Четвер, 25.04.2024, 11:11:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 206 207 208 209 210 ... 275 276 »
Юліан Каменецький — неординарна постать в історії Галичини і діаспори. Його діяльність охоплює добу великих зламів від 1914 до 1973 року. Це педагог за покликанням у подвійному значенні: як «рідношкільний» учитель і як громадський діяч. В період  перебування на рідних теренах і в еміграції в Австрії, а пізніше в Америці він завжди брав якнайактивнішу участь у формуванні рідної української школи, розвитку «пластунського» руху, у національно-громадському житті, а не витрачав часу на марні скептичні міркування.
Народився Юліан Каменецький у містечку Маріямполі біля Галича 4 грудня 1892 року. Його батько, за професією будівельник, був енергійною людиною, належав до представників тодішнього українського міщанства, які всіма силами намагалися дати якнайкращу освіту своїм дітям. Тому не дивно, що Юліан став гімназійним учител ... Читати далі »
Переглядів: 759 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2013

Івано-Франківський "Пласт” спільно з історико-краєзнавчим об’єднанням «Моє місто» та краєзнавчим музеєм проведе презентацію найстарішого відео міста Станіслав.
Німе 11-хвилинне відео висвітлює події липня 1944 року, а саме — другий прихід до міста радянських військ. У фільмі застосовувалась аерозйомка, добре видно центральну частину міста.
Про історію цього відео розкажуть краєзнавець Іван Бондарєв та директор краєзнавчого музею Ярослав Штиркало. Також для чого реставрувалось та переформатовувалось старе кіно у цифровий формат, розповість "пластун” Тарас Зень.
Презентація відбудеться 12 лютого (вівторок) на 4-му поверсі мистецького центру «Є» (вул. Незалежності, 31).  ... Читати далі »
Переглядів: 514 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2013

Ініціативу громадської організації "Рідне наше село" з Білих Ослав Надвірнянського району про встановлення пам’ятника Марійці Підгірянці підтримали працівники культури та освітяни області.
Уродженка цього села, педагог, дитяча поетеса, громадська активістка Галичини кінця ХІХ – початку ХХ ст. вартує того, аби увіковічнити пам’ять про неї. Розпочато збір коштів на спорудження пам’ятника Марійці Підгірянці, адже самостійне будівництво громаді не під силу.
Першими на пам’ятник Марійці Підгірянці кошти здали її односельці. Насамперед, православна церква с. Білі Ослави та місцева школа І-ІІІ ст. На приміщенні школи є меморіальна дошка освітянці і письменниці, є в селі і музей Марійки Підгірянки. А ще ініціюватимуть присвоєння школі імені землячки. ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2013

8 лютого в приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулася презентація книги «Релігія і Церква в історії української діаспори» (9-го тому десятитомного видання «Історія релігії в Україні»), підготовлена спільно відділенням релігієзнавства Інституту філософії НАН України та кафедрою релігієзнавства, теології і культурології ПНУ ім. В. Стефаника.
Книга «Релігія і Церква в історії української діаспори» (9-ий том десятитомного видання «Історія релігії в Україні») рекомендована до друку Вченою радою Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України та вийшла у київському видавництві «Український видавничий консорціум та УАР» в 2012 році. 
Переглядів: 558 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2013

Запрошуємо користувачів до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує ювілейна книжкова виставка „Ігор Дейчаківський: дослідник, краєзнавець, педагог”, присвячена 50-літтю від дня народження.
Народився Ігор Дейчаківський 13 лютого 1963 р. в с. Ямниці Тисменицького району. Після закінчення історичного факультету Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. Стефаника, учителював у школах Рівненської області, а згодом обласного центру Прикарпаття. З 1992 р. займав посаду вчителя історії та правознавства Української гімназії № 1, а з 2001 р. - очолив цей заклад. 
Ігор Дейчаківський - член Національної спі ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.02.2013

