П`ятниця, 19.04.2024, 08:14:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 28 » Відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Гуцульська діалектна лексика й лексикографія»
11:16:02
Відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Гуцульська діалектна лексика й лексикографія»
Третя Всеукраїнська наукова конференція «Гуцульська діалектна лексика й лексикографія» відбулася на базі Коломийського інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
Більше 80-ти науковців з усієї України, а також мовознавці із Молдови та Угорщини з’їхалися на Прикарпаття для того щоб поділитися науковими напрацюваннями, дослідженнями про гуцульський діалект. Побували там і наші кореспонденти.
Гуцульський говір, один з унікальних  архаїчних говорів галицько-буковинської групи південно-західного наріччя. В цьому переконані учасники конференції. Вони зазначають, що нині в Україні етнографічні рухи майже зупинилися, а от гуцулам ще вдалося зберегти унікальну говірку, наголосив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда: «Родзинкою Прикарпаття є її його джерела, культура, звичаї. Тішить те, що Гуцульщина знаходиться в полі зору не лише нашого краю, але й відомих мовознавців всієї України та з-за меж нашої держави.»
Все більше філологи схиляються до думки, що в школах потрібно окремо вивчати діалект, а дітей, які розмовляють діалектом, треба виховувати обережно, враховуючи зв’язки з сім’єю, родиною та культурою краю.
«Це – питання загальноукраїнське, бо сьогодні відбуваються дуже активні процеси взаємодії діалектів і літературної мови. Причому ми стоїмо на тій позиції, що ні в якому разі не має бути заміщення діалекту літературною мовою, Навпаки треба думати над тим щоб скажімо в школі і серед інтелігенції шанували обидві мови з одного боку літературна мова а з другого діалект. В університеті ми намагаємося переконувати студентів що не можна переходити виключно на літературну мову, а з дітьми які володіють діалектом», – наголосив Віталій Кононенко, академік Національної академії педагогічних наук.
Організатори конференції пропонують у гуцульських школах ввести факультативні уроки ознайомлення з говіркою, притаманною їхній землі. Таке право надає Європейська хартія мов меншин, яка діє в Україні. Вчені об’єдналися у своєму прагненні дослідити і зберегти гуцульський діалект. В них спільна мета – зайняти принципові позиції щодо використання діалектів у суспільстві.
Науковці Прикарпатського університету готують до друку словник гуцульського діалекту, який мають намір презентувати наступного року на ХІІ Міжнародному з’їзді славістів у Мінську. В деяких школах Гуцульщини цю говірку вивчають факультативно.
Оксана Островська

Переглядів: 662 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024