Субота, 20.04.2024, 12:34:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 18 » Презентовано книгу Юрія Мозіля „Записки в'язня Станіславівської тюрми”
16:52:56
Презентовано книгу Юрія Мозіля „Записки в'язня Станіславівської тюрми”
17 грудня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги Юрія Мозіля „Записки в'язня Станіславівської тюрми” (350-річчю надання місту магдебурзького права присвячується) із серії „Моє місто”.
Модератором зустрічі був член громадського об'єднання "Моє місто", відомий колекціонер Зеновій Жеребецький, який розповів, що книжка споминів Юрія Мозіля  (справжнє ім'я та прізвище - Юрій Федорів) привабить увагу шанувальників історії Станиславова 1930-х років безпосередністю вражень, документальністю, історичною достовірністю особливостей вимушеного перебування автора як політичного в'язня в мурах місцевої тюрми у 1933-1934 рр. Заарештований він був за участь у лавах Пласту й ОУН, активну громадянську позицію, які  польське правосуддя в умовах окупації західноукраїнських земель називало не інакше, як «антидержавною діяльністю». 
Іван Монолатій коротко висвітлив біографію автора споминів - о. Юрія Федорова, уродженця с. Саджава Богородчанського району, який боровся за суверенну Україну і поневірявся за неї в польських і німецьких тюрмах, за яку він молився щодня перед Божим престолом за океаном, і вільну Україну, якої він дочекався, щоб спочити навіки в рідній землі - у с. Угорниках біля Івано-Франківська. 
Він зазначив, що видання буде корисне не тільки для краєзнавчого загалу, а й свідомих українців, котрі через прочитання споминів Юрія Мозіля зможуть побачити повторювальність нашої недалекої історії, відстежити трагізм і комізм повсякденного життя політичних в'язнів, їх оточення та настрої всередині «закритого суспільства».  Прочитавши книгу читач зможе повернутись на 80 років назад в минувшину Станіслава. 
Цю книжечку з легендарної серії "Моє місто", яка є громадською ініціативою активних краєзнавців, підготовлено до друку за участі небайдужих містян - Ярослава Семанюка і Ярослава Федоріва. 
На презентації п. Ярослав поділився з присутніми спогадами про Юрія Федорова - людину, патріота, священика. 
На презентації виступили також відомий краєзнавець Михайло Головатий та директор видавництва "Лілея-НВ" Василь Іваночко. 

Переглядів: 520 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024