Вівторок, 23.04.2024, 22:53:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2012 » Грудень » 7 » Пам’яті великого маестро
11:46:26
Пам’яті великого маестро
4 грудня виповнилося 100 років від дня народження Євгена Вахняка – визначного діяча музичної культури, диригента, хормейстера, педагога та нашого земляка, який збагатив українське хорове мистецтво, пропагуючи твори української і зарубіжної класичної музики, духовні твори.
Народився Євген Вахняк 4 грудня 1912 р. у Надвірній. Батько Дмитро Вахняк був катехитом у надвірнянській церкві. Мати Мінодора походила з інтелігентної родини Майковських. Батьки змалку привчили сина до мистецтва. Надвірна на той час була розвиненим культурним центром, де вирувало мистецьке життя, особливо у «Просвіті». Закінчивши 1923 р. початкову школу, хлопець вступив до Коломийської гімназії, де співав у гімназійному чоловічому хорі. Уже тоді познайомився з відомими співаками та композиторами, які гастролювали в Коломиї.
У 1934-му Євген Вахняк перейшов на навчання до Львівської богословської академії, а у 1936-му пристрасна любов до музики привела хлопця до музичного інституту ім. М. Лисенка. Юнак володів гарним драматичним тенором із широким діапазоном звучання і педагоги пророкували йому кар’єру оперного співака. У 1939 р. він вступив у державну хорову капелу «Трембіта». У 1944-му став студентом Львівської державної консерваторії ім. М. Лисенка. У 1947 р. працював з невеликим самодіяльним хоровим колективом при Львівському будинку народної творчості.
Закінчивши консерваторію, Є. Вахняк продовжив свою діяльність у різних львівських середньомузичних закладах, де керував хоровими колективами. 1954 року митцеві присвоєно звання «Заслужений артист України». Із 1962-го як доцент Львівської консерваторії очолив хоровий клас і керував протягом 14 років студентським хором, виконуючи найскладніші великі форми класичних творів.
Майже увесь свій творчий шлях і диригентську долю Євген Вахняк пов’язав із самодіяльною заслуженою хоровою капелою України «Боян», яка брала участь у різних престижних конкурсах і фестивалях, завойовувала перші місця, нагороджувалась грамотами і медалями тощо. У період найвищого злету в 1975 році капела «Боян» взяла участь у міжнародному фестивалі пісні і танцю у м. Таллінні, де серед сорока хорових колективів завоювала одне з перших місць.
Художній керівник і головний диригент капели Є. Вахняк тісно спів­працював із львівськими компози­торами А. Кос-Анатольським, Є. Козаком, М. Колессою.
17 вересня 1998 р. Євген Вахняк помер. Виховавши цілі покоління видатних митців, внісши свій вагомий вклад у розвиток музичної культури, дарувавши людям свій талант, знання і любов, – засіяв на мистецькій ниві зерно пісенної творчості.
Щоб глибше зрозуміти значущість маестро Є. Вахняка варто заглянути у спогади видатних людей, які з ним працювали. Ось як згадує Роман Сов’як, кандидат мистецтвознавства, доцент Дрогобицького педуніверситету ім. І. Франка: «Маестро Вахняк був високоерудованим митцем. Він володів декількома мовами – німецькою, латинською, грецькою, самотужки вивчав англійську та французьку, а також староєврейську мови, читав чимало фахової літератури в оригіналі. В останнє десятиріччя життя він, крім занять зі студентами консерваторії, викладав у дяківсько-регентській школі, яка відкрилась у Львові. Можна собі лише уявити, наскільки вільно і корисно працювалося йому у цій духовно-мистецькій стихії».
«…Кожна репетиція, кожен виступ і вихід на сцену маестро був уроком для нас, студентів, особливо для тих, хто посвятив себе служінню хоровому мистецтву. Аналізуючи творчу діяльність капели «Боян» під орудою видатного майстра хорового співу, я прийшов до висновку, що він був істинним художником-творцем у найкращому розумінні цього визначення. Підтвердженням такого висновку були його висока майстерність перевтілення, унікальний артистизм, постійна готовність до імпровізації, дивовижна здатність творити безпосередньо на сцені і буквально «витягувати» на належний рівень те, що з тих чи інших причин не вдалося зробити на репетиціях», – так відгукувався Зиновій Демцюх, диригент хорової капели «Антей».
Марія Пекар, учасниця хорової капели «Боян»: «Володіючи прекрасним голосом, чудовою пам’яттю, наш маестро вмів так організовувати роботу, щоб репетиції проходили дуже цікаво і продуктивно. Усі працювали спокійно, результативно, виконуючи задум керівника. Диригуючи на концертах, Євген Дмитрович творив чудеса. Нерідко деякі твори доводилося повторювати на «біс», то вдруге він робив зовсім іншу інтерпретацію і виходило це чудово».
«З сумом згадую заупокійну Службу Божу та величавий багатолюдний похорон Євгена Дмитровича. У той день усі, хто прийшов віддати йому шану, мабуть, усвідомили, що відійшов у вічність прекрасний диригент, справжній патріот України, чудовий педагог і просто дуже гарна і порядна людина… На жаль, так часто трапляється, що недооцінюючи видатних сучасників за життя, лише з плином часу усвідомлюємо їх велич» – Марія Галій, заслужена артистка України.
Матеріали взято з книги Володимира Лиги «І проросте посіяне зерно. Євген Вахняк: людина, митець, педагог».
Наталія ЗВАРЧУК,
науковий працівник
Музею історії Надвірнянщини

Переглядів: 699 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024