П`ятниця, 26.04.2024, 09:08:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 11

На Івано-Франківщині триває реалізація заходів обласної програми розвитку туризму. Про це повідомляють у прес-службі ІФ ОДА.

Зокрема, у 2018 році управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції туризму та інвестицій облдержадміністрації виготовило та забезпечило встановлення 12-ти стендів біля або поблизу туристичних об’єктів і атракцій на території області. У переліку: Церква Різдва Пресвятої Богородиці (м. Рогатин), Церква Св. Трійці (с. Микуличин, Яремчанська міська рада), гора Лисина Космацька (давня обсерваторія, К ... Читати далі »

Переглядів: 318 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2018

Під такою назвою 10 жовтня 2018 року в читальному залі Галицької районної бібліотеки відбувся історичний екскурс. Серед присутніх були учні 10-Б класу Галицького ліцею імені Ярослава Осмомисла, бібліотечні працівники, науковці Національного заповідника «Давній Галич».

Бібліотекар краєзнавчого відділу Б.Кривоніс у своєму виступі наголосила, що цьогоріч виповнюється 765 років з часу коронування галицько-волинського князя Данила Романовича Папою Римським Інокентієм ІV. Ця подія стала важливою віхою в історії нашої держави і вона широко висвітлена як у науковій, так і в художній літературі.

... Читати далі »

Переглядів: 274 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2018

Тюрма «Діброва» в Станиславові (тепер вул. Чорновола, 119-А) вважалася надзвичайно надійною, і побутувала думка, що втекти з неї неможливо. Втеча Мирослава Січинського в 1911 р. стала неабиякою сенсацією й підняла «на вуха» мало не всю імперію.

Однак в історії цієї тюрми були й інші арештанти, які самовільно покинули її не надто гостинні стіни. У вересні 1885 р. з «Діброви» втік арештант Петро Багрій. Преса повідомляла, що він народився в Улашківцях (село на Тернопільщині), мав 24 роки, був середнього зросту, міцної статури, мав кругле лице і смуглу шкіру, чорне волосся, сірі очі й шрам на правій руці від багнета. ... Читати далі »

Переглядів: 356 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2018

Сьогодні, 11 жовтня, в Івано-Франківську презентували «Літопис УПА».

До 28-ого тому увійшли звітно-інформаційні документи та слідчо-процесуальні матеріали окружного, надрайонних та районних рефентур Служби безпеки ОУН Станиславівщини, які вели боротьбу з агентурою каральних органів СРСР.

На сторінках зібрані матеріали 1945-1951 років. Упорядник Дмитро Проданик розповів, що збирати і знати цю історію необхідно, адже велика частина історії творилася саме тут, ... Читати далі »

Переглядів: 287 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2018

У дошкільному навчальному закладі "Гуцулочка" облаштували музей.

У ДНЗ "Гуцулочка" було приміщення, яке раніше використовували як склад для господарського приладдя. Колектив закладу та батьки вирішили взяти учать у міському конкурсі проектів та програм і створити у садку музей, інформує прес-служба міської ради.

Така ідея знайшла підтримку, й у дошкільному закладі вже діє такий краєзнавчий міні-музей. У ньому представленні роботи митців, національний ... Читати далі »

Переглядів: 281 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2018

Протягом багатьох років дослідники та історики намагалися розшифрувати літери на фасаді будівлі на вул. Січових Стрільців, 17. Завдяки проекту реставрації старовинних вивісок платформи “Тепле Місто” вдалося дослідити та відкрити напис.

Таємним словом виявилося “реставрація” – українська інтерпретація польського "restauracia" – ресторація.

На відкриття дослідників наштовхнули знайдені раніше в рамках цього ж проекту написи у ... Читати далі »

Переглядів: 286 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2018

За ініціативи Коломийського осередку Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України 30 вересня 2018 р. в приміщенні Коломийського педагогічного коледжу відкрито і освячено Музей коломийської книги. Чин освячення приміщення Музею звершили Преосвященні владики кир Василій (Івасюк) УГКЦ та кир Юліан (Гатала) УПЦ КП. Засновниками музею є Коломийський педагогічний коледж та міськрайонне товариство «Просвіта» ім. Т.Шевченка за підтримки міської ради, Коломийської райдержадміністрації та районної ради. Робота музею організована на громадських засадах. Зокрема, музей створено за ініціативи Валерія Ковтуна та активної участі Коломийського осередку членів Національної спілки краєзнавців України Василя Глаголюка, Василя Футулуйчука, Василя Нагірного, Степана Андріїшина та інших доброчинців. Музей ... Читати далі »

Переглядів: 330 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2018

8 жовтня 2018 р. в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відбулася науково-практична конференція на тему «Християнство – духовна основа українського народу» (до 1030-річчя хрещення України-Руси). Конференція організована управлінням культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної адміністрації, Івано-Франківським краєзнавчим музеєм, Івано-Франківською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України, Івано-Франківським обласним державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді.

На пленарному засіданні мали слово Ярослав Штиркало, директор Івано-Франківського краєзнавчого музею, отець Михайло В ... Читати далі »

Переглядів: 325 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024