Субота, 27.04.2024, 01:24:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 207 208 209 210 211 ... 275 276 »
Презентація історії єврейської громади Калуша відбулося у неділю, 27 січня, у день ушанування пам’яті жертв Голокосту. На зустрічі у краєзнавчому музеї Калущини були присутні представники єврейської громади Калуша, а також — місцеві краєзнавці.
— Етнічна карта нашого міста — це велика біла пляма. Наразі відомо, що більшість єврейського населення Калуша була знищена під час другої світової війни. Хоча до того часу єврейська громада була досить чисельною, на Калуській землі ніхто ні з українців, ні з євреїв надзвичайних статків не «сколотив». Проте, серед представників єврейської громади були, наприклад, засновники пивоварні, а також — фотограф д-р Хабер, фото якого збережені і понині, було багато ремісників, — каже директор музейно-виставкового центру Уляна Паньо. — Більшість із населення було знищене під час нацистської окуп ... Читати далі »
Переглядів: 481 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2013

24 січня 2013 року в Коломийському Музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття з нагоди вшанування пам’яті жертв Голокосту відбулася презентація автобіографічного роману Александра Гранаха «Ось іде людина» в перекладі Івано-Франківської письменниці Галини Патросаняк.
Галина Патросаняк розповіла про Александра Гранаха, його історію народження, біографію, про те як він починав свою акторську кар’єру, як воював в першій світовій війні та презентували декілька кадрів з документального фільму про актора. Зйомки фільму відбувалися в с.Вербівці Городенківського району(місце народження актора), в м.Коломия та в інших країнах, таких як Німеччина, Швейцарія, Америка, Росія.
Від імені голови Коломийської райдержадміністрації Михайла Негрича, письменницю Га ... Читати далі »
Переглядів: 630 | Долучив: limnytcja | Дата: 25.01.2013

Іван Ількович Данилюк народився 5 грудня 1931 року в селі Рашків Городенківського району Івано-Франківської області. Початкову освіту здобув у рідному селі. В 1955 році  закінчив механіко-математичний факультет Львівського університету ім. Івана Франка і вступив до аспірантури Математичного інституту ім. В. А. Стєклова АН СРСР. У 1958 р. захистив кандидатську дисертацію й отримав направлення на роботу до теоретичного відділу Інституту гідродинаміки Сибірського відділення АН СРСР. У 1963 р. захистив докторську дисертацію. У 1965 р. його обирають членом-кореспондентом АН УРСР в Донецьку, і з цього часу його життя, наукова і громадська діяльність пов'язані з Донбасом. Він був організатором Інституту прикладної математики і механіки АН УРСР і його першим директором з 1965 до 1974 р.  
В 1974 році Івана Ільковича було ... Читати далі »
Переглядів: 632 | Долучив: limnytcja | Дата: 25.01.2013

24 січня 2013 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася творча зустріч з відомим краєзнавцем, дослідником історії Станиславова, членом Національної спілки краєзнавців України, почесним працівником туризму, заслуженим працівником культури України, лауреатом обласної премії ім. І. Вагилевича Михайлом Головатим, який в ці січневі різдвяні дні святкує свій ювілей.
Несподіванкою стала ця зустріч для Михайла Івановича  організована  науково-редакційним відділом «Звід пам'яток...», видавництвом «Лілея-НВ», обласною організацією Національної спілки краєзнавців України,    історико-краєзнавчим об'єднанням «Моє місто» та обласною універсальною науковою бібліотекою ім. І. Франка.  
Ведуча ... Читати далі »
Переглядів: 538 | Долучив: limnytcja | Дата: 25.01.2013

В його експозиції — ексклюзивні видання семи провідних українських видавництв, які очолюють вихідці зі Снятинщини. Це практично єдиний в Україні заклад подібного типу, адже важко знайти районний центр, який зібрав би таку кількість книговидавців.
Ініціатор його створення відомий на Прикарпатті видавець  Володимир Карий. Задум Володимира Карого в Снятині втілили в життя за практичного сприяння міської ради. 

