення. Одним із засобів привернення уваги до вивчення історії та ознайомлення із забутими відомими особистостями краю і став історико-культурологічний проект «Вивчаємо нашу історію». На нинішній день світ побачило дві листівки: перша приурочена організатору січових дійств Кирилові Трильовському, а друга – активному діячеві ОУН Ярославу Стецьку. Остання якраз присвячена сторіччю від його дня народження та вийшла друком за сприяння депутата Івано-Франківської обласної ради Дмитра Дзвінчука. Ці листівки незабаром масово розповсюджуватимуться серед учнівської та студентської молоді, особливо велику кількість плануємо роздати під час проведення третього Січового свята, приуроченого 110-ій річниці від дня першого проведення січового дійства.
Яку інформацію коломийці можуть почерпнути з листівки?
– Все дуже просто: подивившись на першу сторінку, можна побачити образ героя, перевернувши – отримати основну інформацію про життєві віхи та здобутки репрезентованої особистості. Зокрема у більшості випадків подана інформація на картці не висвітлена у підручниках з історії України, але на листівках вона доступна та легка до запам’ятовування, її може почерпнути кожна людина. Я знаю чимало коломийців, які мають за честь мати такі картки та зберігати їх для себе, або ж презентувати друзям.
Поділіться з нами, хто буде героєм наступної листівки?
– Я неодноразово обдумував це питання. Можливо, наступна листівка буде приурочена митрополитові Шептицькому, або ж кардиналу Йосипу Сліпому. Не можу зараз ствердно сказати, Україна має багато гідних особистостей, які зробили значний внесок у розвиток держави.
Видавництво листівок потребує чимало коштів. Хто допомагає Вам у фінансуванні проекту?
– У цьому проекті справа розходиться далеко не в коштах, головне – популяризувати відомих краян серед мешканців нашого міста. До прикладу, друга листівка видана п’ятитисячним тиражем, але я певний, що він швидко розійдеться по Покутському краю. Випускаю листівки за власні кошти, проте у друці останніх допоміг Дмитро Дзвінчук.
Де коломийці можуть знайти та придбати листівки «Вивчаємо нашу історію»?
– Це не бізнесовий проект – всі листівки будуть виключно подаровані коломийцям. Повірте, що ми не заробимо жодної гривні на цьому проекті. Отримати листівку можна в мене, або на якомусь цікавому заході у місті.
Пане Валерію, Ви – директор педагогічного коледжу, постійний ініціатор різноманітних заходів, зокрема організатор січових свят та екологічних акцій. Звідки черпаєте сили та натхнення?
– Тільки щоденні потреби здатні робити сьогоднішній день кращим, аніж вчорашній. (Посміхається).
Поділіться планами на майбутнє з читачами нашого тижневика.
– Скажу по секрету, що зовсім скоро – 17 травня – відбудеться круглий стіл на тему: «Шевченко та сьогодення», на який я планую запросити викладачів української мови та літератури, працівників бібліотек. Захід буде приурочений 200-річчю від дня народження Кобзаря, щоб дати поштовх до гідної підготовки до відзначення такої величної дати. Під час цього круглого столу буде презентована уже сьома моя книга з серії «Українське мистецтво» «Тарас Шевченко та Прикарпаття», з якою і ознайомлю коломийців.
Вікторія Мартинюк

Переглядів: 511 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024