П`ятниця, 26.04.2024, 14:36:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 29

З нагоди 100-річчя Листопадового зриву та відзначення 100-річчя заснування Західноукраїнської Народної Республіки в Україні відділ краєзнавчої літератури обласної бібліотеки ім. І. Франка пропонує переглянути книжково-ілюстративну виставку „ЗУНР: становлення нашої державності”.

Цьогоріч Україна відзначає 100-річчя створення Західно-Української Народної Республіки на теренах Галичини. Перший листопад був, є і залишився в українському житті однією з найзначущих подій історії. Саме тоді, 1 листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний жовто-блакитний стяг і після шести століть іноземного поневолення західноук ... Читати далі »

Переглядів: 351 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2018

29 жовтня 2018 року голова райдержадміністрації Микола Попович провів засідання оргкомітету з нагоди відзначення в районі 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки, на якому затверджено план відповідних заходів.

Наголошувалося, що саме наші видатні земляки займали відповідальні посади в уряді ЗУНР: Дмитро Вітовський був першим державним секретарем військових справ, а Іван Мирон - державним секретарем шляхів, пошти і телеграфу.

З метою належного вшануван ... Читати далі »

Переглядів: 272 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2018

У неділю, 28 жовтня, у читальному залі Тисменицької районної бібліотеки презентували книгу про місто «Тисмениця: минуле та сьогодення славного міста».

Автор книги - кандидат політичних наук, краєзнавець Андрій Татарин, інформує сайт бібліотеки.

Ця книга – це не просто історико-краєзнавче видання про місто, це саме життя, мандрівка ним, знайомство із видатними тисменичанами, які були прикладами толерантності, згоди і патріотизму. Тисменичани – це ... Читати далі »

Переглядів: 358 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2018

У Франківську знову скандал довкола пам’яток архітектури. З’явилася інформація, що один із забудовників береться за будинок на Січових Стрільців, 16, відомий у місті як Пасаж Єґера.

Людям, що там живуть, ніби вже запропонували обміняти свої квартири на житло у новобудові. А ті, хто не погодився, тепер отримують погрози. Правда, цікаво? «Репортер» пішов розбиратись.

 

З пам’ятки в новобу ... Читати далі »

Переглядів: 327 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2018

Ці люди залишили по собі справжні архітектурні шедеври. Вони не закінчували будівельних факультетів, але мали достатньо грошей, аби найняти пристойних зодчих.

Їхні садиби викликають захоплення і через 100 років, хоча самі власники й нині не дуже відомі. Настав час подивитись їм в обличчя, пише “Репортер”. 

 

Кокуревич гербу «Коризна».

... Читати далі »

Переглядів: 289 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2018

Вчора, 28 жовтня працівники клубу і бібліотеки-філії №3 (ж/м Хотінь) в рамках відзначення 150-річчч Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка підготували та провели іформаційну довідку.

Про діяльність товариства "Просвіта" розповіла завідувач бібліотеки Оксана Матковська, а про активного діяча "Просвіти" Івана Белея - завідувач клубом Андрій Ляхович. 150 років тому, 8 грудня 1868 року у Льові заснували Товариство "Просвіта", яке невдовзі перетворилося на масову національну громадську організацію українців Галичини, що на початку ХХ століття поширила свою діяльність на всю Україну й інші країни, де б ... Читати далі »

Переглядів: 274 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2018

У п'ятницю, 26 жовтня у Городенці на приміщенні центральної районної бібліотеки урочисто відкрито та освячено відновлену меморіальну дошку сотнику Української Галицької Армії Петру Васкулу.

Відкрили пам’ятну дошку голова районної станиці УПА Орест Іванишин та дочка сотника Марія Васкул, інформують у прес-службі Городенківської РДА.

Отці-декани Ігор Левицький та Богдан Мороз освятили меморіальну дошку та відправили молебень за загиблими за Незалежність України. ... Читати далі »

Переглядів: 304 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2018

Калушани взяли участь у відкритті пам'ятного знаку видатному громадському діячеві, талановитому композиторові, хорунжому Української галицької армії, учаснику створення Січового Стрілецтва на Прикарпатті та композитору Івану Відоняку.

Відкриття відбулоя в неділю, 28 жовтня, у житловому мікрорайоні "Загір'я" на вулиці Івана Відоняка, інформують "Вікна".

Іван Відоняк народився у 1894 році у Калуші. У 1900 році Відоняки переїжджають до Канади, д ... Читати далі »

Переглядів: 298 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024