Переглядів: 525 | Долучив: limnytcja | Дата: 25.01.2013

Як виглядав старий Станиславів, ми більш-менш уявляємо завдяки австрійським поштівкам. Проте вони з’явилися відносно пізно — перші датовані 1897 роком. А яким місто було ще раніше?

З неї все почалося
«Вежа старого ратуша» — так називалося найдавніше фото Станиславова у каталозі історичної виставки, яка відбулась у місті в 1928 році. Датовано фото 1860 роком і досі вважається найдавнішою міською світлиною.
Тут бачимо другу станиславівську ратушу, яку звели ще у 1695 році. Невдовзі вона загине під час «мармулядової» пожежі, й на її руїнах зведуть іншу ... Читати далі »
Переглядів: 856 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2013

Сьогодні у російському Санкт-Петербурзі живе поет і бард Дмитро Биковицький. Його шкільні роки пройшли у повоєнному Станіславі. У 1997 році Биковицький випустив книгу спогадів про місто свого дитинства. Там є цікавий епізод.
Десь на початку 1960-х один зі старших класів школи № 3, де вчився Дмитро, повели на екскурсію до краєзнавчого музею. Тоді, як і зараз, цей заклад культури розташовувався у ратуші. Дітям довго розповідали про важке поневолення селян, героїчну боротьбу західноукраїнських комуністів і знаменитий партизанський рейд Ковпака. Коли ж екскурсовод перейшов до найновіших досягнень радянської влади, учень Едик Свістун, у повній відповідності до свого прізвища, «свиснув» з вітрини люльку легендарного партизана. Півкласу це бачило, але ніхто Едика не здав.
Переглядів: 562 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2013

24 січня о 16 годині Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка, науково-редакційний відділ «Звід пам’яток...», видавництво «Лілея-НВ», обласна організація Національної спілки краєзнавців України та історико-краєзнавче об’єднання «Моє місто» запрошують на зустріч з відомим краєзнавцем Михайлом Головатим з нагоди 70-річчя від дня народження.
У програмі : 
- виставка праць ювіляра
- презентація творчого доробку М. Головатого
- привітання і надихання на подальшу працю.
Чекаємо вісх бажаючих за а ... Читати далі »
Переглядів: 770 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2013

Найдорожчий проект в історії турецького телебачення – серіал «Величне століття. Роксолана» – збурив не лише тамтешніх ісламістів, а й українську громадськість. Обидві сторони зійшлися на тому, що історію частково спотворили. Ось тільки у кожного на це свій погляд. 
Турецьким критикам і затятим ісламістам не сподобалося, що султана у серіалі показали як хтивого любителя жінок і вина, а Роксолана видалася хоч і стервозною, зате розумною і освіченою жінкою. Як виявилося, для частини турків образ Роксолани носить сумнівну репутацію. А деякі називають її не інакше, як українською Еммануель. Натомість Сулейман І для турків – майже месія: за час правління він значно розширив кордони Османської імперії. Правляча ісламістська партія навіть мала намір подати до суду на творців серіалу, звинувативши їх в образі почуттів віруючих і ... Читати далі »
Переглядів: 1558 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2013

Першу згадку про футбол на Гірці знаходимо у місцевій пресі в травні 1927 року. Оглядач «Кур’єру станиславовського» відзначає однойменний клуб, як молоду і дуже амбітну команду. Разом з тим зауважує, що його керманичам слід навести дисципліну в команді і лад на трибуні, яка «в тім часі постала до ужитку». Новачок не знайшов собі гідних суперників у класі С і одразу ж перейшов у клас В. У розіграші Кубка Станиславова «гірчани» посіли третю сходинку після «Ревери» і «Станиславовії».
Спортивний клуб «Гірка» (польською – «Гурка») постав у важкі повоєнні часи. В травні 1922 року Станіслав Волошин став гуртувати місцевих підлітків довкола «Товариства приятелів шкільної молоді», що мало на меті насамперед духовне виховання. Члени товариства власними руками на кошти від пожертв звели будинок, який згодом став ... Читати далі »
Переглядів: 672 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2013

