Четвер, 28.03.2024, 11:23:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 14 » Виставки Коломийського Національного музею Гуцульщини та Покуття
09:11:54
Виставки Коломийського Національного музею Гуцульщини та Покуття
Ляльки та вишиванки Юрія Мельничука
Напередодні Великодня у Музеї відкрилася виставка з приватної колекції киянина Юрія Мельничука. Вона стала підсумком його 20-річної наукової й творчої діяльності.
Виставка, яку пан Мельничук присвятив красі рідної Української землі, представляє близько 250 творів: вишиті рушники, автентичний український одяг кінця ХІХ - першої половини ХХ ст. у межах сучасних Черкаської, Полтавської, Чернігівської, Волинської та Рівненської областей. Є кілька одягових комплектів і з Івано-Франківщини, Тернопільщини та Закарпаття, а також ляльки-манекени з ниток, у вбранні різних історико-етнографічних регіонів України.
За фахом Юрій Мельничук учитель географії та біології. Десять років він пропрацював в Інституті географії НАН України, де закінчив аспірантуру. Однак його ще з дитячих років захоплення українським вишиттям та велике бажання відкрити світові неперевершені здобутки наших предків у цьому давньому мистецтві – стало улюбленою працею цієї людини.
Тепер Юрій Мельничук допомагає всім охочим пізнати секрети вишиття на заняттях Студії української народної вишивки в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара», де обіймає посаду заступника генерального директора з науково-фондової роботи, та очолює творчу майстерню, де виготовляють ляльок-манекенів, «зодягнутих» у зменшені копії української автентики. Результати своєї багаторічної пошукової й збиральницької праці  колекціонер демонструє на виставках, майстер-класах, лекціях та семінарах як в Україні, так і за кордоном.
Чільне місце в експозиції посідають невід’ємні атрибути народного життя – рушники. Тут представлено так звані «чернецькі» рушники з Чигирина, які первісно вишивали черниці. Мати колись такий рушник вважалося Божим благословенням. Є в колекції і рушники «кілкові» - для прикрашання хати, а також – весільні та вишиті білими нитками – поминальні. Експонуються на виставці також і три рушники мами митця, якій уже далеко за вісімдесят, але голки з ниткою творча бабуся не полишає.
Історико-етнографічні регіони України на виставці у Музеї яскраво представлені святковим та весільним жіночим і чоловічим одягом. А точні копії такого строю, щоправда, зменшеного майже у три з половиною рази, продемонстровано на ляльках-манекенах, за якими можна навіть вивчати історію костюма.
Із вдячністю за чудову виставку та побажаннями втілити мрію по створенню Центру української вишивки, де з’явилися б найкращі можливості демонструвати та вивчати надбання наших попередників, до невтомного збирача звернулася генеральний директор Національного музею Ярослава Ткачук, представники влади міста та району – Уляна Мандрусяк та Наталія Тарновецька, а також колеги і друзі Віра Матковська з Тернополя, коломийська художниця-модельєр Оксана Литвин, та багато інших поціновувавчів народної творчості.
Виставка триватиме до 25 травня.
Оксана ЯСІНСЬКА

Книжково-ілюстративна виставка «Віртуоз гуцульської різьби»
У музейній бібліотеці відкрито виставку, присвячену 190-тій річниці від дня народження класика гуцульського різьбярства Юрія Шкрібляка (1822-1884).
На виставці представлені каталоги, альбоми, путівники, енциклопедії, статті, реферати та журнальні публікації, авторами яких є науковці Музею: Любомир Кречковський, Євгенія Пудик, Ольга Кратюк, Мирослава Сахро, Ярослава Ткачук, Катерина Каркадим.
Одне з перших публічних повідомлень про талановитого гуцульського майстра знаходимо у каталозі першої «Етнографічної виставки 1880 року» польського дослідника Маркелія Туркавського у перекладі завідувачки Музею Андріани Ємчук.
У етнографічному п’ятитомному дослідженні «Гуцульщина» (1901 р.), Володимир Шухевич чи не вперше подає ґрунтовний аналіз самобутньої народної орнаментики гуцульської різьби, та, зокрема, творчості Юрія Шкрібляка і його синів – Василя, Миколи та Федора. На виставкових полицях бібліотеки представлені оригінальні  примірники «Гуцульщини» українською та польською мовами, а також сучасні перевидання.
Про зацікавлення самобутнім талантом Юрія Шкрібляка свідчать публікації його сучасників у тогочасній пресі та у наукових зошитах НТШ. 
Доповнюють експозицію виставки наукові, історико-культурологічні, довідкові та ілюстративні видання, присвячені народній творчості Прикарпаття, зокрема, праці лауреата премії ім. Ю. Шкрібляка Олексія Соломченка, «Народні таланти Прикарпаття» (1969 р.) і «Гуцульське народне мистецтво та його майстри» (1959 р.), монографія А. Ф. Будзана «Різьба по дереву в західних областях України» (1960 р.) та альбом «Різьба по дереву. Роботи різьбярів Юри, Василя та Миколи Шкрібляків» (1960 р.), у яких використано архівно-літературні та музейно-речові матеріали. Дослідження М. Бірюкова «Косівські різьбярі» (1954 р.). розповідає про Юрія Шкрібляка та висвітлює творчість різьбярів Гуцульщини першої половини ХХ століття. Світлини кращих робіт видатних майстрів різьби вміщено в альбомі доктора мистецтвознавства Раїси Захарчук-Чугай «Родина Шкрібляків (1979 р.). Завершують книжкову виставку альбоми «Гуцульські та покутські свічники-трійці» та «Дерев’яна скульптура Галичини XVII-ХІХ ст.», видані Інститутом колекціонерства у співпраці з Музеєм.
Христина ПЕРЕПЕЧАЙ, Андріана ЄМЧУК 

Переглядів: 787 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024