Єврейська громада Калуша завжди була активною і, фактично, формуючою етнічною частиною Калуша. І важко уявити, яким було б наше місто нині, якщо б під час Другої світової війни єврейське населення Калуша повністю не винищили нацистські окупанти. Наразі Калушу таки вдалося зберегти кілька відомих довоєнних родин. Усі вони — повернулися до Калуша. Усі — по крихтах намагаються зібрати, зберегти, відродити пам’ять про свої славетні роди. Однак, принаймні, одну вагому пам’ятку місто втратило — синагогу, яка не пережила двох воєн і змін влади у першій половині минулого століття.
Наприкінці січня у світі відзначають день пам’яті жертв Голокосту. Дата вшанування припадає на 27 січня, оскільки саме того дня 1945 року радянські війська розпочали звільнення полонених із концентраційного табору Освенцім. Уперше цей день відзначили довол ... Читати далі »
Переглядів: 711 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2013

8 лютого о 12 годині в приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбудеться презентація книги «Релігія і Церква в історії української діаспори» (9-го тому десятитомного видання «Історія релігії в Україні»).
Чекаємо всіх за адресою: вул. Чорновола, 22 (ІІІ поверх).
Переглядів: 455 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2013

Інколи ми захоплено спостерігаємо за героями фільмів, які на машині часу потрапляють у далеке минуле. І нам теж хочеться дізнатися, як жили люди у давні часи, зокрема в нашому рідному місті. Поки машину часу не винайшли, звернімося до праць давніх літописців, які збереглися до наших днів. Особливо важливими є «Пам’ятки міста Станиславова», автором яких був давній краєзнавець Садок Баронч. У своїй книзі він наводить багато докладної статистичної інформації про життя міста у 1854 р. Що ж змінилося за півтора століття?

Літописець давнього Станиславова
Садок Баронч народився 29 квітня 1814 р. у Станиславові в родині небагатого вірменина Григорія Баронча. Навчався у Станисла ... Читати далі »
Переглядів: 632 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2013

Виповнились 150 років із дня народження о. Тимофія Бордуляка – греко-католицького священика, письменника, перекладача. Про його життя, літературну, священичу діяльність розповіла завідувач відділу краєзнавчої літератури ЦРБ Раїса Грушецька. Отець Т. Бордуляк народився 1863 р. у с. Бордуляки Бродівського району Львівської області. Закінчив Львівську духовну семінарію. Згодом зайнявся літературною працею. Писав сонети, поезії, оповідання. Його книги перевидавались 28 разів окремими виданнями. Отець знав 12 мов, перекладав світову класику. Його цінував Іван Франко. Зараз у селі, де народився священик, встановили йому пам`ятник.
З онуком отця, його родиною був добре знайомий надвірнянець Адам Бунь. Пан Адам розповів про своє знайомство з колишнім інженером НГВУ, тепер – головою «Просвіти» у м. Дрогобич, онуком священика Тимофіє ... Читати далі »
Переглядів: 522 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2013

До 70-ї річниці загибелі сотника Армії УНР Франца Яковича Бориса (16.07.1896-28.02.1943)
Франц Борис народився у м. Станіславі в 1896 році. Служив у австро-угорській армії, брав участь у Першій світовій війні, перебував у російському полоні.
Після вибуху революції в Росії повертається в Україну і в січні 1918-го вступає до Галицько-Буковинського куреня Українського Січового Стрілецтва, який згодом перейменовано на 1-ий курінь УСС, командантом якого став Євген Коновалець. У березні призначений командиром кінної розвідки 4-го полку січових стрільців. Після розформування полку німцями залишається у Києві. У грудні – уже командир кінного дивізіону січових стрільців, який згодом розгорнуто у кінний полк січових стрільців Армії УНР.
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2013

