Вівторок, 19.03.2024, 08:40:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 17
12 грудня 2012 року у Коломийській «АРТ-ґражда» відбулося фольклорно-етнографічне свято, присвячене давнім українським звичаям та ремеслам «Запрошуємо на Андріївські вечорниці до нашої світлиці».
Традиції Андріївських вечорниць відтворив народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Наспів» Народного дому с. Мишин Коломийського району (керівники – заслужений працівник культури Ганна Луцак, Світлана Голіней, Михайло Андрусяк).
У рамках заходу, організованого Національним музеєм народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського, відділу культури і туризму райдержадміністрації та міського відділу освіти відбулися майстер-класи «Різдвяний павук» і «Новорічні пташки», які провели працівники музею писанкового розпису Орися Стефанюк ... Читати далі »
Переглядів: 535 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

До 87-ї річниці з дня народження відомого митця О.Заливахи, 11 грудня в Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. С.Бандери відбувся виховний захід гуртка декоративно-прикладного мистецтва «Соломія» (керівник Юрій Дегтярьов) на тему: «Опанас Заливаха. Нелегко бути українцем».
Ведучі – Олена Павлишин та Юлія Дейнега – розповіли про дитячі роки художника, період навчання, становлення як митця та особистості. 60-ті роки – час народження нової української генерації, яку охарактеризувала керівник історико-краєзнавчого ЦПВ ім. С.Бандери гуртка Іванна Гавриш. Говорячи про життєвий та творчий шлях О.Заливахи, українського правозахисника та художника, не можна оминути його впливу на становлення українського дисидентського руху 60 – 70-х років.
Переглядів: 433 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

4 грудня у районній біб­ліотеці для дітей презентували книгу «Звід пам`яток Івано-Франківської області. Кн. 1. Надвірнянський район. Місто Надвірна», яка щойно вийшла друком у видавництві «Місто НВ». На презентацію приїхали з Івано-Франківська представники авторського колективу: керівник науково-редакційного відділу «Звід пам`яток Івано-Франківської області» при управлінні культури ОДА Зеновій Федунків, заступник керівника відділу Ростислав Гандзюк, кандидат архітектури, старший науковий редактор пам`яток архітектури відділу Лариса Поліщук, головний редактор відділу Галина Максимців.
Книга створена у процесі підготовки тому загальнодержавного видання «Звід пам`яток історії та культури України. Івано-Франківська область». Вона знайомить жителів і гостей міста з пам`ятками історії, архітектури, археолог ... Читати далі »
Переглядів: 549 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

У с. Старуня Богородчанського району у церкві святої Парасковії відбулася святочна літургія за участю митрополита Івано-Фран­ківського УГКЦ Володимира Війтишина, головного редактора газети УГКЦ «Нова Зоря» о. Ігоря Пелехатого та колишнього пароха с. Старуня о. Василя Карабіновича.
Після святої Літургії Владика УГКЦ Володимир Війтишин освятив капличку, зведену над пам`ятником святого мученика-єпископа Симеона Лукача. Зі словом про життя і мученицьку смерть виступив о. Ігор Пелехатий. Як відомо, священик Симеон Лукач багато років підпільно відправляв службу Божу в Надвірній, де 26 жовтня 1949 р. його заарештувало НКВС.
Вдячні нащадки 2011 року звели величний гранітний пам`ятник на цвинтарі єпископу-мученику за віру, а його святі мощі постійно знаходят ... Читати далі »
Переглядів: 502 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

Відколи галичанин Юрій-Франц Кульчицький навчив європейців пити каву, відкривши у визволеному від турецької облоги Відні першу кав’ярню, минуло вже понад 300 років. «Я винайшов напій, який розбурхує кров, але не затьмарює розум», — так у 1683 році рекламував кавовий напій галицький шляхтич. 
Але насправді кава набула популярності зовсім не через якісь свої дивовижні властивості чи надзвичайні смакові якості. Після того, як затишні кав’ярні стали неодмінними атрибутами сучасних європейських міст, звичай «ходити на каву» перетворився на своєрідний ритуал, який передбачає щось значно більше, ніж просто пиття кави — приємне спілкування та цікаве знайомство. Тепер кав’ярні — це улюблене місце проведення ділових і романтичних зустрічей, тут дискутують та обмінюються новинами, розробляють бізнесові проекти та обкатують нові і ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

Сьогодні в Івано-Франківську за участю представників духовенства та краєзнавців відбувся круглий стіл на тему «Наріжний камінь – основи християнської духовності Станиславова 17 століття».
У травні цього року підчас ремонту Кафедрального собору Святого Воскресіння у престолі було виявлено кам’яну таблицю з написом. Про це за круглим столом повідомив митрополит Івано-Франківський Української Греко-Католицької Церкви Володимир Війтшин.
За словами, керівника відділу археології Івано-Франківського краєзнавчого музею Марії Улянко, перша інформація про цей камінь була розміщена у газеті «Кур’єр Станиславівський». У повідомленні йдеться, що 18 травня 1985 року був викопаний камінь з «руським» написом і переданий отцю Василю Фацієвичу. Власне він 117 років то ... Читати далі »
Переглядів: 489 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012

Франківський старожил Володимир Баран продовжує ділитися з нами спогадами про старий Станиславів. Сьогодні — війна та німці.

Спершу були угорці
Совіти пішли з міста тихо. Просто одного ранку ми побачили, що наші сусіди тягнуть цілі стоси тарілок з розташованих біля колії складів. Усі міліціонери кудись зникли, цим одразу дехто скористався. У центрі невідомі розбивали вітрини магазинів і виносили товари. Хоча найбільше постраждали склади. Вони стояли напроти теперішнього кінотеатру «Космос». Особливою популярністю користувалися радянські парфуми у пляшках по 0,25 л. Я навіть і собі свиснув пару флаконів. Але то був дуже дешевий одеколон.
Переглядів: 680 | Долучив: limnytcja | Дата: 17.12.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024