Четвер, 28.03.2024, 14:45:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 2 » Відновили пам`ятник оленю у Ланчині
09:10:32
Відновили пам`ятник оленю у Ланчині
Депутат обласної ради, заступник голови Івано-Франківської ДПА Володимир Попович відновив візитівку Ланчина, збудовану ще в 1952-му. Такий подарунок мецената рідному селищу зроблено не випадково. Із покоління в покоління ланчинці передають легенду – цікаву і захоплюючу.
…Це було давно. У підніжжі однієї гори на правому березі річки Прут тулилося небагато хатин, униз збігав шумний і прудкий потік Ворюк. Із самого вершечка гори росли густими рядами розлогі смереки. Місцину освічувала ясна зоряна ніч. Темні гори здіймалися велетнями в піднебесся. Раптом нічну тишу та спокій одного господаря порушив стук у шибку. «Хто там?» – почулося з хати. А у від­по­відь знову стук.
Вийшов чоловік і побачив… красиву руду лань, яка впала навколішки і очима просила господаря допомогти. Розбудив господар єдиного сина Мартинка і пішли вони услід за сарною. Олениця вела батька і сина вздовж Ворюка. Зорі мерехтіли ясно-ясно, освітлюючи шлях. Не зчулися, як опинилися в місцині, де могла пролізти лише дитина, щоб врятувати оленятко. Батько не вагаючись допоміг синові дістатись до малятка лані, щоб визволити.
«Ну, бувай здорова, лане», – прощалися батько і син. – Хай щастить тобі, бережи своє дитя…». Але диво дивне сталося – син господаря з тих пір почав зцілювати людей зелом і пророкувати. І той дар, мабуть, від Бога, передався нащадкам від батька до сина. Ланчинці ще й досі пам`ятають одного з них. Так оповідає легенда…
…Вдячні нащадки, як символ єднання людини і природи, як символ невгасимої материнської любові, спорудили пам`ятник матері-лані і врятованому дитяткові.
«Олені»– і це слово, і це місце зна­йомі кожному ланчинцеві. Тут призначали, призначають і  призначатимуть закохані побачення. Біля оленів зупиняються і фотографуються наречені, бо це – запорука і символ їхньої щасливої долі та майбутнього материнства. А матері, ведучи сина чи дочку вперше до школи, обов’язково розповідають цю ле­генду своїй дитині. Десь у наших горах, у гущавині живе та диво-лань, і може комусь із нас пощастить зустрітись із нею колись.
Від імені усіх ланчинців селищний голова Михайло Іванюк подякував Воло­ди­миро­ві Поповичу за відновлення постаменту і побажав усім успіхів у праці, радості від усвідомлення власної причетності до розбудови населеного пункту та всієї України, примноження рідної природи – основи людського життя.
"Народна воля"

Переглядів: 580 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024