Вівторок, 23.04.2024, 09:49:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 9 » Презентація книги Михайла Гнатюка "Спогади про Івана Франка"
19:40:34
Презентація книги Михайла Гнатюка "Спогади про Івана Франка"
6 грудня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги «Спогади про Івана Франка», упорядником якої виступив професор Львівського національного університету Михайло Гнатюк.
«Хто хоче пізнати поета, мусить побувати в його країні», - писав великий німецький поет Йоганн-Вольфганґ Ґете, закликаючи дослідників письменницької спадщини вивчати все, що пов'язане з особою і творчістю митця. Ці відомі слова особливо актуальні для тих, хто цікавиться постаттю одного з найбільших геніїв, що їх зродила земля українська, - Івана Франка. Сьогодні чимало зроблено для осмислення діяльності великого Каменяра. Але чим далі йдемо в мандрівку століть "з його духа печаттю", тим більшою і величнішою стає для нас його постать. Останні франківські наукові зібрання показали, що на початку XXI століття просто необхідно представити не сфальшовану різними ідеологічними догмами постать вченого та письменника.
І одним з таких дослідників є наш гість, земляк, професор ЛНУ ім. І. Франка - Михайло Іванович Гнатюк, який презентував свою нову працю - книгу «Спогади про Івана Франка».  
Модератор зустрічі Степан Іванович Хороб - заслужений діяч науки і техніки України, доктор філологічних наук, професор, директор інституту філології, завідувач кафедри української літератури Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника - представив присутнім  шановного гостя. Народився Михайло Гнатюк 4 березня 1947 року в с. Заріччя Надвірнянського району Івано-Франківської області. Після закінчення філологічного факультету Львівського держуніверситету ім. І. Франка  працював на кафедрі української літератури ім. В. Возняка, був деканом філфаку. Видав чимало наукових та науково-популярних праць з проблем франкознавства, теорії літератури, історії української літератури, теорії та історії критики. Упорядник та редактор ряду наукових збірників з питань філології.
У своєму виступі Михайло Гнатюк розповів про себе, про свою наукову та дослідницьку діяльність, розповів про написання презентованої книги та наголосив, що на жаль, окремих неточностей, пропусків було не позбавлене  перше видання "Спогадів про Івана Франка", що вийшло друком у видавництві «Каменяр» у 1997 р. Упорядникові на той час не вдалося знайти частини спогадів, деякі з них неточно прокоментовані. Подібних хиб він намагався уникнути у пропонованому виданні. 
Дана книга видана за державною програмою «Українська книга», її тираж на сьогодні становить лише 750 примірників, проте видавці планують його додрукувати. 
Презентована праця містить у собі раніше невідомі спогади сучасників Івана Франка, а саме, спогади широкого кола громадських і культурних діячів Західної України й Наддніпрянщини кінця ХІХ - початку ХХ століття, рідних, близьких і знайомих, у яких міститься багатий і цікавий матеріал про життя і діяльність письменника. За словами Михайла Гнатюка, це видання є найбільш повним з усіх сучасних праць про І. Франка. 
Про це йшлося у виступі ще одного гостя зі Львова - професора, доктора історичних наук Богдана Якимовича, який високо оцінив дане видання. 
Презентація  відбувалася у вигляді діалогу, прозвучало чимало запитань щодо творчих і людських уподобань упорядника Михайла Гнатюка та його планів на майбутнє, на які наш гість дав змістовні та цікаві відповіді.
В обговоренні книги взяли участь Ольга Слоньовська - українська поетеса, викладач, кандидат педагогічних наук, професор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Володимир Качкан - письменник, професор, академік АН Вищої школи України, Петро Арсенич - відомий краєзнавець, викладач Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Ігор Козлик - літературознавець, викладач Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Дмитро Юсип - український письменник, журналіст, літературний критик.
Присутні на зустрічі науковці, письменники, представники громадськості міста, студенти ПНУ ім. Василя Стефаника мали можливість придбати книгу з автографом Михайла Гнатюка.
Зустріч пройшла в надзвичайно теплій та щирій атмосфері, якою відзначаються усі заходи обласної бібліотеки. Заступник директора обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Любов Федик подякувала Михайлу Гнатюку за його працю та побажала нових наукових звершень.

Переглядів: 657 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024