Четвер, 28.03.2024, 17:46:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 27 » Вогонь безсмертя Олекси Гірника
11:14:08
Вогонь безсмертя Олекси Гірника
100-річчю від дня народження відомого українського дисидента, політв’язня, патріота і Героя України була присвячена патріотична година та книжкова виставка „Трагедія і героїзм Олекси Гірника” у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка.
Олекса Гірник народився в Богородчанах. Початкову освіту здобув у польській школі та в українській гімназії. Згодом пішов працювати в організацію „Сокіл”, де очолював загін пластунів. 
Все своє життя Гірник присвятив боротьбі за волю своєї держави, її культуру, українську мову. На знак протесту проти колоніального становища України 1978 року він здійснив самоспалення в Каневі, біля могили Тараса Шевченка. Інформація про цей вчинок замовчувалася у роки радянської влади. І лише після здобуття Україною незалежності, правда про вчинок Героя України була вперше опублікована в газеті „Літературна Україна”. 
У Калуші його іменем названа вулиця і встановлена меморіальна дошка з барельєфом на будинку, де він проживав. Створено Київський благодійний фонд ім. О. Гірника „Українським дітям — українське слово”. В Богородчанах біля батьківської хати споруджено пам’ятний знак, у школі обладнано кімнату-музей Олекси Гірника.
Про це йшлося під час патріотичної години. Присутні мали змогу також ознайомитися з виданнями, представленими на виставці, організованій з нагоди ювілею.  Особливо цікавими для учасників заходу були книги В. Бабія „Вогонь безсмертя” та М. Іщенка „Спалився за Україну”, а також розвідки Д. Юсипа, В. Цапіва, присвячені   життєпису дисидента.
Усіх шанувальників історії Прикарпаття запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для ближчого ознайомлення із матеріалами про життя та діяльність політв’язня, представленими на виставці „Трагедія і героїзм Олекси Гірника”.

Переглядів: 546 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024