Вівторок, 19.03.2024, 04:21:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 09
Івано-Франківський обласний відділ Союзу українок звернувся до органів влади і оголосить збір коштів на встановлення в обласному центрі Прикарпаття пам’ятника легендарній жінці, українському вченому, громадському та військовому діячеві Олені Степанів-Дашкевич (псевдо Степанівна). Про це повідомила керівник прикарпатських союзянок Уляна Шведюк.
Хоча прямого стосунку до Прикарпаття Олена Степанівна не мала, каже Уляна Шведюк, хочуть виправити несправедливість, бо «за часи незалежності України більше пошановуємо чоловіків-героїв, менше – жінок, а їхній внесок у визвольні змагання великий».
7 грудня виповнилося 120 років від дня народження першої українки, яка була офіційно зарахована на ... Читати далі »
Переглядів: 502 | Долучив: limnytcja | Дата: 09.12.2012

9 грудня 2012 року запрошуємо краян взяти участь в урочистостях з нагоди 130-річчя від дня народження Андрія Бандери – батька Степана Бандери у с. Тростянець:
о 12.00 год. – урочиста літургія та панахида у місцевій церкві;
о 13.30 год. – відвідини музею Степана Бандери та урочиста академія у Будинку культури с. Тростянець.
Для бажаючих взяти участь у заході: виїзд автобуса з м. Долина від адмінбудинку районної ради об 11.00 год., рейсовий автобус «Долина – Велика Тур’я» відправляється з автостанції м. Долина о 11.30 год.
Переглядів: 515 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2012

6 грудня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги «Спогади про Івана Франка», упорядником якої виступив професор Львівського національного університету Михайло Гнатюк.
«Хто хоче пізнати поета, мусить побувати в його країні», - писав великий німецький поет Йоганн-Вольфганґ Ґете, закликаючи дослідників письменницької спадщини вивчати все, що пов'язане з особою і творчістю митця. Ці відомі слова особливо актуальні для тих, хто цікавиться постаттю одного з найбільших геніїв, що їх зродила земля українська, - Івана Франка. Сьогодні чимало зроблено для осмислення діяльності великого Каменяра. Але чим далі йдемо в мандрівку століть "з його духа печаттю", тим більшою і величнішою стає для нас його постать. Останні франківські наукові зібрання показали, що на почат ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Долучив: limnytcja | Дата: 09.12.2012

Його називають учнем і продовжувачем мистецьких традицій Заливахи. «Так тепер вже ніхто не малює», – каже про Юрія Матвієнка куратор виставки його робіт, яка відкрилася минулого вівторка у Музеї мистецтв Прикарпаття, мистецтвознавець Мирослав Аронець. «Камертоном високого мистецтва» вважає роботи майстра відомий франківський художник і критик Мирослав Яремак.
Виставка має назву «Червоне і чорне», що одразу наштовхує на асоціації з українською класикою. Так воно і є. Живопис франківчанина Юрія Матвієнка, на думку критиків, є продовженням традицій українського модернізму 60-х років минулого століття. Що тепер власне вже вважається класичним мистецтвом. «Це велика подія для музею і для громадськості міста, що ми маємо можливість бачити саме такий живопис, – відзначає Мирослав Аронець. – Бачимо продовженн ... Читати далі »
Переглядів: 584 | Долучив: limnytcja | Дата: 09.12.2012

Чимало галичан, які виїхали в кінці Другої світової війни до Західної Європи, емігрували потім ще далі - до Австралії та Америки, утікаючи від радянського «раю». Серед них був і наш краянин, піаніст Юрій Цибрівський.
Опинившись у США, митець отримав спочатку працю, яка не мала з музикою нічого спільного. Та й вибирати не дуже було з чого – хіба між різними фабриками. В цьому його життя нічим не відрізнялося від життя інших емігрантів, незалежно від їхнього фаху. І все ж він не тільки зумів зберегти свій талант, але й чимало прислужився ним для розвитку музичної культури української діаспори.
Юрій Цибрівський належав до третього покоління піаністів у своїй родині. Відомими виконавцями і педагогами були його бабуся по матері Катерина Кміцикевич – сест ... Читати далі »
Переглядів: 691 | Долучив: limnytcja | Дата: 09.12.2012

Незабаром з будівлі варного цеху пивзаводу на вулиці Новгородській знімуть риштування і представлять громаді Франківська чи то відреставровану, чи відбудовану пам'ятку архітектури. В українській мові навіть немає слова на позначення того, що зробили з колись однією з найгарніших і найдавніших пам'яток архітектури Станиславова. Найближчими термінами є німецьке поняття «реставрація насмерть» та англійське «фейк» - підробка, імітація.
"У німецькій мові побутують поняття «реставрація насмерть» (Tod renovieren) та «реставрація вщент» (Kaput renovieren), які вживаються для такого не дуже чутливого підходу до реставрації, коли тим, хто робить реконструкцію чи реставрацію, здається, що йдеться про повернення первісного вигляду або принаймні про поліпшення стану, але насправді ця інтенція зовсім розминається із тим, чим та споруда бу ... Читати далі »
Переглядів: 671 | Долучив: limnytcja | Дата: 09.12.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024