Два роки триває робота навколо спорудження у Надвірній пам’ятника Борцям за волю України. На нині вона переступила у свою чергову фазу: повсякчас наголошують на тому, щоб активізувати зусилля як громади, так громадських, політичних організацій, підприємств та установ, підприємницьких і владних структур для досягнення цієї мети, та, на превеликий жаль, наяву все більше проступає тенденція до зволікання, затягування часу, відтермінування фіналу цього патріотичного задуму на пізніший час. До речі, в 2005 році уже схвалили один варіант пам’ятника Борцям за волю України, його макет, виконаний у картоні, можливо й понині перебуває у котромусь із владних кабінетів району.
Не маю наміру ставити це у вину владі. Розумію, що через причину браку коштів проблематично осилити таке будівництво, тим більше вкластися в стислі терміни. Саме ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2013

В історії Галичини другої половини XIX — початку XX ст. відомими є троє осіб з прізвищем Устиянович: Микола, Корнило та Осип. Однак якщо про перших двох, до речі, батька і сина, є достатньо інформації, то про Осипа Устияновича біографічних відомостей дуже мало. А свого часу це був досить відомий політичний, можна навіть сказати революційний діяч. Проте навіть у радянські часи не було відхилено завісу над його іменем, хоч деякою мірою його діяльність підпадала під  ідеологічні канони тієї влади. і все ж, гадаємо, людей такого рівня не варто викидати з минулого, яку б ідеологічну позицію вони не займали. Адже вони присвячували ідеї своє життя, а інколи навіть віддавали його за неї.
Мусимо відзначити ще й той факт, що доля О. Устияновича була насамперед тісно пов’язана із Станиславовом. Тут у сім`ї  службовця він наро ... Читати далі »
Переглядів: 566 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2013

У багатьох галицьких родинах дбайливо зберігаються пожовтілі фото прадідів і прабабусь у національному вбранні. Їхній одяг суттєво відрізняється від того, що зараз носимо ми. То якою була мода 200 років тому?

Заповіт мецената
У Львівській науковій бібліотеці ім. Стефаника є близько тисячі малюнків, які зображають мешканців Польщі, Литви та Західної України. Їх авторство приписували художнику Єжи Глоговському, але нещодавно з’ясувалося, що переважну більшість робіт виконав Каетан Кєлісінський. Серед численних типів селян і міщан є кілька акварелей з мешканцями Станиславівського циркулю (округу). Завдяки цьому ми можемо побачити, якою була тутешня мода у 1830-х роках. Але ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2013

Унікальні ікони, скульптури, картини, книги — скільки всього втратив Івано-Франківськ? А скільки ці культурно-мистецькі цінності могли пролити світла на таємниці історії, та як зріс би авторитет міста, області, якби їх можна було повернути? Звісно, завжди краще не губити. Натомість, тепер — хіба порахувати й подумати…

Великі злодійства починаються з малого
Приводом до цього матеріалу стала історія з івано-франківським художником Ігорем Роп’яником. Сім років тому він відправив на всеукраїнську виставку «Мальовнича Україна» до Тернополя дві свої картини. Одна пройшла відбір та експонувалася, а інша — «Ранок у Карпатах» — відбору не пройшла, але й не повернулася до автора. ... Читати далі »
Переглядів: 642 | Долучив: Dnister | Дата: 08.02.2013

Жоден краєзнавець міста ще не зажив такої слави, як Михайло Головатий. "Вулиця іде!” - вітають школярі пана Михайла у місті, про кожен будинок і вулицю якого він знає абсолютно все. Цьому жартівливому імені та своїй "зірковості” краєзнавець завдячує програмі "Вулиця”, що виходить на обласному телебаченні "Галичина" вже 10 років поспіль. 22 січня Михайлові Головатому виповнилося 70 років. Цього року виповнюється ще й 30 років краєзнавчої праці Головатого. 
Відсвяткувати ювілей скромно і по-родинному Михайлові Головатому не дозволили друзі та колеги з  історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто», організувавши ювілярові 24 січня святкову зустріч в обласній науковій бібліотеці ім. І.Франка. Зустріч була для Михайла Івановича цілковитою несподіванкою. Каже, ... Читати далі »
Переглядів: 496 | Долучив: Dnister | Дата: 06.02.2013

