П`ятниця, 19.04.2024, 06:51:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 7 » Виповнилося 120-років з дня народження нашого земляка полковника Івана Чмоли
09:25:11
Виповнилося 120-років з дня народження нашого земляка полковника Івана Чмоли
Народився 6 березня 1892 року в Солотвині, повіт Богородчани. Його батько Симеон був суддею, мати Каролина походила з сім'ї німецьких купців Бунцлів.
Народну школу Іван Олександр Чмола закінчив у Бережанах, а гімназію - в Перемишлі. Там він ввійшов у активне громадське життя. В гімназії видає підпільний учнівський журнал українською мовою.
Закінчивши гімназію, поступає на філософський факультет Львівського університету. В часі вакацій пройшов з товаришами всі Карпати.
З початком першої світової війни стає четарем у Легіоні Українських Січових Стрільців. Воювати довелося недовго, бо в 1915 році попав у російський полон і до кінця війни пробув у таборі полонених у Саратові. В 1917 році повертається до Києва і стає найближчим співробітником полковника Євгена Коновальця. Спершу був командиром куреня, а потім полку у Корпусі Сі­чових Стрільців (1918). За Директорії засновує запасну кадру Корпусу в Кам'янці – Подільському. Війну закінчив у ступені полковника УНР. Був у польскому полоні в 1920-1922 роках.

Після цього переїжджає до Румунії, де працює садівником. Згодом поселяється в Відні і одружується з Ганною Мокроус.
Повернувшись до Галичини, працює вчителем історії, географії та тіловиховання у гімназії «Рідної школи» у Яворові. Рівночасно закінчує студії у Краківському університеті. Захистивши працю з геології, дістає звання магістра природничих наук.
В 1930 р. заарештований польською владою. Відсидів у тюрмі 20 місяців (1930-1932). Польська влада забороняє йому вчителювати у Яворові і він переїжджає, як вчитель гімназії «Рідної школи» в Дрогобич.
В 1911 році засновує таємні пластові гуртки у Львові, з якими проводить військове навчання. Був засновником та зв'язковим 17 куреня юнаків імені М.Драгомонова у Львові. Найвизначніший скавтмайстер Пласту у ділянках таборів та вишколів, зокрема як перший комендант таборів на г. Сокіл в Карпатах. Був курінним 1 - го куреня УПС ім. С.Тисовського та комендантом першого табору пластунів-сеніорів у Підпютому. Нагороджений медаллю «За значне діло» і відзнакою «Свастика заслуги».
В Дрогобичі Чмола вчителює до 1939 року. З початком німецько-польської війни заарештовується поляками, повертається з приходом Червоної армії.
З 1939 по 1941 рік виконував обов'язки за­відуючого педагогічним домом десятирічки. Що­тижня мусів відмічатися в місцевому відділі НКВС, де на столі лежав пропам'ятний альбом УСС, відкритий на сторінці з світлиною Чмоли.
В червні 1940 року рішається тікати на Захід, але ця спроба не вдається через зраду провідника.
22 червня 1941 року Олександр Іван Чмола був заарештований. Його ім'я згодом знаходимо в списку страчених в Дрогобицькій тюрмі.Два його сини йдуть на службу в Дивізію «Га­личина».
Тільки в 1950 році його сім'я збирається в Боффало (США). Його жінка померла 3 січня 1978 року, до кінця свого життя віривши, що Чмола повернеться.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 508 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024