П`ятниця, 26.04.2024, 08:26:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 06
6 жовтня 2011 року в м. Надвірна в урочищі «Буковинка» відбулися урочистості з нагоди відкриття відреставрованого пам’ятника жертвам нацизму, розстріляних німецькими окупантами 1941 року. Керівники області, району та громадськість поклали квіти до підніжжя пам’ятника. Виступаючи перед присутніми, голова облдержадміністрації п. М. Вишиванюк подякував всім та сказав: «Важко уявити ті події 1941 року. Коли побачити трупи малих дітей, жінок – перехоплює дух. Бог створив людину і дав їй жити в раю. Але людина створила гріх – вбила. Ніхто не може знати точний список тих, кого вбито та хто лежить в землі – їх тисячі, мільйони. Сьогодні ми вшановуємо тих, хто загинув, сьогодні ми повинні зберегти пам'ять про всіх загиблих людей – це є  запорука того, що злодіяння фашизму вже ніколи не повторяться». Також, голова ОДА закликав всіх до єдності: «Будьте людьми, творіть добро, живіть  за Божими законами». ... Читати далі »
Переглядів: 659 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2011

Спеціально до четвертого  Покутського  фестивалю, який відбудеться у місті Коломиї 09.10.2011 року, з ініціативи голови Городенківської  районної державної адміністрації  Івана Мороза,  у  видавництві  „Наш  світ” м. Тернопіль вийшов  друком туристичний  путівник „Городенківщина: історія, культура, туризм”. 
Путівник  розпочинається   вітальними  словами  голови  райдержадміністрації  Івана Мороза  та  голови районної  ради Богдана Кобилянського. 
У ньому є мапа  району з відзначенням: ботанічних, культурних, історичних, археологічних та сакральних пам’яток, соціально – туристичних та інших інфраструктур. Є розповіді та фотознімки про замки, костели, музеї, мистецтво,  ку ... Читати далі »
Переглядів: 579 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2011

5 жовтня під час чергової робочої зустрічі голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка з Президентом України Віктором Януковичем Глава держави дав доручення Міністру культури України Миколі Кулиняку посприяти Івано-Франківській області щодо повернення на її терени «Галицького Євангелія», 1144 року, однієї із найдавніших пам’яток української літератури та мистецтва.
Ця книга була перекладена церковнослов’янською мовою так званого українського типу в тогочасній столиці Галицького князівства — Крилосі, неподалік нинішнього Галича.
Її оригінал досі зберігається в Москві, в державному історичному музеї. «Галицьке Євангеліє» має срібну шкіряну оправу і 260 пергаментних аркушів.
«Поза сумнівом, цей релігійний, ду ... Читати далі »
Переглядів: 795 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2011

Більшістю голосів проект відправили на доопрацювання. Розчарування щодо рішення народних депутатів висловив син Героя України Євген Гірник – колишній народний депутат, а нині керівник Фундації Олекси Гірника.
За його словами, результати голосування свідчать, що «регіонали не хочуть шукати компромісу ні з живими, ні з мертвими борцями за волю України». Євген Гірник, який підготував проект постанови, зазначив, що документ «був витриманий в компромісному тоні, як відзначення борця за незалежність України».
Він також додав, що вважає недоречною пропозицію відзначати 100-річчя від дня народження Олекси Гірника на регіональному рівні, бо той «зробив свій подвиг не на площі Ринок у Львові і навіть не на Хрещатику, а біля Шевченка», і «не заслужив, щоб випрошувати якихось результатів на повторному др ... Читати далі »
Переглядів: 526 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2011

Фольклористична розвідка Дмитра Пожоджука «Українська ввічливість: фольклор гуцульського етноетикету в загальноукраїнському контексті», що вийшла у косівському видавництві «Писаний Камінь», зацікавить багатьох. Її автор — відомий дослідник Гуцульщини заслужений майстер народної творчості України, лауреат премій імені Івана Огієнка та Мирослава Ірчана, журналіст за фахом, а ще — сільський голова Космача Косівського району тривалий час збирав матеріал про культуру спілкування в різних регіонах України. Тож книжка вийшла солідною — на 270 сторінках, її схвалила Вчена рада Львівського національного уні ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2011

Так можна окреслити лейтмотив ХІІ Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції з міжнародною участю «Освітянське краєзнавство: досвід, проблеми, перспективи», яка пройде 6–7 жовтня 2011 року в Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника (м. Івано-Франківськ, вул. Т. Шевченка, 57). Початок роботи форуму – 10:00. 
Організатори – Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Національна академія педагогічних наук України (НАПНУ), Інститут історії України НАН України, Національна спілка краєзнавців України (НСКУ), Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника та Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді – присвятили її 200-річчю від дня народження українських просвітителів Івана Вагилевича та Маркіяна Шашкевича.
Переглядів: 1026 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024