Четвер, 25.04.2024, 18:26:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 17 » Ця книга презентує Надвірну
14:01:48
Ця книга презентує Надвірну
4 грудня у районній біб­ліотеці для дітей презентували книгу «Звід пам`яток Івано-Франківської області. Кн. 1. Надвірнянський район. Місто Надвірна», яка щойно вийшла друком у видавництві «Місто НВ». На презентацію приїхали з Івано-Франківська представники авторського колективу: керівник науково-редакційного відділу «Звід пам`яток Івано-Франківської області» при управлінні культури ОДА Зеновій Федунків, заступник керівника відділу Ростислав Гандзюк, кандидат архітектури, старший науковий редактор пам`яток архітектури відділу Лариса Поліщук, головний редактор відділу Галина Максимців.
Книга створена у процесі підготовки тому загальнодержавного видання «Звід пам`яток історії та культури України. Івано-Франківська область». Вона знайомить жителів і гостей міста з пам`ятками історії, архітектури, археології та мистецтва, а також привертає увагу до проблем їх дослідження та збереження.
Зеновій Федунків зауважив, що ця робота – продовження дослідження «Історії міст і сіл Української РСР. Івано-Франківська область» (1971 р.). Ростислав Гандзюк відзначив, що ця книга – маленька частинка великого всеукраїнського видання. Готується до друку друга книга –«Надвірнянський район». Він подякував голові РДА Володимирові Калічку, голові райради Василеві Поповичу, Надвірнянському міському голові Зіновію Андрійовичу, начальникові відділу культури і туризму РДА Олександрові Зварчуку за розуміння, фінансову підтримку у виданні книги.
Лариса Поліщук зауважила, що за останні двадцять років в Україні внаслідок проведення ремонтних, інших робіт знищено дуже багато пам`яток архітектури. Місто Надвірна дуже цікаве, має багато пам`яток, які добре збережено, деякі, на жаль, руйнуються. Їй працювалося з приємністю та цікавістю над фаховим описом пам`яток архітектури.
Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович від громади міста подякував авторам за клопітку роботу, відзначив, що ця книга з гідністю презентуватиме місто, яке має свою славну історію. Із нею знайомитимуться не лише надвірнянці, а й гості міста.
Олександр Зварчук теж відзначив фахову роботу колективу авторів, ця книга зараз є у всіх книгозбірнях району як своєрідне енциклопедичне видання.
Михайло Максим`юк сказав, що видання такого роду – подія для міста, бо увіковічнено його найдорожчий скарб – історію, яка представлена різними пам`ятками. Добре, що над виданням працювали не лише історики, а й архітектори. Тепер на своє місто ми подивимось іншими очима, очима творців книги. Наголосив, що в нашому районі є ще багато пам`яток, які заслуговують на увагу, дослідження та збереження, наприклад, Делятинський вокзал, римо-католицький костел та електровня у Биткові, підвісний міст у Пасічній та інші. Особливої уваги потребують руїни міського та Пнівського замків.
Роман Киселюк відзначив велику працю авторів книги, підкреслив, що у районі триває дослідження пам`яток, і слід докладати більше зусиль та коштів, бо маємо зберегти минуле заради майбутнього, якщо вважаємо себе цивілізованою європейською державою. Присутні переглянули відеофільм ТРК «Надвірна» «Надвірнянщина історична». Книга цікава для краєзнавців, студентів, бібліотекарів, учнів та педагогів, усіх, хто шанує історію свого краю.
Марта КУШНЕРЧУК,
директор централізованої бібліотечної системи

Переглядів: 559 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024