П`ятниця, 29.03.2024, 16:44:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 11 » Відкрито Музей Коломийської книги
10:32:15
Відкрито Музей Коломийської книги

За ініціативи Коломийського осередку Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України 30 вересня 2018 р. в приміщенні Коломийського педагогічного коледжу відкрито і освячено Музей коломийської книги. Чин освячення приміщення Музею звершили Преосвященні владики кир Василій (Івасюк) УГКЦ та кир Юліан (Гатала) УПЦ КП. Засновниками музею є Коломийський педагогічний коледж та міськрайонне товариство «Просвіта» ім. Т.Шевченка за підтримки міської ради, Коломийської райдержадміністрації та районної ради. Робота музею організована на громадських засадах. Зокрема, музей створено за ініціативи Валерія Ковтуна та активної участі Коломийського осередку членів Національної спілки краєзнавців України Василя Глаголюка, Василя Футулуйчука, Василя Нагірного, Степана Андріїшина та інших доброчинців. Музей створювався також за великої підтримки мешканців краю.

Метою створення Музею Коломийської книги є збереження історичної пам’яті про події, які відбувались у нашому краї, про визначних і простих людей, які творять нашу історію. В музеї представлена: література, видана в Коломиї із 1864 р. і до сьогодення, література про Коломию та Коломийщину, література, видана Коломиянами або мешканцями Коломийщини.

 

Виступаючі зазначали, що відкриття Музею Коломийської книги, відбувається у рік 100-річчя відзначення ЗУНРу, 150-річчя товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка. Коломия має величезні здобутки у книговидавничій та друкарській справі, початок якої покладений 1864 р. відкриттям братами Білоусами у нашому місті першої друкарні у провінційних містечках Галичини. Книга завжди в житті галичан була в пошані.

Одночасно у Коломиї відбувся книжковий фестиваль «Книга відкриває світ». А в недалекому минулому встановлено в середмісті пам’ятник Книзі під час святкування 775-річчя міста Коломиї.

На відкритті Музею коломийської книги голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор філософії Михайло Косило виступив з вітальним словом до коломийської громади та вручив Свідоцтво і знак Почесного краєзнавця України Ковтуну Валерію Івановичу.

 

З вітальним словом виступили голова Коломийської районної ради Роман Дячук, заступник міського голови міста Коломиї Володимир Бойцан, голова обласної організації Національної спілки письменників України, кандидат філологічних наук Євген Баран, професор, доктор мистецтвознавства Ганна Карась.

 


Переглядів: 326 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024