П`ятниця, 29.03.2024, 17:40:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 30

Коли ви вмирали, вам дзвони не грали,

Ніхто не плакав над вами.

Лиш в чистому полі ревіли гармати
І зорі на небі вмивались сльозами.

Без державності конкретне історичне суспільство, народ чи нація набувають аморфних, незахищених форм, їм загрожує – шв ... Читати далі »

Переглядів: 343 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2018

Минає 65 років відтоді, як 31 жовтня 1953-го група юних патріотів Перерісля на Надвірнянщині виготовила національний прапор і підняла його в центрі села навпроти сільської ради.

Це були тодішні восьмикласники сільської школи Ярема Непеляк (1938 р. н.), Катерина Абрат (1936 р. н.), Катерина Гуйтин (1937 р. н.), Ірина Кравчук (1937 р. н.), Михайло Абрат (1937 р. н.), Михайло Непеляк (1937 р. н. ) та Іван Фединяк (1937 р. н.). Якось, пасучи корів на вигоні села, вони вирішили виготовити прапор і увечері вивісити його на стовпі, де був прикріплений гучномовець-брехунець, з якого лилася пропаганда радянського способу життя. Дівчатам доручили підшукати тк ... Читати далі »

Переглядів: 402 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2018

У с. Нивочині Старобогородчанської ОТГ вшанували пам’ять провідника ОУН Богородчанського району Федора Іваніва – «Нечая» з нагоди 70-річчя його загибелі у кровопролитному бою біля рідного села. Панахиду відправили настоятелі храмів Святого Миколая УПЦ КП – о. Роман Путятинник та Святого Миколая УГКЦ – о. Ярослав Дирів, які також наголосили на великій жертовності героїв УПА, вихідців із села, на подвигах яких зросла нова плеяда захисників Батьківщини, котрі нині утримують фронт, захищають східні кордони держави. Голова ГО «Івано-Франківська ОО «Чорний Ліс» Іван Жирик розповів про героїчні сторінки з життєпису «Нечая», а також про нивочинську Жанну Д’Арк, вояка УПА «Лесю Українку» – Юстину Гебуру та інших односельців

... Читати далі »
Переглядів: 309 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2018

2018-го минуло 65 років з часу відомого Норильського повстання 20 тисяч політв’язнів – головно українців і литовців, яке тривало з 26 травня по 4 серпня 1953 року.

 

Історія концтаборів ГУЛАГу знає три повстання політв’язнів – Норильське і Воркутинське 1953-го та Кенгірське 1954-го, які після смерті Сталіна змусили його московських посіпак і нащадків докорінно реформувати систему ув’язнення в комуністичних катівнях. Свого часу «бандерівським стандартом» в Горлагу Норильська означали 25-річний тюремний термін для політв’язнів, а сьогодні ми хочемо о ... Читати далі »

Переглядів: 458 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2018

29 жовтня 2018 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка у рамках відзначення 100-ліття створення ЗУНР відбулася презентація книги Ганни Паски „Лев Бачинський: творець української соборності”.

Відкрила презентацію заступник директора бібліотеки Галина Горбань, яка відзначила непересічність постаті Лева Бачинського, галицького адвоката, віце-президента Національної Ради ЗУНР в історії України, нашого краю та міста зокрема, адже політик двадцять років мешкав у Станиславові, провадив адвокатську практику та проживав в будинку, в якому сьогодні знаходиться обласна книгозбірня.

< ... Читати далі »
Переглядів: 460 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2018

Про музей-оселю родини Івана Франка у Підгірках написано, розказано, знято дуже багато: про родину Франка у Підгірках і самого Івана Яковича, та навіть про перший поцілунок Лідії Романівни — директора-засновника музею. Проте дослідницька діяльність дозволила «розшифрувати» незвичайну історію однієї світлини.

Якось при проведенні екскурсії я зауважила невелику світлину перед старою іконою, яка експонувалася на другому поверсі музею. За технікою виконання сама ікона є друкованим або типографським зображенням Івана Хрестителя в дитинстві з ягнятком на руках. На світлині — чоловіки середнього віку, в центрі — Омелян-Володими ... Читати далі »

Переглядів: 276 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2018

Дізнайтеся про найважливіші події в історії Івано-Франківська/Станіслава/Станиславова, які трапилися у 1981 – 1985 роках.

1981 1 січня на базі заводу «Позитрон» створили виробниче об’єднання «Родон».

1981 За оздоблення інтер’єрів обласного музично-драматичного театру архітектор Дмитро Сосновий та група майстрів-художників отримали Державну премію імені Тараса Шевченка в галузі архітектури.

... Читати далі »

Переглядів: 301 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2018

До кінця року в Івано-Франківську на пам'ятки архітектури встановлять спеціальні захисні сітки.

Про це йшлося під час оперативної наради у міського голови Руслана Марцінківа, інформує Фіртка.

За словами директора департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою міста Михайла Смушака, проект уже погоджений.

... Читати далі »

Переглядів: 288 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024