«Моє рідне село — Радча». Під такою назвою у видавництві «Нова Зоря» побачила світ книжка уродженки цього села Любові Павликівської. Забігаючи дещо наперед, скажу, що це видання — не перша ластівка авторки. Музикант за освітою, вона, закінчивши навчання в Музичному училищі ім. Д. Січинського, а згодом навчаючись і в Прикарпатському університеті ім. В. Стефаника, працювала викладачем по класу скрипки в Богородчанській музичній школі, потім музкерівником у дитячому садку в рідному селі та в Заберезькій школі.
Любов Павликівська з раннього дитинства дружила з поетичною музою. Але тільки в 2007 році читацький загал зміг ближче ознайомитися з її літературним доробком. У видавництві «Нова Зоря» вийшла друком її перша книжка — «Поезії і пісні». З того часу збірку перевидавали п’ять разів. Творчий дебют радчанської поетеси виявився ... Читати далі »
Переглядів: 968 | Долучив: Dnister | Дата: 06.02.2013

Крок за кроком втілюється волевиявлення громадськості Надвірнянщини увіковічнити пам`ять наших земляків-борців за волю і незалежність України і спорудити в їхню честь пам`ятник.
При районній раді торік створено організаційний комітет зі спорудження пам`ятника Борцям за волю України у м. Надвірна на вул. Гетьмана Мазепи, на майдані перед адмінприміщенням податкової інспекції. Співголовами оргкомітету виступили голова районної ради Василь Попович, тодішній голова РДА Володимир Калічко та Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович.
Погоджено макет пам`ят­ника, визначено скульптора-виконавця. Зараз оргкомітет погоджує питання виготовлення проектно-кошторисної документації на спорудження пам`ятника. За ... Читати далі »
Переглядів: 516 | Долучив: Dnister | Дата: 01.02.2013

Малкович Василь  Іванович народився у 1910 році в с. Середньому Березові в родині середняка, але досить патріотичній. З дитинства батьки прищепили  маленькому Василькові любов до рідної землі, праці, поваги до старших. Закінчив Василь 6 класів в рідному селі і мріяв навчатися у Коломийській гімназії, але не судилося. Молодим хлопцем став навідуватися до сільської читальні і вивчати самотужки історію України, захоплювався Петлюрою, Винниченком, Грушевським, а згодом  Бандерою та його ідеями.
В 1938 році В.І.Малкович вступає в члени ОУН. З того часу  починає політичну роботу в селах Середній та Вижній Березовах. До всіх доручень ОУН ставиться добросовісно, з великою відповідальністю.
У 1937 р. вподобав дівчин ... Читати далі »
Переглядів: 679 | Долучив: Dnister | Дата: 01.02.2013

Як говорять американці, дружина президента має на нього величезний вплив, а отже, певним чином впливає й на життя держави. Тому на особу першої леді вони завжди звертають прискіпливу увагу. В масштабах кожного міста теж є своя перша леді і вона, безперечно, відіграє значну роль у його житті. На жаль, про основні жіночі постаті в історії древнього Станиславова відомо небагато, але ми все ж переконані: вони вписали в нашу історію важливі і яскраві сторінки. Про древніх і сучасних перших леді нашого міста – читайте далі.

