Вівторок, 19.03.2024, 05:17:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 11
6 грудня 2012 р. в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулася небуденна подія – презентовано книгу про одне з найдавніших сіл Галицького – Волинського князівства, а у часи середньовіччя містечка – Кукільники. Це село відоме згадками у документах княжої доби та середньовіччя, нового часу і славне окремими пам’ятками сакральної архітектури. Краєзнавче видання побачило світ під однойменною назвою «Кукільники» і є присвяченим до 800-ої річниці з часу першої письмової згадки про даний населений пункт, яка відзначається в цьому році.
Перед присутніми виступили небайдужі представники духовенства, органів державної влади та місцевого самоврядування, наукових установ, які були безпосередньо причетні до появи цього першого друкованого літопису села. Зокрема, сільський голова Кукільник Юрій Остяк, місцевий ду ... Читати далі »
Переглядів: 779 | Долучив: Dnister | Дата: 11.12.2012

Альбом - монографія презентує творчість Іоанна Георга Пінзеля "Галицького Мікеланджело" та показує 55 його творів відомих на даний час. Експресивне українське бароко не залишає байдужим нікого. 
До створення книги долучилися фотограф - Костянтин Сачек та меценат видання Тарас Демкура. Творчість Пінзеля стала відкриттям не тільки для України, а нещодавно його скульптури із Тернополя, Львова, Івано-Франківська були виставлені у Луврі та дістали широкий резонанс у світовому масштабі. 
"Мені стало дуже прикро, що ми представлятимемо прекрасну виставку і не матимемо каталогу українською мовою. Тоді й вирішила зробити все, щоб видати альбом, який продемонстрував би що Україна має видатних скульпт ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 11.12.2012

24 грудня виповнюється 75 років від дня народження борця за незалежність України, визначного політичного і державного діяча, народного депутата першого-третього скликань, Героя України В’ячеслава Чорновола. 
Відповідно до спільного розпорядження голів облдержадміністрації та обласної ради, цього дня на Прикарпатті відбудуться заходи за участю представників влади, громадсько-політичних об’єднань‚ учнівської та студентської молоді з вшанування світлої пам’яті В’ячеслава Чорновола. 
24 грудня в Івано-Франківську, біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу, буде проведено віче, а в обласній філармонії -урочисту Академію. 
В музеях та бібліотеках області організують тема ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.12.2012

У Національному музеї народної архітектури та побуту України з'явилася нова хата з автентичним інтер'єром, в якій відтворений побут і звичаї гуцулів.  Про це повідомили в адміністрації музею. 
Хата кінця XIX - початку ХХ століття перевезена в музей з села Шепіт Косівського району Івано-Франківської області і розташована на експозиції «Гуцульщина», пише Стик.
Як розповіли наукові співробітники музею, місцеві гуцули називали такі будинки: «бухня, бухнянка, бухонка, бухненка». Побудована вона з дерев'яних смерекових колод і складається з двох половин: сіней і хати, де розташована полукурна піч. В інтер'єрі будинку - бухні представлена ​​різдвяна атрибутика, оскільки її господарем бу ... Читати далі »
Переглядів: 511 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.12.2012

15 грудня 2012 р. у приміщенні Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбудеться чергова щорічна Конференція Академії наук вищої школи України, присвячена 20-річчю Академії.
З поміж іншого на ній будуть затверджені повноважень нових академіків і почесних академіків, обраних відділеннями в 2012 році. Серед них – наш краянин, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор політичних наук, науковий секретар Івано-Франківського осередку Наукового Товариства імені Шевченка Іван МОНОЛАТІЙ.
Цьогоріч його обрали академіком по відділенню політології, соціології та права за дослідження проблем міжетнічної взаємодії та міжкультурної комунікації на західноукраїнських землях.
Переглядів: 528 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.12.2012

Найдавніші предки нашого народу не раз через природні, економічні, військові чи політичні обставини змушені були покидати батьківщину і вирушати в тимчасову чи довічну еміграцію. Політична боротьба, яка розгорнулась у Галицькому князівстві в середині ХII ст., спричинила до утворення вільної республіки «галицьких вигнанців» — Берладського князівства, що простягнулося від Покуття аж до гирла Дунаю. Одного з їхніх володарів — прославленого князя івана Берладника підступна смерть наздогнала в далекому візантійському місті Фессалоніках /1161/.
На сліди наймаcштабнішої галицької еміграції в княжі часи ми натрапили, зовсім не ставлячи перед собою такої мети. Нас цікавила одна археологічна пам’ятка, відкриття якої мало значний науковий і суспільний резонанс на початку 80-х років минулого століття, але результати її вивчення так і н ... Читати далі »
Переглядів: 594 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.12.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024