Він достеменно знає кожну вулицю, кожен будинок старого Станиславова і щедро ділиться своїми знаннями з усіма, кому це цікаво. Нинішнього року програма «Вулиця», яка виходить на обласному телебаченні «Галичина» і в якій краєзнавець Михайло Головатий розповідає про історичну забудову теперішнього Івано-Франківська, святкуватиме свій перший круглий ювілей — 10-ту річницю. А у вівторок, 22 січня, ще поважнішу дату відзначатиме і сам пан Михайло — йому виповнюється 70 років. До речі, вже тепер, на час виходу газети, можна відкрити секрет, який мав стати сюрпризом для ювілянта: з нагоди 70-річчя Михайла Головатого видавництво «Лілея-НВ» підготувало йому оригінальний подарунок — збірник праць під красномовною назвою «Вулицюга».                   
"Потяг до старовини у мене був з ди ... Читати далі »
Переглядів: 772 | Долучив: Dnister | Дата: 23.01.2013

У читальному залі Державного архіву Івано-Франківської області відкриється тематична виставка присвячена Дню Соборності та Свободи України.
У експозиції будуть представлені унікальні видання з фондів науково-довідкової бібліотеки архіву. Про це IA ZIK повідомили в Державному архіві.
Зокрема, відвідувачі зможуть побачити «Збірник законів, розпорядків та обіжників проголошених державним Секретарятом Зах. Укр. Нар. Републики» (1918), який включає «Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель бувшої австро-угорської монархії» від 13.10.1918 р.
Також буде представлений «Вісник державних законів і розпорядків Західної области Української Народної Республ ... Читати далі »
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 22.01.2013

22 січня – 70 років виповнюється Михайлу Головатому, громадсько-культурному діячеві, члену НСКУ, члену історико-краєзнавчого об’єднання „Моє місто”, лауреату обласної краєзнавчої премії ім. В.Полєка (2011). Вітаємо і бажаємо многих літ!
Народився 22 січня 1943 р. в с. Братишеві Тлумацького району Івано-Франківської області. У 1950-му сім’ю депортували до Сибіру, на північ Томської області за допомогу УПА та спротив колективізації. Вчився в першому класі в рідних краях, подальшу освіту здобував у місцях заслання. Закінчив Томський інститут автоматизованих систем керування і радіоелектроніки (радіоінженер). Від 1965-го працював у Омську в конструкторській організації. В 1972-му повернувся до Івано-Франківська. Завідувач сектору СКБ у ВО „Промприлад”. Голова осередку ТУМ в об’єднанні, один із засновників обласної організації Н ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 22.01.2013

Івано-Франківський народний футбольний клуб "Ураган" випустив книжку «Ураган: 10 років історії». Власне, презентація видання відбулася сьогодні в офісі клубу.
Видання «Ураган: 10 років історії» - це 126 глянцевих сторінок історії клубу у фотографіях, статистиці, спогадах причетних, цікавих фактах.
Як відзначив президент НФК Олександр Бубен, який і виступив ініціатором проекту, в цій книжці "ніщо і ніхто не забутий".
"Всі, хто зіграв хоча б один матч за команду там є... Це є унікальний альманах. Такого ще ніхто не робив...Там наша спільна історія за 10 років існування", - наголосив Олександр Бубен.< ... Читати далі »
Переглядів: 478 | Долучив: Dnister | Дата: 21.01.2013

Наприкінці XIX – поч. XX ст. почалося пробудження національної свідомості українського народу. Вже тоді відчувалася потреба в організації освіти для українських дітей. Вирішення цієї проблеми взяло на себе Українське педагогічне товариство «Рідна школа».
«Рідна школа» – громадське товариство, засноване у 1881 р. у Львові як Руське товариство педагогічне (у 1912 р. змінило назву на Українське педагогічне товариство (УПТ), а у 1926 р. – на Українське педагогічне товариство – Товариство «Рідна школа»). Засновниками товариства були українські педагоги Анатоль Вахнянин, Омелян Огоновський, Омелян Партицький, Омелян Савицький, Роман Заклинський, та інші українські громадські діячі.
Головною місією товариства було збереження української школи за умов панува ... Читати далі »
Переглядів: 1566 | Долучив: Dnister | Дата: 21.01.2013

