Субота, 20.04.2024, 11:29:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 07

У 1882 році в Станиславові відкрили нову в’язницю, яку стали називати «Дібровою». Вона була розрахована на тисячу в’язнів «грецького і греко-католицького віросповідання» – тобто українців. Для них у тюрмі влаштували велику каплицю з високою вежею. Журналіст «Кур’єру Станиславівського» Владислав Цесельський розповідає, як освячували хрест:

«Цікавим моментом в історії будівництва цього закладу було урочисте встановлення хреста на вежі каплички, яке відбулося 1882 року. Найповажніших громадян нашого міста запросили бути свідками цієї події, було складено відповідний документ, і його, разо ... Читати далі »

Переглядів: 305 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2018

Одним з улюблених музеїв Прикарпаття для багатьох жителів регіону та його гостей є Музей етнографії в с. Крилос Галицького р-ну. Заклад є структурним підрозділом Національного заповідника «Давній Галич». Саме тут відвідувач може побачити автентичну народну архітектуру 4 етнорегіонів Прикарпаття. На даний час для огляду відвідувачів доступні 11 об’єктів.

Музей, який популярний - не може не розвиватися. Працівники Музею етнографії окрім повсякденної роботи, щорічно впроваджують у життя програму «Живий музей», цьогоріч долучилися до видання комплекту листівок з анотаціями присвяченого своєму закладу, мають багато інших план ... Читати далі »

Переглядів: 258 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2018

На стометрівці, біля крамниці «Філателія», вже довший час місцеві художники виставляють свої роботи. Серед них багато видів Івано-Франківська, які мають попит у туристів. Цікаво, а що малювали тутешні митці років 70 тому? «Репортер» провів невеличке мистецтвознавче дослідження і склав добірку картин зі станиславівськими пейзажами.
Художник із чеським корінням

Ми починаємо нашу розповідь з міжвоєнного періоду, але це не значить, що за Австрії у Станиславові не було художників, які малювали рідне місто. Просто нам невідомі їхні картини. Поки що невідомі.

... Читати далі »

Переглядів: 296 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2018

Важко уявити, як сильно змінився наш світ за останні сто років. Навіть прогноз погоди сторічної давності сучасній людині нелегко зрозуміти. Хоч і передбачати погоду тодішнім синоптиками вдавалося не дуже добре.
[Термометр з подвійною шкалою і барометр. Поч. ХХ ст.] Термометр з подвійною шкалою і барометр. Поч. ХХ ст.

Газета "Кур’єр станиславівський" від 17 лютого 1907 р. повідомила про температуру в найближчих гірських містечках. "Згідно з урядовими телеграмами, що надійшли до місцевої колійової дирекції, 13 числа цього місяця в наших горах було набагато тепліше, ніж у Станиславові, – читаємо в повідомленні. – Т ... Читати далі »

Переглядів: 343 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024