Вівторок, 19.03.2024, 07:33:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 18
17 грудня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги Юрія Мозіля „Записки в'язня Станіславівської тюрми” (350-річчю надання місту магдебурзького права присвячується) із серії „Моє місто”.
Модератором зустрічі був член громадського об'єднання "Моє місто", відомий колекціонер Зеновій Жеребецький, який розповів, що книжка споминів Юрія Мозіля  (справжнє ім'я та прізвище - Юрій Федорів) привабить увагу шанувальників історії Станиславова 1930-х років безпосередністю вражень, документальністю, історичною достовірністю особливостей вимушеного перебування автора як політичного в'язня в мурах місцевої тюрми у 1933-1934 рр. Заарештований він був за участь у лавах Пласту й ОУН, активну громадянську позицію, які  польське правосуддя в умовах окупації західноу ... Читати далі »
Переглядів: 514 | Долучив: Dnister | Дата: 18.12.2012

Осінь 1683 року для Європи була неспокійною, але щасливою – Відень вистояв! У нашому місті ця подія відгукнулася і радістю,  і смутком водночас.
Тиск турків наприкінці XVII ст. на Європу настільки посилився, що Османська імперія вирішила взагалі поглинути християнський світ. У 1683 році більш ніж стотисячна турецька армія під командуванням Кара Мустафи, оточивши Відень, реально загрожувала поневоленню всієї Європи. Цій експансії протистояли європейські правителі, народи і держави, а також Ватикан. До стін оточеної столиці Австрії звідусіль стікались військові загони. 12 вересня об’єднана європейська армія розгромила турків. Місто було врятовано.
Турецькій навалі чинили опір австрійці, німці, чехи, угорці, словаки, литовці ... Читати далі »
Переглядів: 715 | Долучив: Dnister | Дата: 18.12.2012

Політичні відносини Руси-України в ХIII столітті з державами Центральної та Західної Європи і донині залишаються до кінця не з’ясованимикими правителями. Історія сама вказує тим, хто ще визначається з геополітичним вибором, що рухатися Україні треба передусім на Захід, до Європи.
Крізь угорську призму
Державні контакти, зокрема з Австрійським герцогством, простежуються уже від 30-х років ХIII ст., коли Данило Романович, тоді князь Волинський, уклав з австрійським герцогом Фрідріхом II (Войовником) Бабенбергом наступальний союз проти Угорського королівства.
Коротке свідчення Галицько-Волинського літопису вказує на те, що під час ... Читати далі »
Переглядів: 896 | Долучив: Dnister | Дата: 18.12.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024