В читальному залі Ямницької ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулася презентація нового видання під назвою «Генерал-хорунжий Армії УНР Володимир Сікевич». Автором праці є уродженець села, історик за освітою Андрій Сміжак. Середню освіту він здобув в Ямницькій ЗОШ, а з 2006 р. по 2011 рік навчався в Прикарпатському національному університеті ім. В.Стефаника на факультеті історії і політології, кафедра історії України. 
Видання присвячено до 60-х роковин смерті ще невідомого на загал генерал-хорунжого УНР Володимира Сікевича. До цього часу, про генерала Сікевича ще не було написана окремої роботи, однак деякі епізоди його життя висвітлювали у своїх статтях С. Листвин, В. Рог, І. Матіяш та інші. Основним джерелом для написання праці стали спогади самого Сікевича, які вийшли друком за кордоном в 40-х роках. Окрім спогадів Володимира & ... Читати далі »
Переглядів: 911 | Долучив: Dnister | Дата: 21.01.2013

У пятницю, 18 січня ц.р., у місті Тлумачі відбулося пам’ятне віче та поминальна панахида біля пам‘ятного знаку, на місці страти енкаведистами 18 січня 1945 року за допомогу УПА працівника міліції, родом з села Горигляди, 23-річного Володимира Кроля та 19-річного стрільця УПА, пропагандиста, референта боївки "Голуба” Степана Мандзюка ("Аскольд”) з Гринівців.
У памятному заході взяли участь перший заступник голови районної державної адміністрації Володимир Нижник, голова районної ради Михайло Вишневський, заступник голови райдержадміністрації Олександра Чаплінська, міський голова Володимир Корженьовський, учнівська молодь та громадськість міста.
Перед присутніми виступили директор Тлумацької ЗОШ І-ІІІ ст. Володимир Посацький, який висловив вдячність з ... Читати далі »
Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2013

У 2006 році в Кракові вийшла друком книга «Костели і кляштори римо-католицькі давнього воєводства Руського». У ній автори скрупульозно зібрали і узагальнили  матеріали про польську архітектурну та історичну спадщину на теренах Галичини. Попри відчутні  пропольські амбіції дослідників, книга усе ж є цінним джерелом для вивчення минулого галицьких міст та містечок. Вона не залишає байдужими поціновувачів старовини особливо у тих поселеннях, де польські костели і досі зазнають невідворотних руйнувань. Нас у цій книзі зацікавила історія спорудження костелу та монастиря у давньому містечку Єзуполі на берегах Дністра. Про його минулі сторінки пропонуємо  наступну розповідь.
У давні часи містечко Єзупіль носило назву Чешибіси. Проте у ньому, як свідчать джерела,  уже існував  костел ... Читати далі »
Переглядів: 1097 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2013

У середмісті Івано-Франківська ще є багато старовинних кам’яниць, які зберігають свої таємниці. Одне з таких місць розташоване на вулиці Леся Курбаса, 2. Сьогодні там господарюють такі поважні установи, як Державна фінансова інспекція, Фонд комунальної власності та Головне управління праці та соціального захисту населення. Якщо зайти досередини та піднятись на третій поверх, то можна побачити, що сходову прикрашають два скульптурні бюсти якихось чоловіків.
Розповідають, що вони там знаходяться недарма. При проектуванні будинку архітектор розмістив їх із математичною точністю. Коли надворі зима, то в обід сонце освітлює одного з чоловічків. Коли настає спекотне літо — сонячні ванни приймає інший. Отакий скульптурно-сезонний солярій.
Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2013

Продовжуємо розповідь про військові частини, які дислокувались у нашому місті напередодні Першої світової. Сьогодні завітаємо у казарми артилерії та пройдемося різноманітними тиловими установами.

