Середа, 24.04.2024, 10:48:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 10 » Знаменна подія в краєзнавстві України. День ІI
16:23:02
Знаменна подія в краєзнавстві України. День ІI
Давній Галич займає особливе місце в історичному розвитку краєзнавства. Тут у ХІХ столітті здійснювали свої дослідження перші краєзнавці – священники та літератори. Не випадково Галич та його історія є одним з стрижневих моментів історії нашого Прикарпаття та України.
Саме тому, щоб відвідати терени Давнього Галича, відддати шану його славній минувшині, помилуватися чудовими краєвидами та побачити збережену автентику, - сюди завітали учасники ХІІ Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції. Близько 60 науковців з 16 областей України та АРКрим, Республіки Білорусь та Російської Федерації побували на теренах колишньої столиці великого краю – Галичини і Волині.
Краєзнавці розпочали своє знайомство з Галичем у провідній науково-дослідницькій установі нашого краю – Національному заповіднику «Давній Галич». Заступник генерального директора Національного заповідника Семен Побуцький розповів учасникам зустрічі про структуру та основні завдання краєзнавчих досліджень установи, ознайомив з працею науковців Заповідника впродовж останніх 17 років, охарактеризував спеціалізацію всіх музеїв, які пропагують минуле княжого Галича. Для бібліотеки НСКУ було подаровано ряд наукових збірників, які були видані Національним заповідником впродовж минулого часу.
Також, під час круглого столу член НСКУ, адміністратор мережевої сторінки обласної організації краєзнавців Андрій Чемеринський поділився досвідом щодо пропагування краєзнавчої праці на сторінках всесвітньої мережі інтернет, специфіку функціонування та наповнення веб-сторінки краєзнавців Прикарпаття.
Цікавим відкриттям для краєзнавців України була Картинна галерея Національного заповідника «Давній Галич». Саме тут краєзнавці почули від наукового співробітника заповідника Ірини Цап’юк про системну працю галереї, відкриття в ній багатьох цікавих виставок. На завершення перебування в галереї присутні переглянули виставку графіки відомого барда Левка Бондаря.
Знайомство з Галичем краєзнавці України продовжили на центральній площі Галича. Звісно, кожен сфотографувався для історії поруч пам’ятника королю Данилу. Надзвичайно захопливими та наповненими багатим фактажем були екскурсії, які провів науковець Ігор Коваль. Його історичний екскурс в минуле розпочався поруч діарами Галича ХІІ століття, продовжився у церкві Різдва Христового і підсумувалося на терені церкви Святого Пантелеймона у Шевченковому. Розповідь була дуже багатогранною – включала в себе згадку про багатьох діячів минулого, особливостей будівництва храмів, знайомство з сакральним мистецтвом.

Кінцевим пунктом перебування краєзнавців у Галицькому районі став Музей архітектури та побуту Прикарпаття у славному Крилосі. Під опікою директора Музею Лесі Мельничук краєзнавці побачили наш скансен. Для багатьох з них були цікавими різноманітні побутові особливості чотирьох етнорегіонів Прикарпаття, які представлені у музею – Гуцульщини, Покуття, Бойківщини та Опілля. Особливе враження на всіх справила гуцульська гражда. Саме тут, за міцними дерев’яними пленицями, захищені з усіх сторін світу, зійшлися краєзнавці України. Більшість з них розповіла про чудові враження отримані під час перебування на конференцію, зробили порівняння щодо етнографічних особливостей проживання на заході, сході, півночі та півдні України. Тут панувало відчуття єдиної родини, зустрічі якої є досить рідкісними, але приємними.
Завершилася конференція відвіданням Музею імені Степана Бандери у Старому Угринові.
ХІІ конференція завершилася. Була вона успішною, стала чудовою нагодою для спілкування представників областей, налагодженням особистої співпраці. Безсумнівно, кожен з учасників конференції отримав задоволення від спілкування та обміну досвідом. Всі краєзнавці приємно згадуватимуть час проведений у Івано-Франківську та Галичі і з нетерпінням очікуватимуть наступних зустрічей.
Андрій Чемеринський

Переглядів: 603 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024