Анна Рисінська –перша серед рівних
Найперша леді в історії нашого міста – дружина засновника Станиславова Андрія Потоцького. Анна Рисінська-Потоцька була п ... Читати далі »
Переглядів: 619 | Долучив: limnytcja | Дата: 01.02.2013

В Івано-Франківську відбулася презентація альбому Андрія Кіся «Сльоза і камінь».
Від подорожі галицькими цвинтарями на сторінках альбому перехоплює дух. Кам'яні фігурки Богородиці, Христа, Варвари, Онуфрія та інших святих, витесані народними майстрами, у фотооб'єктиві львівського скульптора та реставратора Андрія Кіся більше нагадують експонати у музеї мистецтв, аніж закинуті надгробки маленьких, переважно сільських чи містечкових цвинтарів.
Автор об'їздив практично усі цвинтарі Галичини, зробивши десятки тисяч фотографій, найкращі з яких увійшли до чорно-білого альбому. «Галичани живуть поруч із цими скульптурами, спостерігають, як вони падають, нищаться, а це – справжні шедеври! – розповідає Андрій Кісь. – Скульптури галицьких народних майстрів одн ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Долучив: limnytcja | Дата: 01.02.2013

Український національно-визвольний рух 40—50-х рр. ХХ ст. мав одну цікаву особливість: участь у ньому брали представники багатьох народів Європи та Азії. Причиною активної участі іноземців у лавах УПА була боротьба західних українців проти двох тоталітарних режимів — німецького та радянського.
Серед іноземців, які влилися до українського визвольного руху, слід виділити дві групи. Перша група — громадяни Радянського Союзу, друга — менш чисельна — громадяни європейських держав. До лав УПА вони потрапили різними шляхами: — з поліційних та військових підрозділів німецької армії, які було створено з військовополонених радянської армії. Приміром, у ніч з 29 на 30  вересня 1943 р. до складу УПА перейшов із Здолбунова (Рівненщина) загін азербайджанців у складі 160 осіб; — втікачі та визволені відділами УПА з таборів для військо ... Читати далі »
Переглядів: 658 | Долучив: limnytcja | Дата: 01.02.2013

Потрапити на сторінки газет не так вже й важко. Треба лише вчинити чи витворити щось небуденне, зацікавити — створити інформаційний привід. Переглядаючи старі підшивки газет, я зауважив, що три мешканці нашого міста із нечастим для нього прізвищем Жеребецький, почергово привертали увагу газетярів за Польщі, Союзу та Незалежності. Чим саме? Та по-різному.

Любов і кров
Цукерня Кровіцького була фешенебельним закладом старого Станиславова. Вона розташовувалась на першому поверсі готелю «Уніон» (пізніше — «Київ»). У міжвоєнний період там працював молодий цукерник Ярослав Жеребецький. Чотири роки він виліплював усілякі тістечка, аж поки його не забрали ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Долучив: limnytcja | Дата: 01.02.2013

У 1970 році мистецтвознавець Володимир Баран готував матеріал для путівника по Прикарпаттю «Історії промовисті сторінки». Він неодноразово зустрічався зі старожилом і почесним громадянином міста Вільгельмом Столярчуком. Той переповів письменнику одну цікаву історію.
На початку ХХ століття на розі нинішніх вулиць Гончара та Грушевського (тепер тут п’ятиповерхова хрущовка) стояв великий паровий млин Імердауера. У 1902 році чотирирічний Вільгельм Столярчук гуляв із батьком у тому районі. Раптом тротуари та проїжджу частину вкрив густий живий килим… мишей.
Їх було так багато, що складалося враження, ніби на землю виплюхнули багато-багато чорної кави. Маленькі вусаті-хвостаті створіння вибігали з підвалу мли ... Читати далі »
Переглядів: 782 | Долучив: limnytcja | Дата: 01.02.2013

Пожвавлення та особливий інтерес серед присутніх на черговому засіданні колегії Галицької РДА викликало повідомлення голови райдержадміністрації Григорія Івасишина про розроблені вже пропозиції щодо підготовки Галича до відзначення у 2013 році 1115-ї річниці з часу заснування міста.
Серед цікавих – капітальний ремонт пішохідного мосту через Дністер, реконструкція площі Волі біля пам’ятника Тарасу Шевченку, ремонти майдану Різдва, вулиць Коновальця, Караїмської, під’їзної дороги до Старостинського замку, капітальні ремонти глядацької зали районного народного дому та дитячої бібліотеки, завершення будівництва ЦРЛ.
Планується встановити пам’ятник Ярославу Осмомислу у Крилосі і пам’ятний знак на місці зруйнованої кенаси у Галичі.
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 31.01.2013

