Субота, 20.04.2024, 11:56:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Жовтень » 29 » ЗУНР: становлення нашої державності
17:25:25
ЗУНР: становлення нашої державності

З нагоди 100-річчя Листопадового зриву та відзначення 100-річчя заснування Західноукраїнської Народної Республіки в Україні відділ краєзнавчої літератури обласної бібліотеки ім. І. Франка пропонує переглянути книжково-ілюстративну виставку „ЗУНР: становлення нашої державності”.

Цьогоріч Україна відзначає 100-річчя створення Західно-Української Народної Республіки на теренах Галичини. Перший листопад був, є і залишився в українському житті однією з найзначущих подій історії. Саме тоді, 1 листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний жовто-блакитний стяг і після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель виникла національна українська держава, яка стала іменувати себе Західноукраїнською Республікою.

Щоби ближче познайомитися з основними аспектами минулого ЗУНР, а також з перебігом подій Листопадового зриву на теренах нашого краю пропонуємо переглянути вітчизняні та діаспорні видання, експоновані на книжково-ілюстративній виставці у розділі „Листопад 1918 р. на Прикарпатті", а саме: „Західно-Українська Народна Республіка. 1918-1923. Документи і матеріали у 5-ти томах", „Західно-Українська Народна Республіка. 1918-1923. Ілюстрована історія", В. Великочий „Джерела до вивчення державного будівництва в ЗУНР", П. Арсенич „Станіславів - столиця ЗУНР", П. Мірчук „Перший листопад", М. Бажанський „Відновлення Української Держави 1918 року" , а також нові надходження до бібліотеки, зокрема книгу Івана Монолатія «Перша республіка : Коломия в часи ЗУНР», видання «Покуття - край звитяг і боротьби» та ін.

Другий розділ виставки „Визначні діячі ЗУНР" на основі документальних і архівних джерел розкриває життя і діяльність видатних громадсько-політичних діячів Західно-Української Народної Республіки: Євгена Петрушевича, Левка Бачинського, Дмитра Вітовського, Костя Левицького, Івана Макуха, Івана Мирона.

Усіх зацікавлених запрошуємо до перегляду книжково-ілюстративної виставки „ЗУНР: становлення нашої державності".


Переглядів: 351 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024