Дракони з вулиці Військової
У 1898 році в Станиславові завершено велике будівництво. За даними краєзнавця Михайла Головатого, витративши півмільйона ринських злотих, військове міністерство спорудило у районі новопрокладеної вулиці Військової (тепер Національної Гвардії) 20 будівель на три ескадрони кавалерії та штаб. Виділявся розмірами кінний манеж — приміщення для оволодіння навиками їзди верхи.
Переглядів: 684 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2013

З рідкісним звичаєм зустрічі Нового року за старим стилем вдалося ознайомитись у понеділок, саме на церковний празник святого Василія Великого, в с. Колінцях Тлумацького району. Якщо загалом у прикарпатських селах з тієї нагоди, як правило, «водять Козу» чи «ходить Маланка», то тут, а також у сусідніх Гринівцях звершувати відповідний обряд засівальникам допомагають коні. Причому, як мовиться, живі й натуральні, а не бутафорські. Ватаги парубків, вбраних у вишукані козацькі однострої, ходять хата в хату або ж лише туди, де мешкають Василі, й кожна група водить із собою вірного чотириногого друга. і не просто водить, а й часом заводить... до хати. Торік кінь «засівав» навіть на другому поверсі сільради.
До того ж починають засівати щойно настане північ з 13-го на 14-те січня і невтомно ходять селом до восьмої-дев’ятої ранку. ... Читати далі »
Переглядів: 630 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2013

Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка функціонує ювілейна книжкова виставка із циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах”, присвячена 70-літтю від дня народження відомого краєзнавця, громадсько-культурного діяча, лауреата обласної пам’яткознавчої премії ім. І. Вагилевича та краєзнавчої премії ім. В. Полєка.
Народився Михайло Головатий 22 січня 1943 р. в с. Братишеві Тлумацького району. Закінчив школу у с. Білий Яр Томської обл. (Росія), куди була депортована його сім'я за допомогу УПА, згодом - Томський інститут автоматизованих систем управління і радіоелектроніки. У 1965-1972 рр. працював інженером-конструктором у Омську, з 1972 р. - в Івано-Франківську на ВО „Промприлад". 
Переглядів: 631 | Долучив: Dnister | Дата: 16.01.2013

У 1851 р. у Болехові в родині Михайла Вагилевича народився син, якого нарекли також Михайлом. Панотець і паніматка не могли натішитися дитям, ні в чому не відмовляли йому. Священик був у тісних родинних стосунках з відомим діячем «Руської трійці» Іваном Вагилевичем: малий Михась — племінник Івана, а той — його стрийко. Чи був прогресивний західноукраїнський діяч на хрестинах свого маленького родича і чи підтримував зв’язки з братом, невідомо. Однак Михасеві, як і його відомому стриєві, судилося стати письменником. Але муза Михайла Вагилевича не мала талану. Добре, що хоч є згадка в Українській літературній енциклопедії...
У Болехові Михась закінчив школу. Тут пережив смерть люблячої матусі. Залишився з батьком, вічно заклопотаним як не церковними, то домашніми справами. Навчався добре, не треба було наймати репетиторів. Всту ... Читати далі »
Переглядів: 720 | Долучив: Dnister | Дата: 16.01.2013

13 січня 2013 року в міському управлінні освіти відбулася презентація нової книжки тележурналіста  Василя Нагірного «Коломийський календар історичних дат та персоналій». На презентації книжки були присутні представники районної, міської влади, громадські діячі та жителі Коломийщини. Голова райдержадміністрації Михайло Михайлович Негрич та міський голова Ігор Богданович Слюзар привітали автора та вручили подарунки.
Коломиянин Василь Нагірний - щирий носій національних і загальнолюдських цінностей, автор понад 200 документальних фільмів, член Національної спілки журналістів України, обласної спілки кінематографістів, Всеукраїнської спілки краєзнавців.
Народився 27 липня 1958 р. у м. Коломиї. Після закінчення середньої школи № 5 працював фоторетуше ... Читати далі »
Переглядів: 490 | Долучив: Dnister | Дата: 16.01.2013

