Вівторок, 19.03.2024, 13:29:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 05
Підпільна діяльність УГКЦ посилилась з поверненням (кому пощастило) священиків із в’язниць та заслань вже в другій половині 50-х років. Найбільш відважні і свідомі віруючі, яким було не байдуже до якої церкви ходити, облаштовували у своїх хатах «домашні» церкви, відводили для них найкращі кімнати, виготовляли престоли і кивоти, створювали оптимальне сакральне середовище для богослужінь.
Хто пам’ятає 70-80 роки минулого століття і цікавився релігійним життям, може назвати поіменно господарів у своєму чи сусідньому селі, в чиїх будинках були створені «домашні» церкви. Знаю і я кількох господарів. Це — Андрійчук Федір, Котлярчук Микола (Рутків), Долішняк Яків, Долішняк Михайло зі Стопчатова; Атаманюк Порфирій, Синітович Богдан, Стефанко Марія і Анна (Марусі) з Яблунова. Всі вони — релігійно свідомі люди зі стійкими переконанням ... Читати далі »
Переглядів: 669 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2012

У м. Тлумачі урочисто відкрили пам’ятник міністру внутрішніх справ Західноукраїнської Народної Республіки Івану Макуху. Михайло Макух, який був надзвичайно відомою і авторитетною фігурою у Західній Україні першої половини ХХ століття, народився на Львівщині, але тривалий час жив та працював у Тлумачі. 
У прикарпатському місті і сьогодні пам’ятають про це. 
На будинку Івана Макуха, де нині знаходиться Тлумацька міська рада, встановлено меморіальну дошку, є вулиця його імені. Міська рада заснувала премію ім. Івана Макуха з історії, краєзнавства та права. 
Відкриваючи пам’ятник Івану Макуху, представники обласної, районної та міської влади ... Читати далі »
Переглядів: 624 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2012

У середмісті Івано-Франківська понад п’ять сотень пам’яток архітектури. Кожна споруда особлива та має власний паспорт. У документі - перелік цінних елементів будинку. І вони підлягають особливому догляду. Будь-який ремонт паспортизованої споруди, навіть заміна дверної ручки, кваліфікується як реставрація.
Увага до автентичних споруд підвищена лише на папері. Нині історичне середмістя руйнується, стверджують архітектори, А реєстр пам’яток архітектурної спадщини востаннє оновлювався 10 років тому.
Сучасні вікна, модернізовані балкони, яскраві рекламні вивіски та пофарбовані фасади обмежують справжню цінність старовинних споруд, кажуть мешканці міста.
Зруйновану ліпнину, консол ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2012

Реєстрові козаки Богородчанського району мають намір спорудити пам’ятник гетьману України Івану Виговському.
Про це під час нещодавнього засідання Ради Українського реєстрового козацтва в Івано-Франківську розповів отаман УРК Богородчанського району Михайло Круль.
З його слів, спорудження монументу орієнтовно вартуватиме до 1 мільйона гривень, проте козак переконаний, що очолюваній ним організації вдасться знайти спонсорів і закумулювати необхідну суму, як вдалося зібрати кошти в сумі 98 тисяч гривень на потреби відновлення селі Манява, Богородчанського району могили 15-16-го століття, пише Коломия Веб-портал.
Переглядів: 516 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024