Її автор — відомий львівський журналіст Олег Стецишин. Видання досліджує таке маловивчене явище нашої історії, як військове найманство: у ній ідеться про австрійців, німців, поляків, росіян, чехів та євреїв, які воювали за незалежність України в лавах УГА.
Автор понад три роки досліджував і вперше в історіографії систематизував біографічні дані офіцерів неукраїнської національності, котрі служили в Українській Галицькій армії. Видання містить унікальні документи, понад сотню рідкісних фото, здебільшого з приватних архівів, значна частина котрих раніше не публікувалася в Україні.
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2013

Плідно працює колектив Рожнятівської центральної районної бібліотеки під керівництвом директора заслуженого працівника культури України Марії Рибчак. Тут не лише приділяють увагу масовості та культурному обслуговуванню читачів. Колектив постійно перебуває в пошуках вивчення та узагальнення місцевого фольклору, проводить масові заходи, присвячені землякам, які добрими словами і своєю творчістю прославили чудовий край Бойківщини — Рожнятівщину.
Переглядів: 848 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2013

30 січня о 16 годині в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбудеться презентація нової двотомної праці академіка Володимира Качкана „Постаті: студії, есеї, сильвети, рефлексії”.
У програмі:
-    виступ Володимира Качкана;
-    слово вчених-літераторів;
-    музикування.
Ведучий зустрічі-презентації заслужений журналіст України Богдан Кучер.
Знаний в Ук ... Читати далі »
Переглядів: 594 | Долучив: Dnister | Дата: 29.01.2013

У юному віці Іванні Шмериковській-Приймі пророкували майбутнє видатної піаністки, славу вона здобула як камерна співачка, а в зрілі роки розкрився її малярський хист і талант композитора духовної музики. Ще вона писала музикознавчі й просвітницькі статті, була прекрасним педагогом, лектором і диригентом. Хоч її багатогранне обдарування розквітло в рідному краї,  «мистецький полудень» настав у еміграції, в яку вона подалася після Другої світової.
Іванка росла у священичій родині з давніми культурними традиціями. Її прадід о. Йосиф Шмериковський був членом Руської Ради в 1848 році, батько – о. Євстахій – відомим культурним діячем Станиславівщини. Коли Іванка 1898 року прийшла на світ, він був парохом у Надвірній та викладав релігію у місцевій школі. У 1904 р. його перевели до Угорників, тож подальш ... Читати далі »
Переглядів: 643 | Долучив: limnytcja | Дата: 29.01.2013

Перший в Україні пам’ятник туристу-лижнику поставили неподалік гірськолижного курорту "Буковель", у селі Яблуниця.
Його ініціатор вважає, що прихильники гірськолижного відпочинку варті такого вшанування за мужність та відданість.
Двометровий здоровань у правильному екіпіруванні вже завоював інтерес туристів - біля нього постійно фотографуються. Прототипу фігура не має, але присвячена всім, хто їде в Карпати на лижі. "Я думаю, що лижники заслуговують на пам’ятник. Бо це один з видів спорту, який дуже цінується у світі. Крім того, популярне дозвілля", - розповів замовник пам’ятника Богдан Стефурак.
Самі тур ... Читати далі »
Переглядів: 541 | Долучив: limnytcja | Дата: 29.01.2013