11 січня 2013 року в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито новий виставковий сезон. Започатковано його виставкою творів заслуженого художника України, лауреата Шевченківської премії Євгена Безніска. Виставкою розпочато цикл заходів до відзначення 200 – річчя з дня народження Тараса Шевченка, яке вшановуватиметься на загальнодержавному рівні у 2014 році.
На виставці представлено близько 50 пастельних робіт під загальною назвою «Та не однаково мені…» за мотивами творів Тараса Шевченка. Вони є ілюстраціями до всім нам відомих поезій «Вітре буйний, вітре буйний», «Катерина», «Перебендя», «Утоплена», «Гамалія», «Сова», «Сон», «Невольник», «Кавказ», «Неофіти», «Садок вишневий біля хати» та десятків інших. Це тільки незначна частина представленої Безніском власної Шевченкіани, оскільки загальна кількі ... Читати далі »
Переглядів: 597 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2013

Літературний музей Прикарпаття запрошує відвідати виставку «Обпалена троянда», присвячену 90-літтю від дня народження Ольги Стрілець, української письменниці, педагога, громадської діячки, учасниці Другої світової війни. В експозиції виставки використані матеріали з фондових колекцій літературного музею Прикарпаття.
Відкриття виставки відбудеться 15 січня о 15 год.
Наша адреса:
м. Івано-Франківськ
вул. БогданаЛепкого, 27
т. 2-50-47. 
Переглядів: 532 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2013

Відома пам’ятка архітектури ХІХ століття житловий будинок № 37 по вулиці Незалежності, що був останнім часом предметом обстежень і особливої уваги пам'яткоохоронців, знову постраждав від архітектурних вандалів, інформує офіційний сайт міськвиконкому.  
Керівник ПП «Нічлава» повідомила про те, що у святкові дні невідомі зламали відреставровану автентичну дерев’яну браму проїзду в будинок. 
Зламано і викрадено дверне полотно історичної брами що є однією з окрас центральної частини міста. Про це повідомлено міське управління МВС та відділ з питань охорони культурної спадщини виконавчого комітету міської ради. Сподіваємось що ці двері не втрачені безповоротно, ведуться пошуки.
Переглядів: 520 | Долучив: limnytcja | Дата: 15.01.2013

На ХХ сесії Івано-Франківської обласної ради, яка відбулася 28 грудня 2012 р. депутат обласної ради Степан Пушик вніс пропозицію щодо зміни герба області. В зв’язку з цим, управління культури, національностей та релігій вивчає історичне обґрунтування та розробляє пропозиції щодо доцільності внесення змін до існуючого герба області.
Просимо краєзнавців області та всіх зацікавлених, подати свої пропозиції щодо даної тематики до 25 січня 2013 р. на е-скриньку: kultura.if@gmail.com .

Переглядів: 497 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2013

Вважалося, що картки, отримані на Різдво, не можна знищувати. У сам час свят їх складали десь на видному місці, часто у стоячому положенні. Різдвяні картки були не тільки частиною декорації, пунктом згущеної красивості, але й свідченням найголовнішого статусу людини у світі — до мене ще пишуть, я отримую десятки святочних вітань, у мене є велика родина, багато друзів з різних періодів життя, мене люблять і поважають. Такі свідчення, відповідно, вимагали зворотньої дії. У кожній сім’ї був власний список адресатів, яким попросту необхідно відіслати різдвяну картку.
Такий кругообіг почався насправді не так давно. Десь наприкінці ХІХ століття. Власне тоді у Галичині з’явилися перші ознаки масової грамотності. Могти написати хоч кілька вітальних слів могли собі дозволити майже всі. Хто не міг цього зробити сам, той обов’язково ма ... Читати далі »
Переглядів: 618 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2013

Управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації просить усіх небайдужих підтримати ініціативу громадської організації «Рідне наше село» (с. Білі Ослави Надвірнянського району) щодо збору коштів на спорудження пам’ятника Марійці Підгірянці.
Самостійне будівництво пам’ятника місцевій громаді не під силу, тому вона сподівається на підтримку всіх небайдужих людей у цій поважній справі.
Дана акція має на меті вшанування пам’яті та популяризацію творчості нашої землячки, уродженки Білих Ослав, відомої дитячої письменниці та громадської активістки Галичини кін. ХІХ – поч. ХХ ст.
Сподіваємося, що крім благодійних колективних внесків від працівників підприємств, ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2013

Днями в Музеї визвольної боротьби ім. Степана Бандери в Івано-Франківську відкрито виставку українських поштівок на різдвяно-новорічну тематику. Основу експозиції склали матеріали з колекції відомого прикарпатського краєзнавця й філокартиста Петра Арсенича, який постійно популяризує цей напрям у нашому краї.  Зауважимо, що пропоновані відвідувачам поштові картки охоплюють період з початку ХХ століття і до наших днів.
Ми попросили поділитися своїми міркуваннями про виставку її ініціатора й організатора Петра Арсенича.
— З якою метою ви проводите такі акції?
— Це є й своєрідним закликом святкувати в традиційному дусі українське Різдво, і своєрідним нагадуванням, що святку ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.01.2013

«Знаєш, Оксано, я така завдоволена, що зараз з Тинкалюком, він та-а-а-акий... ну.... як тобі пояснити... може в ліжку багато...Та й що казати, він — гуцул!». Така випадково підслухана розмова в автобусі між двома  молодичками змусила задуматися: що ж такого є в гуцулах, що примушує дівчат і молодичок шарітися та задоволено розповідати про неймовірне кохання з горянами.  Згадалося і як в студентські роки хлопці з карпатських сіл також користувалися неабиякою популярністю серед міських дівчат. Вони були значно вищими від своїх міських ровесників, кремезнішими, завжди були при грошах. І хоча не відзначалися особливою культурою поведінки, ті дівчата, з якими вони зустрічалися, були в захопленні. «Бо то справжні чоловіки, знають, що з жінкою робити», — усміхалися задоволені подруги».
«У гуцулів, як в будь-яких гірських ... Читати далі »
Переглядів: 938 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.01.2013

На Різдво Христове цьогоріч на місці бою вояків УПА біля с. Верхній Майдан «свободівці» Надвірнянщини та їхній гість із Донеччини голова Горлівської міської організації ВО «Свобода» Ігор Славгородський вшанували пам’ять загиблих вояків сот­ні «Чайки», які 7 січня 1945 року на саме Різдво Христове в нерівному бою із совєцькими гнобителями поклали голови за Вільну Україну. Націоналісти помолилися за душі наших земляків, запалили свічки пам’яті та поклали квіти, виконали різдвяні колядки.
Зі спогадів очевидців: «7 січня, на Різдво, вояки УПА перейшли у с. Верхній Майдан. Десь о третій годині дня напали більшовики на село. Почався бій, сили чекістів переважали. Намагаючись прорвати кільце оточення і не наражати жителів села на смертельну небезпеку, повстанці почали прориватися до лісу, де натрапили на велику засідку. Вони практ ... Читати далі »
Переглядів: 470 | Долучив: Dnister | Дата: 11.01.2013

У сьогоднішній рубриці «Галичанство» ми поведемо мову про галичан. Ким тільки не проголошували їх  – заблуканим племенем  московитів, частиною польського народу, потомками готів, нащадками давніх іранців, слав’янізованими кельтами. Галицька тематика не сходить зі шпальт газет, нею рясніють цілі блоги в інтернеті.  Різномінітні тлумачення історії достукуються  до свідомості представників цього давнього етносу, щоб галицький дух і галицьке коріння не зачахли у непростих умовах теперішнього витка історії галичан.  
Галичани — европейський етнос, що сформувався на землях Галичини у верхньому басейні Дністра та частково Сяну і Верхнього Бугу. В етнічних межах на цій території проживає їх близько 5 мільйонів. За межам ... Читати далі »
Переглядів: 902 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.01.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024