Вівторок, 19.03.2024, 16:02:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 07
4 грудня 2012 року виповнюється 70 років церкві Благовіщення Пречистої Діви Марії, що в с. Заріччя, що на Надвірнянщині (Коломийсько-Чернівецька єпархія). Освячував церкву у 1942 році Єпископ Григорій Хомишин, Блаженний Священномученик УГКЦ. Нині церква має іншу назву — св. Покрови Матері Божої і належить Українській Православній Церкві Київського Патріархату. У період перед Другою світовою війною Владика Григорій, передбачаючи важкі часи, сказав такі слова: „Багато будуть спасати себе втечею, але далеко більше буде тих, що згинуть від большевицьких куль, і тих, що їх запроторять на Північ, а головно в Азію, де тисячі з них помруть у жахливих умовах, не буде примирення з Богом”. Владика Хомишин передбачив, що він сам впаде жертвою лихоліття та згине у тюрмі, „але не тут, в Станиславові, а деінде…, — сказав він. — Цього хоче Господь. Але ви мусите жити, багатьом із вас час не перейде в лихоліттю, бо ... Читати далі »
Переглядів: 823 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2012

Масляки – знатний галицький  рід, представники якого  здавна мешкали на Галич-Горі, а  їхні нащадки проживають там і дотепер. Але якось в історії ставалося, що окремі із представників цього роду відривалися від свого родинного гнізда і шукали собі пристанища деінде. Тоді там, на новому місці, зароджувалась нова вітка роду. Так сталося із Масляками, про яких ми поведемо мову.
Перший із них – Володимир Масляк – український письменник, сатирик, перекладач, публіцист, педагог народився 14 вересня 1858 року у селі Сарники Середні (тепер с. Діброва Рогатинського району) на Івано-Франківщині. Про його походження маємо дві версії.
За першою: батько Володимира Іван походив із ст ... Читати далі »
Переглядів: 1388 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2012

В мороз - зігріє, у спеку - охолодить. Колекцію вбрання з конопель презентували у Івано-Франківському Краєзнавчому музеї. Такий одяг не лише гарно виглядає, а й корисний для здоров'я. Конопляній тканині, з якої виготовлене вбрання уже понад сотню років. Тепер такого не виробляють. Сувої старовинного полотна метр за метром в Прикарпатських селах збирала івано-франківська майстриня Олександра Григорук. Усе вбрання майстриня шиє саме з конопляного полотна і оздоблює забутою покутською вишивкою.
Подруга пані Олександри Лідія на відкриття експозиції теж вбралася в конопляний одяг. Прийшла у старовинній весільній сорочці. Каже, за неї колекціонери пропонували тисячу доларів. Не продала. Цей столітній виріб - її найулюбленіше святкове вбрання.
Поряд з експ ... Читати далі »
Переглядів: 470 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2012

Аж гарячий, важкий і трохи колючий. У Карпатах їх і нині роблять майже прадідівськими методами, і тільки такий ліжник є помічним на здоров’я та настрій. Секрети ліжникарства найкраще знають у столиці цього промислу — в косівському Яворові.

Ведмідь люльку курить
Гори стрічають холодом і дощем. Дорога не дивує ямами. Але якось тут спокійно, просторо. При в’їзді в село стоїть масивний, майстерно вирізьблений вказівник — Яворів. Село велике — 14 км. Місцева голова Катерина Шкріб­ляк погодилася повозити-поводити журналіста по тутешніх майстринях.
По селу на жердках висять ліжн ... Читати далі »
Переглядів: 596 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2012

4 грудня виповнилося 100 років від дня народження Євгена Вахняка – визначного діяча музичної культури, диригента, хормейстера, педагога та нашого земляка, який збагатив українське хорове мистецтво, пропагуючи твори української і зарубіжної класичної музики, духовні твори.
Народився Євген Вахняк 4 грудня 1912 р. у Надвірній. Батько Дмитро Вахняк був катехитом у надвірнянській церкві. Мати Мінодора походила з інтелігентної родини Майковських. Батьки змалку привчили сина до мистецтва. Надвірна на той час була розвиненим культурним центром, де вирувало мистецьке життя, особливо у «Просвіті». Закінчивши 1923 р. початкову школу, хлопець вступив до Коломийської гімназії, де співав у гімназійному чоловічому хорі. Уже тоді познайомився з відомими співаками та композиторами, які гастролювали в Коломиї. ... Читати далі »
Переглядів: 692 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2012

Івано-Франківськ є наймолодшим містом Прикарпаття. Коли його заснували, сусідні Галич, Коломия і Тисмениця вже налічували сотні років. Але дітисько магнатів Потоцьких одразу почало динамічно розвиватись, розштовхуючи ліктями своїх поважних конкурентів. Якщо у ХVIII столітті на поштових конвертах вказували адресу — Станиславів коло Тисмениці, то сьогодні Івано-Франківськ є другим містом Галичини після Львова. А літописні гради перетворилися на райцентри. То які чинники вивели Станиславів у лідери?

Відвага захисників
Новозасноване місто нагадує дитя — таке ж безпорадне й беззахисне. Саме тоді воно найбільш наражається на усілякі небезпеки. У 1676 році до Станиславова піді ... Читати далі »
Переглядів: 633 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2012

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу є одним із провідних вишів України та єдиний у своєму профілі. Про престижність вишу свідчить той факт, що серед його іноземних студентів є не лише вихідці з так званих країн третього світу, але й уродженці країн Європи. Зараз у це важко повірити, але всього цього могло не бути, якби не один доцент.
У 1960 році у Львівській політехніці спалахнув «аморальний» скандал. Кандидата технічних наук Євгена Шелепіна за інтимні стосунки зі студенткою виключили з партії. А фахівець він був дуже грамотний, завкафедрою теоретичної механіки. Керівництво вирішило його не звільняти, а відправити у своєрідне заслання. Тоді у Станіславі створювався загальнотехнічний факультет Львівської політехніки, і Шелепіна призначили туди деканом.
Переглядів: 611 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024