На виконання розпорядження міського голови від 13.06.2008 р. № 378-р «Про проведення конкурсу на виконання ескізних пропозицій пам’ятника жертвам політдепортацій в сквері на вул. Грюнвальдській в м. Івано-Франківську» повторно оголошується конкурс на виконання ескізних пропозицій пам’ятника жертвам політдепортацій в м. Івано-Франківську.
Учасникам конкурсу до 01.03.2013 р. подати в Департамент містобудування та архітектури (вул. Незалежності, 9, V поверх, каб. № 510) заявки на участь в конкурсі. Конкурсні проекти подати в Департамент містобудування та архітектури до 12.03.2013 р. Конкурс провести 15.03.2013 р. о 14 год. в залі засідань виконавчого комітету міської ради (вул. Грушевського, 21, каб. 311).
З умовами конкурсу можна ознайомитись в Департ ... Читати далі »
Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 29.01.2013

В ході прокурорської перевірки встановлено, що службові особи відділу культури і туризму Надвірнянської райдержадміністрації витратили з бюджету більше 31 тисячі грн. на неякісні документи.
Впродовж 2006-2010 рр. посадовці уклали договори на проведення паспортизації об’єктів історико-культурного призначення.
Однак виконавець робіт - одне з державних підприємств, замовлені паспорти виготовило неналежно.
У них відсутні обов’язкові дані та документи, не зазначено межі об’єктів культурної спадщини, зони охорони та неправильно визначено категорію пам’яток.
Замість того аби відправити документи на доопрацю ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.01.2013

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Тарас Зень.
— Кілька тижнів назад я звернувся до друзів, що є у моєму ФБ з ініціативою викупити у Московському архіві за 3 тис. 800 грн. відоме нам найстаріше відео з Івано-Франківськом (знімали Станиславів і раніше, але плівки не можемо знайти в жодних архівах), — зазначає Тарас Зень. — Його нам треба не тільки для фільму про "Пласт”, роботу над яких завершуємо, а й для історичної справедливості – щоб воно було на своїй малій Батьківщині. Справа заворушилась, охочих долучитись до історії знайшлося аж 12 чоловік. Цікаво, що це всі франківці, але дехто з них живе у Америці, Києві чи Харкові.
Також було відомо, що ці ж плівки 1944 року були колись в Івано-Франківському краєзнавчому музеї.
Переглядів: 469 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2013

25 січня 2013 року у Галицькій ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відбувся вечір-спомин, присвячений 75-річчю від дня народження історика, художника, філософа Романа Пащина.
Про славетного галичанина Романа Пащина згадували його колишні колеги по роботі, учні, родичі. Про неперевершений талант Пащина - художника, графіка, скульптора свідчила виставка робіт митця.
Директор Галицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Марія Савчук подякувала присутнім за те, що прийшли вшанувати велику людину. «Той слід, який залишив Роман Пащин у житті, спонукатиме згадувати його протягом багатьох десятиліть, бо цей чоловік знав для чого жив. Ви повинні гордитися, що навчаєтесь у стінах школи, де працював Великий Учитель», - підсумувала Марія Савчук, звертаючись до учнів школи.
... Читати далі »
Переглядів: 485 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2013

Презентація історії єврейської громади Калуша відбулося у неділю, 27 січня, у день ушанування пам’яті жертв Голокосту. На зустрічі у краєзнавчому музеї Калущини були присутні представники єврейської громади Калуша, а також — місцеві краєзнавці.
— Етнічна карта нашого міста — це велика біла пляма. Наразі відомо, що більшість єврейського населення Калуша була знищена під час другої світової війни. Хоча до того часу єврейська громада була досить чисельною, на Калуській землі ніхто ні з українців, ні з євреїв надзвичайних статків не «сколотив». Проте, серед представників єврейської громади були, наприклад, засновники пивоварні, а також — фотограф д-р Хабер, фото якого збережені і понині, було багато ремісників, — каже директор музейно-виставкового центру Уляна Паньо. — Більшість із населення було знищене під час нацистської окуп ... Читати далі »
Переглядів: 480 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024