Субота, 20.04.2024, 01:50:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 23 » 160 – років тому в Галичі було відкрито перший постійний міст на р. Дністер (1858 – 1910)
09:01:46
160 – років тому в Галичі було відкрито перший постійний міст на р. Дністер (1858 – 1910)

Важко уявити сучасний Галич без мостів; щоденно через пішохідний міст проходять десятки громадян, через автомобільний проїжджають сотні авт. А ще в середині ХІХ ст. ситуація була цілком інакшою, мосту не було і переправа через Дністер відбувалася поромом та човнами. Такий стан гальмував розвиток міста - оскільки торговельні кола потребували швидших шляхів сполучення, дорога з Станиславова до Львова в напрямку Галича не була пріоритетною; купці обирали дещо довший шлях в стрийському напрямку – щоб не чекати своєї черги на пором і не ночувати в місті. Розвиток Галича став інтенсивнішим саме з побудовою постійного мосту на Дністрі, сталося це в період володарювання містом імперією Габсбургів…

21 жовтня 1858 р. в м. Галичі було відкрито перший постійний міст на р. Дністер та пам’ятну колону в подяку цісарсько – королівському наміснику Галичини гр. Агенору Голуховському.

З того часу минуло вже 160 літ, немає в живих сучасників, давній міст розібрано (у водах Дністра можна побачити залишки його опорних балок) – збереглися лише згадки в архівах та колона, яка височить на мостовому причілку. Лише нещодавно (в 2017 р.) вдалося ідентифікувати її приналежність до тих подій і відновити пам’ятну таблицю, оскільки до того часу побутували різні легенди щодо подій, яким було присвячено дану архітектурну композицію.

Кілька слів про автора даної інженерної споруди. Роботи над будовою мосту в Галичі були розпочаті восени 1857 р. Вони проводилися під наглядом і за проектом інженера Домініка Опатовича (1827 – 1909). На час будівництва мосту він мав 31 рік. Завдяки архівним джерелам, можемо в загальних рисах простежити його життєвий шлях. Державний службовець. В 1851 р. вперше згадується, як ад’юнкт VIII інспекторату кадастру і геодезії (Дрогобич). У 1854 р. він працював, як вагмайстер в ц. к. повітовому старостві у Надвірній. В 1855 – 58 рр., працівник будівельного відділу ц. к. окружного староства в Станиславові (в структурі земельно-будівельної дирекції у Львові); ймовірно, з 1861 р. інженер – асистент ц. к. окружного староства в Стрию (працював там до 1879 р.); 1870 р. ад’юнкт (помічник) інженера; 1871 р. – інженер; 1876 р. – старший інженер.

У 1879 – 1890 рр. працює старшим інженером ц. к. окружного староства в Ржешові та Тарнові. В 1890 р. намісник перевів його з Тарнова до Перемишля; цього ж року намісництво призначило його комісаром нагляду над паровими котлами для перемиського, добромильського, мостиського та ярославського староств. В 1891 – 1895 рр. – старший інженер ц. к. окружного староства в Перемишлі.

Ймовірно, у 1897 р. залишив державну службу, оскільки згадується як сертифікований цивільний інженер (геометр) для всіх технічних робіт за винятком будівництва машин та архітектури. В цей період проживав у м. Тарнові. Востаннє згадувався, у переліку інженерів в 1906 р. Член Палати інженерів. Кавалер ордена Франца Йосифа І (1889). Одружений з Антоніною (померла у 1907 р.). Помер у 1909 р., похований у родинному гробівці на старому кладовищі у Тарнові.

Для будівництва місто Галич пожертвувало 5000 флоринів. До праці над будівництвом мосту в міру своїх обов’язків були залучені староста Станиславівської округи Георг Бенджамін фон Остерман та начальник цісарсько - королівського уряду в Галичі Діонізій Тхоржевський. Наприкінці вересня 1858 р. міст було споруджено.

Він був постійним, довжиною 120 сажнів (1 сажень =2,1333 м; 256 м); опирався на 11 опор; огороджений перилами.

Урочисте відкриття мосту відбулося 21 жовтня 1858 р. На нього прибув цісарсько – королівський намісник Галичини гр. Агенор Голуховський, чисельні делегації окружних та повітових цісарсько-королівських чиновників з Станиславова, Бережан, Бурштина і Рогатина; військова старшина і депутації зі Станиславова, гурти шляхти, власники дібр і чисельне духовенство двох обрядів, війти гмін галицького повіту, місцеві ремісничі цехи і багато довколишніх громад з хоругвами костелів та церков, шкільна молодь з вчителями, людність караїмська та жидівська – всі прагнули взяти участь у найсвятішому обряді інавгурації довершеної справи.

Після завершення посвячення мосту відбувся акт відкриття пам’ятника, який мешканці повіту та міста Галича спорудили на честь Його Ексцеленції Намісника краю, а з вдячністю за отримане добродійство вказали на написі:

«Його Ексцеленції Яснішому Вельможному Агенору графу Голуховському

цісарському Наміснику королівств Галичини і Лодомерії

і т.д. і т.д.

Мешканці повіту і міста Галича

завдячують дійсну участь у побудові доріг та мосту на Дністрі

спорудили даний пам’ятник».

Міст отримав статус «крайового». Пережив ряд повеней та криголамів 1864, 1880, 1881, 1882, 1884, 1888, 1900, 1903, 1907, 1909 рр.

З початком будівництва фірмою Зєлєнєвських металевого мосту на Дністрі, його попередник – дерев’яний міст, продовжував певний час функціонувати, а з введення в експлуатацію нового мосту, припинив існування.

А. Чемеринський, Почесний краєзнавець України


Переглядів: 321 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024